Kuukauden animaatio-poiminnat – 10.2018

Lokakuu suhahti vauhdilla ohi Halloweenin merkeissä. Samaa teemaa oli myös Animaahisissa Over the Garden Wall -sarjan muodossa. Yksi kuun erikoisuuksista oli se, että eräs asia sai minut haluamaan prinsessaksi ja hieman tuntuu siltä, että se kuume on vasta heräilemässä.

Ai miksikö? No se selviää tuota pikaa, mutta ensin kuitenkin uutisiin!

Sitä ennen suosittelen lisäämään tämän artikkelisi kirjanmerkkeihisi, jotta voit palata sen pariin myöhemmin. Tämä katsaus sisältää paljon videoita, joten tuskin ehdit kaikkea hyvää ahmia kerralla.

Uutiset

Will Vinton on kuollut

Will Vinton tunnetaan stop-motion-animaatioistaan. Hänen studionsa voitti muun muassa Emmyn tuotoksilla The PJ ja Gary and Mike. Ikää Willille ehti kertyä 70 vuotta.

Jos haluat tietää Will Vintonin urasta enemmän, suosittelen katsomaan tämän ElectricDragonin505:n tekemän mainion videon:

Adam Burke on kuollut

Valitettavasti myös toinen animaatiomaailman suuruus, Adam Burke, on kuollut. Adam ehti olla uransa aikana monessa mukana. Pixarin lisäksi hän on työskennellyt Don Bluthin työparina, Warner Brossilla, DreamWorksillä ja Fox-Bluella.

Hänen viimeisin projektinsa on vasta julkaistu Ihmeperhe 2.

Klik! Amsterdam Animation Festival 2018

Amsterdamissa järjestettiin vuotuiset animaatio-festivaalit, joiden teemana oli “State of Mind”. Osallistujana oli paljon tässäkin artikkelisarjassa esiintynyt animaatioita.

Voit tsekata voittajalistan Festivaalien omilta sivuilta.

Tässä paras animoitu dokumentti:

Pinokkio-elokuva Netflixiin

Guillermo del Toro tekee Pinokkiosta stop-motion -animaatiota. Kyseinen projekti on ollut työnalla pitkään ja se oltiin aikeissa jo hyllyttää, mutta Netflix päätti rahoittaa projektia. Tämä on hieno uutinen, koska kyseisen elokuvan konspetitaide on hienoa jälkeä.

Trailerit

She-Ra and the Princesses of Power

Uusi trailereita on tullut taas tolkuton määrä ja olen koettanut poimia niistä parhaat. Ihan ensimmäisenä haluan esitellä sisästä prinsessaani herätelleen trailerin. She-Ra and the Princesses of Power sai ensimmäisen trailerin, joka jätti hieman kylmäksi, mutta uusi kakkostraileri näyttää ja kuulostaa paljon paremmalta. Vai mitä mieltä olet?

Spies in Disguise

Blue Sky Studion uusi tuotos kuuluisi tuoreutensa vuoksi marraskuun koosteeseen, mutta kuka näitä laskee? Päähenkilö, jonka äänenä on Will Smith, muuttuu puluksi ja joutuu turvautumaan hieman kömpelömmän tiedemiehen, Walterin, apuun.

Juoni ei isoja lupaile, mutta animaatio näyttää hyvältä ja ääninäyttelykin on oikein mallikasta.

Costume Quest

Halloween-henkinen Costume Quest on valloittanut pitkään pelaajien sydämiä roolipelinä, jossa nimensä mukaisesti pahaa vastaan taistellaan vaihtelemalla asuja. Pelin päähenkilö on lapsi ja näkökulmakin on lapsenomaisessa suhtautumisessa asioihin. Mistään vakavasta mätkeestä ei siis ole kyse.

Amazon Studios on päättänyt tuottaa kyseisestä pelistä animaatiosarjan, joka näyttää hyvältä. Valitettavasti kyseessä on trailerin sijaan alkutunnari, josta ei ulkonäön lisäksi oikein muuta voi päätellä.

Lu Over the Wall

Minun anime-kokemus on sen verran heikkoa, että väitän tätä tapausta hyvin omintakeiseksi tyyliltään. Lu Over the Wall muistuttaa idealtaan hieman Ghiblin Ponyota, joskin vähän railakkaammalla menolla.

Trailerissa vilahtaa sellaisia kummallisuuksia, että ainakin minun mielenkiintoni heräsi:

The Borrowers

Loppuun vielä yksi teaserin tulevasta ranskalaisesta sarjasta, joka nappasi ainakin minun sydämeni. Blue Spirit Production on tuottanut The Borrowers -kirjaan perustuvan samannimisen animaatiosarjan ja alku näyttää todella lupaavalta. Uskaltaisin odottaa tästä tapauksesta hyvin lämminhenkistä ja tunnelmallista kokemusta.

Musiikkivideot

Moby & The Void Pacific Choir – Are You Lost In The World Like Me?

Moby aloittaa tämän kertaisen musakornerin kantaa ottavalla tavalla. Animointi on tyylikästä ja muistuttaa paljon vanhoja 30-luvun piirrettyjä. Aihe on kuitenkin nykyaikainen ja herättelevä.  

Trolls – The Beat Goes On

Tämä musavideo on pätkä eräästä Trollien jaksosta. Vaikka se on kovin kesäinen, niin pieni pala lämpöä tuskin on näin marraskuun alussa haitaksi.

Portugal. The Man – Tidal Wave

Tidal Wave on tarttuva kappale ja samalla sen musiikkivideo tarjoaa vaihtelua vaha-animaation muodossa.

Post Malone, Swae Lee – Sunflower

Jos uusi Spiderman -sarja kiinnostaa, tämä musavideo syventää sitä. Vanhaa sarjislehteä muistuttava rasterointi hieman arvelluttaa, koska se tekee joistain kohdista hieman sumeaa katseltavaa, mutta jotenkin tuntuu että sen voisi antaa anteeksi jos sarja on yhtä lämmöllä tehty kuin tämä video.

Lyhärit

Bee and PuppyCat

Bee and PuppyCat on kiehtova animaatiosarja. Törmäsin uutiseen, jossa kerrottiin sarjan saavan ensi vuonna jatkoa ja sitä kautta tutustuin tähän erikoiseen tapaukseen. Animaation ulkoasu on kaunista karkkia. Ainakin pilotin jälkeen laatu paranee huomattavasti.

Päähahmon ääninäyttely on ajoittain hämmentävän heikkoa, mutta vastapainona kissan puhe on hauskaa kuultavaa. Näiden videoiden jälkeen jäi halu nähdä sarjaa lisää ja katsoa mitä uusia oivalluksia tekijät ovat keksineet.

Kaal

Eräässä kuningaskunnassa kaikilla on parta, mutta miten käy kun valtakuntaan ilmestyy parraton otus?

Kyseinen lyhytanimaatio on Charlie Aufroyn tekele. Hän on ollut mukana animoimassa muun muassa Lemmikkien salaista elämää ja Itse Ilkimystä. Osaava kaveri siis!

Pitäisköhän minunkin trimmata kuontaloani…

Mikki Hiiri – A Pete Scorned

Koska Mikki on täyttänyt pyöreät 90 vuotta, on minusta ihan perusteltua esitellä Mikin tuoreen lyhärisarjan uusin jakso täälläkin.

Pekka masentuu kun luulee, että Mikillä on toinen…

Artikkelit

Rinkitinkitinkin Anna esittelee meille Disney-animaatioiden ikärajat ja käy merkinnät läpi mainiossa artikkelisarjassaan. Kannattaa ehdottomasti lukea läpi!

Ani-täti jaaritteli pitkän artikkelin muutamien animaatioiden alkuperästä ja niiden monista sovituksista. Artikkeli pistää pohtimaan, että voiko jotain tulkintaa pitää “ainoana oikeana” ja onko alkuperäisteos vasta raakile, joka kehittyy täyteen mittaansa vasta erilaisten sovitusten jälkeen?

Hanna-chanin esittely Mobile Suit Gundam 0079 -sarjasta kannattaa lukea jos vanhempi anime kiinnostaa. Tuon ajan animen animaatiotyyli on hyvin tunnistettavaa ja omaleimaista, musiikista puhumattakaan. Voi olla, että itsekin tsekkaan tämän sarjan jossain vaiheessa.

Tässä artikkelissa on viitattu stop-motion -tekeleisiin moneenkin otteeseen. Mikä tekee stop-motion -animaatiosta niin erityisen? Kun itse katsoin tämän videoesseen, niin olin koko ajan että “No niinpä!”.

Bonusvideo

Tähän aikaan osa meistä alkaa miettimään joululahjoja. Osa lahjoista on nappivalintoja, mutta osa taas ei niinkään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuten me animaahiset, niin myös tavarat ovat usein sisältä kauniimpia! Eiku hetkinen… Meniköhän se nyt noin…?

No, joka tapauksessa! Tämä video muistuttakoot monen kakun tapauksesta!

Marraskuussa on luvassa Dumboa, Bambia ja ehkäpä ehdin vihdoin käydä Adventure Timen kimppuun. Ei siis vielä kovinkaan jouluisaa vaikka meillä täällä Rovaniemellä avattiin jo joulukatukin.

Onneksi niitä joulutunnelmia ehtii vielä fiilistellä!

Kerrohan vielä lopuksi, että kiinnostaako sinua tuo uusi She-Ra -sarja olenkaan?

Ystäväsi,

Guf