skip to Main Content

5 parasta poimintoa Dumbo-elokuvasta

Dumbo on voimakkaiden tunteiden animaatioelokuva ja ajattelin, että sieltä saisi helposti mainioita kuvia talteen. Toisinpa kävi. Suurten tunteiden kohtauksista ei saa revittyä ratkiriemukkaita kuvia, koska niiden tarkoituksena on hauskuuttamisen sijaan koskettaa. Siksi en esittele välttämättä hauskimpia ilmeitä tai kohtauksia, vaan mielestäni parhaita poimintoja. Nämä eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Eläinlapset

Aamulla kun herää ja aukaisee silmät, toivoo yleensä heräävänsä tutusta paikasta ilman ylimääräisiä makuupaikkaansa kuuluvia asioita tai silmäpareja. Tai silmää.

Jos tälläinen yhdellä silmällä varustettu nyytti löytyisi edestäni herättyäni, niin tuskin ottaisin sitä vastaan yhtä iloisena kuin karhuemo. No, toisaalta, ehkä karhut ovat tottuneet jo näihin.

Tämä toinen kuva on vähintään yhtä epärealistinen kuin edellinenkin. Joka kerta kun minulta kysytään, että ”Mitä toit lahjaksi?” ja kun minä vastaan, että ”No minut!”, niin vastaanotto ei ole niin ystävällinen kuin tällä kenguruäidillä. Tuo poikanen selvästikin tietää olevansa paras lahja ikinä.

Dumbon äiti

Dumbon äidillä on tunnemaailma yhtä vuoristorataa tässä elokuvassa. Jo alussa saamme nähdä hänen lasittuneita katseita. Yritin keksiä näihin kuviin jonkun hauskan vitsin, mutta mitä pidempään niitä katselee, sen lähempänä oman sydämen särkyminen on.

No, onneksi elokuvassa nähdään myös niitä helliä kohtauksia, joista ikonisimmat ovat Dumbon peseytyminen ja sekä heidän lämmin kohtaaminen vankilavaunulla.

Tässä pesukohtaus vielä kokonaisuudessaan:

Elokuva ei ole Dumbon ädin osalta kuitenkaan pelkkää iloa ja surua, vaan mukaan mahtuu muitakin tunteita. Oisko tämä nyt se hämmennys?

Ilkeät norsut

Sirkuksen muut norsut ovat juoruilevia ja omahyväisiä, eivätkä siedä erilaisuutta. Heidän ilmeistään voi bongata hyvin nuo ominaisuudet.

Aina voi kysyä, että mikä ajaa moiseen käytökseen. Näistä kahdesta seuraavasta kuvasta voi päätellä, että ehkä kaikki omat asiat eivät ole niin hyvässä kunnossa kuin voisi toivoa.

Tomera Timotei

Vaikka Timotei on hyvin pieni hiiri, niin hän ei pelkää tarttua haasteisiin. Dumbon kannalta on todella onni, että Timoitei päättää ottaa tämän suojatikseen.

Tämä tomera Timotei pelottelee jättimäisiä norsuja, keksii uusia ideoita, kummittelee nukkuville, lohduttaa särkyneitä sydämiä ja läksyttää variksia. Mitä muuta sitä voi enää hiireltä odottaa?

Juopumus ja krapula

Kaikki muistavat Dumbo-elokuvasta sen viinanhuuruisen kohtauksen, jossa vaaleanpunaiset elefantit tanssivat tiensä meidän lapsuuden traumoihimme. Hieman vähäisemmälle huomiolle jää kuitenkin kohtaukset ennen sitä ja sen jälkeen.

Vaikka vaaleanpunaiset elefantit ovat kohtauksessa hallusinaatioita, niin nähdään siinä myös yksi oikeakin. Tai siis ”oikea” ja ”vaaleanpunainen”, mutta kuitenkin…

Timoteikin saa hetken nauttia olostaan.

Kuten kaikki vähänkään tähän harrastukseen perehtyneet tietävät, juopumuksen ilo on vähäaikaista ja siitä saa yleensä maksaa hintaa seuraavana päivänä. Piirroshahmotkaan eivät tee poikkeusta. Ei ainakaan Timotei.

Lopuksi

Kuten jo todettu, Dumbo on hyvin hellyyttävä ja tunnerikas elokuva. Siksi on ihan hyvä, että se on tunnin mittainen. Pidempi aika tällaista tunteiden vuoristorataa saattaisi olla liian uuvuttavaa. Onkin todella kunnioitettavaa se, kuinka Disneyllä pysyttiin fokuksessa ja otettiin elokuvaan mukaan vain ne asiat, jotka tekisivät siitä ajattoman klassikon.

Samasta syystä erilaisia esiteltäviä kuvia ja kohtauksia ei ole niin paljon, mutta pari mielenkiintoista osa-aluetta elokuvasta vielä löytyy. Sirkuksen asiakkaat ja pellet ovat hyvin pelkistettyjä hahmoja, mutta niistä voi bongata mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tein esimerkiksi sirkuskulkuetta hurraavasta väkijoukosta muutamia mielenkiintoisia havaintoja, joita voidaan käsitellä myöhemmin.

Elokuva sisältää myös populaarikulttuurisia viitteitä, joista yksi saakin toimia pienenä pähkinänä näin artikkelin lopuksi. Kuka tunnistaa mistä viitteestä tässä alla olevasta kuvasta on kyse?

Vastauksen lisäksi kuulisin mielelläni, että mikä sinun mielestäsi oli paras kohtaus, ilme tai kuva Dumbossa? Sen ei tarvitse olla mikään tässä esittelemäni ja voit halutessasi liittää kuvan mukaan kommenttiisi.

Jos haluta lukea Dumbosta lisää, voit käydä kurkkaamassa ajatuksia ensimmäisestä katselukerrastani tai selvittää mitä Dumbon blu-ray -julkaisu pitää sisällään.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x