skip to Main Content

The Adventures of Ichabod and Mr. Toad – Ensikokemus

Vihdoin olen päässyt Disney-klassikkojen katselussa elokuvaa The Adventures of Ichabod and Mr. Toad eli Herra Rupikonnaan ja Iisoppi Kurkiseen.

Muistan lapsuudestani sellaisen stop-motion -animaation kuin Kaislikossa suhisee. Muistan pitäneeni siitä kovasti ja siksi odotan innolla näkeväni millainen tämä Disneyn versio siitä on.

HERRA RUPIKONNA

Herra Rupikonna perustuu siis vanhaan lastenkirjaan Kaislikossa suhisee ja siitä on tehty useita versioita. En muista näkemistäni versioista paljoa, mutta olen melkeinpä varma, että tämä Disneyn versiointi olisi jäänyt kokonaan välistä. Stop-motion -versioista minulle on jäänyt kuitenkin lämmin ja kotoisa tunnelma, kuten brittiläiseltä animaatiolta saattaakin odottaa, eikä tämä tee poikkeusta.

Herra Rupikonnan tarina

Elokuva alkaa totutusti life action -kohtauksella, jossa brittiläisellä aksentilla kertoja käynnistää tarinan. Sen sankareina ovat sammakko, vesirotta, myyrä ja mäyrä. Nisäkkäillä on vaikeuksia pitää vauhdista ja vaarallisista tilanteista pitävää sammakkoa kurissa. Lopulta sammakko joutuu vaikeuksiin ja siitä syntyy rikosjännäri.

Rikosjännäri teemana on Disneyn tuotannossa harvinainen. Lyhytelokuva sisältää oikeudenkäyntiä, vankilapakoa, ammuskelua, petoksia ja melkein hukkumiskuoleman. Synkkä tunnelma ei ole Disneylle ennen näkemätöntä, mutta tällaista rikosjännäriä en muista nähneeni.

Herra Rupikonnan animaatio

Herra Rupikonnan tarina on yhtä laadukkaasta piirretty ja animoitu kuin Disneyn alkupään klassikot. Ainakin se on ehyempi kokonaisuus kuin monet aiempien kokoelma-elokuvien pätkät.

Animaation loppuvaiheessa nähdään vauhdikas kohtaus, jossa ystävykset kamppailevat tarinan pahiksia vastaan isossa kartanossa. Se muistuttaa Looney Toons -pätkiä kaikkinen takaa-ajoinen ja slapstick-vitseineen.

Herra Rupikonna on siis kaikinpuolin viehättävä pieni tarina, jonka katsoo mielellään.

IISOPPI KURKINEN

Iisoppi Kurkinen jatkaa synkkää linjaa, sillä kyseessä on kummitustarina. Tarinana se ei ole minulle tuttu ja kummitustarinaan viittaa vain elokuvan kannessa oleva päätön ratsastaja.

Iisoppi Kurkisen tarina

Tarina kertoo uneliaasta pienestä kylästä, jonne saapuu opettaja nimeltään Iisoppi Kurkinen. Iisoppi on järjestelmällinen tapaus ja hän onnistuu nopeasti verkostoitumaan kylän väen kanssa. Pian opettaja rakastuu tulisesti paikalliseen neitoon Kristiinaan, eikä huomaa, että hänellä on jo kilpakosija.

Mielenkiintoisen tarinasta tekee sen kuinka hyvin tarina on rytmitetty. Alkuun se nimittäin vaikuttaa enemmän romantiikalta kuin kauhutarinalta. Hahmoja ja miljöötä pohjustetaan huolella, joten niistä oppii välittämään. Ihastumisen fiilistelyyn käytetään paljon aikaa ja mukana on siihen liittyvä musiikkinumerokin.

Iisoppi Kurkisen ulkonäkö

Jostain syystä tämän animaation teemana tuntuu olevan päähenkilön ulkonäkö. En oikein ymmärrä miksi siitä on tehty niin iso numero, sillä hahmo on kuitenkin pidetty kylän naisten keskuudessa sulavan käytöksensä vuoksi. Oisko ideana ollut ulkonäön vaikutus siihen miten yleisön haluttiin hänen suhtautuvan?

Tämän lyhärin animaatio ja piirrostyyli ei ole niin viimeisteltyä ja huoliteltua kuin Herra Rupikonnassa, vaan se muistuttaa enemmän muita aiemmissa kokoelmaelokuvissa nähtyjä pätkiä. Ei se huonokaan ole, mutta selvästi huomaa, että siinä missä Herra Rupikonnasta olisi voinut tulla täyspitkä elokuva, tämä oli selvästikin tarkoitettu lyhyemmäksi tarinaksi.

LOPPUFIILIKSET

Kaikin puolin elokuva on kokonaisuutena paljon viimeistellympi kuin muut kokoelma-klassikot. On vaikea nähdä tätä perinteisenä klassikkoelokuvana, mutta siitä huolimatta tarjolla on laadukasta animaatiokerrontaa. Jos olet animaatioharrastaja tai sinua kiinnostaa Disneyn tuotanto muutenkin kuin vain täyspitkien klassikoiden osalta, on tätä DVD:tä helppo suositella. Voit ostaa oman versiosi täältä.

Linkki on kumppanuuslinkki, joten saan pienen summan jokaisesta linkin kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan kasvata tuotteen hintaa ja saan samalla pienen siivun tämän blogin ylläpitämiseen. Kiitos!

Halloween-aiheisia animaatioita ei ole hirveästi tarjolla, mutta Iisopin tarinan ja DVD:llä olevan lyhärin vuoksi tämä teos on yksi hyvä vaihtoehto syksyn pimeneviin iltoihin.

DVD:N SISÄLTÖ

Kuten aiempien kokoelmaelokuvien kohdalla, tämäkään DVD ei lisämateriaaleilla juhli. Sieltä löytyvät kuitenkin:

  • Lonesome Ghosts -lyhäri, jossa kummituskartanossa seikkailevat Mikki, Aku ja Hessu,
  • The Legend of Sleepy Hollow -tarinakirja, joka on käytännössä sama tarina kuin animaationa nähty,
  • The Merrily Song -sing-along -laulu (josta mielenkiintoisesti näkee miltä animaatio näytti ennen DVD:lle tehtyä restaurointia) ja
  • Herra Rupikonnan autoilupeli, joka on käytännössä tietovisa Rupikonnan tarinasta.

Mitä sinä pidät tästä animaatio-kokoelmasta? Olisitko toivonut tämän levyn Kaislikosta suhisee -versioinnista kokopitkää elokuvaa?

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x