Mutinaa Muumilaaksosta – Kuukauden uutiset 03.2019

Maaliskuu alkaa olla paketissa ja kevät nurkan takana. Ulkona kun liikkuu niin varpaat ja pää ovat märkinä. Jalat kastuvat loskasta ja pää hiestä, mutta jotenkin se aurinko saa pidettyä hymyn huulilla.

Muumilaakso

Huulia väänteli myös uusi Muumilaakso -sarja, joka aiheutti ihastuksia ja pettymyksiä. Moniin muihin lasten animaatioihin verrattuna se vaikuttaa ihan kelpo sarjalta, mutta Muumilaakson tarinoita ja Toven kirjoja fanittaville se tuotti pettymyksen. Oma mielipiteeni on ailahdellut laidasta laitaan ja sen vuoksi kirjoitan tarkemman arvioni vasta kun olen nähnyt koko kauden. Jotain kuitenkin kertoo se, että tätä kirjoittaessa sarjan ensimmäistä jaksoa on katsottu Areenalta miltei miljoona kertaa, mutta toista jaksoa “vain” vajaa puoli miljoonaa ja kolmatta enää vajaa 300 000 kertaa.

Ellet ole vielä Muumilaaksoa nähnyt, niin voit sen tehdä Yle Areenan sivuilta.

Disney

Disney-faneille iloisia uutisia tarjosi Foxin siirtyminen Disneyn talliin. Samoin Disneyn Holville (Vault) lyötiin viimeinen naula arkkuun kun Disneyn toimari Bob Iger ilmoitti, että Holvin sisältö tullaan siirtämään Disney+ -palveluun kokonaisuudessaan. Uudet elokuvat siirtyvät striimipalveluun noin vuoden päästä teatterilevityksestä. Holvin purkaminen ei nyt varsinaisesti ole mitään uutta tietoa, mutta nyt ensimmäistä kertaa sille on järkevä peruste. Aiemmin Disneyn klassikoita on saanut metsästää eri suoratoistopalveluista ja välillä heikolla menestyksellä. Jos haluat tietää Holvista lisää, suosittelen lukemaan Paulan kirjoittaman artikkelin aiheesta.

Valitettavasti Foxin ja Disneyn yhdistymisestä ei koidu kaikille pelkkää hyvää. Disney ei aio pitää Foxin rakenteita mukana sellaisenaan vaan odotettavissa on jopa 3000 henkilön irtisanomiset. Tällä hetkellä potkut on saanut jo parisenkymmentä. Onneksi tulipalon jälkeen metsä kasvaa uudelleen ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisia pieniä yrityksiä ja tiimejä irtisanonut rakentavat myöhemmin. Kaikki niistä ei tietenkään liity animaatioihin, mutta mahdollisuus indie-skeneä virkistävään vaikutukseen ovat olemassa.

Pienenä mielenkiintoisena triviana mainittakoot, että Disney palkkasi Disney+:n johtoon Tehmina Jafferin, joka on toiminut myös muutaman Netflix Orginals -sarjan ohjaajana. Iso määrä kokemusta ja osaamista on siis Disneyn uuden palvelun taustoihin tulossa. Huhu kertoo, että yksi uuden striimipalvelun sarjoista saattaisi olla Book of Enchantment”, joka perustuisi Serena Valentinon Villains -kirjasarjaan Disney-pahiksista*. Siitä ei tosin ole tietoa, että onko kyseessä animaatio- vai life-action-sarja.

Oheinen linkki on kumppanuuslinkki. Saan pienen siivun jokaisesta linkin kautta tehdystä ostoksesta, ilman lisämaksua sinulle.

Toy Story 4

Pixarilta saatiin uusi traileri elokuvasta Toy Story 4. Tuttuun tapaan myös neljäs elokuva näyttäisi olevan sekoitus leluihin liittyvää leikkisyyttä ja kauhuelementeistä ammennettua synkkyyttä. Mistään pelotteluelokuvasta ei tietystikään ole kyse, mutta jos haluaa, saa Forkystä ja käsinukeista varmasti vilunväristyksiä aikaiseksi. Hyvältä siis näyttää!

Klaus

Itse ole seuraillut Klaus -nimisen animaatioelokuvan kehitystä. Ensimmäinen traileri nähtiin jo vuonna 2015, mutta onneksi elokuva napattiin Netflixin suojiin ja sen pitäisi olla ulkona tämän vuoden aikana. Nimike löytyy jo Netflixiltä ja on tallennettavissa omalle listalle, mutta se ilmestyy katsottavaksi vasta valmistuttuaan.

This Magnificent Cake!

Pitkään seuratuista puheenollen, This Magnificent Cake! -elokuvasta on julkaistu pieni maistiainen ja sen perusteella elokuva on todella houkutteleva. Marc James Roelsin ja Emma De Swaefin teokset ovat olleet todella viipyileviä ja voimakkaita kerronnaltaan, joten tältäkin tuotokselta voidaan odottaa paljon. Syksyllä esittelinkin heidän lyhärinsä Oh Willy, joka kannattaa katsoa.

Pokemon

Pokemon-sarjalla menee lujaa, sillä pian käynnistyy 22 kausi. Ash on saanut jälleen hieman päivitystä ulkonäköönsä, samoin kuin muutama muukin hahmo. Se sopii yksiin pelisarjan kanssa, koska Alola-alue oli juuri se paikka, jossa tutut lajit saivat hieman erinäköiset versiot itsestään.

Ainoa mitä en oikein ymmärrä ovat nuo viikset Ashin naamalla. Joku anime-asiantuntija voisi valaista minua sen verran, että kertoisi onko tuolla viivalla jokin muu merkitys.

Sherwood

YouTube Originals on lähtenyt mukaan animaatiomaailmaan ja tarjoilee nyt omaa versiotaan Robin Hood -legendasta. Metsän sijaan liikutaan tulevaisuuden dystopiassa, jossa rikkaat hallitsevat maailmaa. Robin -niminen nuori nainen pistää kuitenkin kampoihin hakkerointitaidoillaan.

Valitettavasti animaatio ei oikein säväytä ja trailerikin jäi hieman pliisuksi. Toivottavasti kuitenkin sarja menestyy sen verran, että Youtube jatkaa investointejaan animaatioiden kehittämiseen. Jostainhan se on aina aloitettava.

Critical Role

Yhdysvalloissa on nousussa sellainen ohjelmaformaatti, jossa kaveriporukka pelaa pöytäroolipelejä studiossa ja yksi sellainen tottelee nimeä Critical Role. He ovat faniensa pyynnöstä päättäneet tehdä ropehahmoistaan animaation ja huhhuijaa millaisen intron ovat onnistuneet sille tekemään!

Ani-tädin jaaritukset

Ani-täti esittelee jälleen animaatioklassikoita. Tällä kertaa on vuorossa anime-versio Pikku Prinsistä. Itse olin unohtanut kyseisen sarjan totaalisesti, joten oli todella kiva palautella se mieliin ja fiilistellä nostalgiaa.

If You Can

Aloitellaan lyhäri-osia animaatiolla If You Can. Se pohjautuu Winston Churghillin mietteisiin, josta Hanna Ryvak on tehnyt mainion lyhyen animaation. Itse olen hyvin eteenpäin orientautuva kaveri, joten tämä teos antoi ajatuksen aihetta samalla kun sai hymyn huulille. Jokaisella olennolla on oma luontonsa, joten muistetaan välillä olla sitä mitä luonnostaan ollaan.

Crow: The Legend

Lyhärit ovat siitä vaikeita tapauksia, että niissä pitää saada katsoja kiintymään hahmoihin todella lyhyessä ajassa. Siinä missä elokuvissa ja sarjoissa suhdetta voidaan rakentaa rauhassa, lyhytelokuvassa kiintyminen täytyy tapahtua nopeasti. Muuten katsojalle ei ehdi välittyä sitä tunnekokemusta, jota animaattorit ja tarinankertojat koettavat välittää.

Palkintoja viimeaikoina pokannut Crow: The Legend onnistuu tässä. Lyhäri kertoo meille tarinan siitä, miksi varis on sellainen kuin jona me se nykyään tunnetaan.

The Tree

The Tree on koskettava lyhäri miehestä, hänen tyttärestään ja puusta, jotka asuvat kuivalla aavikolla. Elämä on siellä todella rankkaa ja selviytymistaistelua. Vaikka hahmoista välittää, ihan sellaista pitkäksi ajaksi mieleen jäävää tekelettä tästä ei saa. Animaatio on kuitenkin kivannäköistä ja uskottavaa.

Distracted Driving – Unfinished Story

Tiesitkö, että Yhdysvalloissa kuolee joka päivä yhdeksän ihmistä sen vuoksi, että autoa ajava kuski häiriintyy esimerkiksi puhelimesta, navigaattorista tai ruoasta? Erityisen hurjan tuosta luvusta tekee se, että tuollaiset kuolemat ovat täysin turhia ja pitkälti ehkäistävistä omalla käytöksellä.

Vakuutusyhtiö Travelers on kampanjoinut tämän asian esille nostamiseksi ja tehnyt kolme aiheeseen liittyvää animaatioita, joissa kerrotaan kolmen kuolleen ihmisen tarinaa siitä näkökulmasta, että mitä heille olisi tapahtunut elleivät olisi kuolleet ennenaikaisesti.

Nämä tarinat ovat paitsi todella koskettavia, myös laadukkaasti toteutettuja. Oma suosikkini on Phillin tarina animaatiotyylinsä ja eri kerronnallisten elementtiensä vuoksi. Koskettavia nämä ovat toki ne kaikki.

Here’s the Plan

Here’s the Plan on sympaattinen tarina parista, joilla on unelma. Unelmaa tavoitellessa suunnitelmasta on helppo eksyä ja ajautua sivuraiteille.

No niin! Nyt on taas kuukausi paketissa. Minä alan valmistautumaan huomisen aprillipäivän varalta. Taidan linnottautua omaan mökkiini ja pistää animaatiot pyörimään.

Oikein kaunista kevättä sinulle ja turvallista aprillipäivää!

Ystäväsi,

Guf