skip to Main Content

6 syytä miksi sinunkin pitäisi katsoa animaatioita

Tällä kertaa halusin kokeilla jotain normaalista poikkeavaa artikkelityyliä ja keskittyä yksittäisen animaation sijaan yleisempään aiheeseen. Toivottavasti pidät.

Minulla on aina ollut erikoinen suhde animaatioihin. En ole koskaan katsellut niitä kovinkaan paljon, mutta olen aina tuntenut halua ja odotusta päästä niiden pariin. Jostain syystä olen siirtänyt animaatio-maailmoihin hyppäämistä yli 10 vuotta ennen kuin päätin tämän blogin kautta vihdoinkin tarttua asiaan. Ja onneksi teinkin niin.

Olenkin nyt viime aikoina pohtinut sitä miksi ensinnäkin odotin asiaa niin kauan ja toisekseen, miksi asia oli minulle niin tärkeä? Toisin sanoen, miksi en vain antanut asiaa olla ja keskittynyt muihin asioihin?

Tästä pohdinnasta syntyi lista, jonka haluan jakaa sinullekin. Pienenä huomiona, että kun puhun animaatiosta, tarkoitan sillä kaikkia animoinnin muotoja.

1: Animaatio ei ole genre, vaan taidemuoto

Ihan ensimmäiseksi haluan korjata sen virheellisen käsityksen, joka minullakin oli. Ajattelin aiemmin, että animaatio on yksi genre elokuvien ja sarjojen joukossa. Asia ei kuitenkaan ole näin.

Animaatio on ihan oma taidemuotonsa, siinä missä elokuvat, kirjat, sarjakuvat ja musiikki. Animaation sisälle sitten mahtuu paljon erilaisia genrejä. Jos siis et katso animaatioita (tai edes tutustu niihin) missaat yleissivistyksestäsi yhden kokonaisen taidemuodon.

2: Animaatiot eivät ole vain lapsille

Koska animaatiota pidetään genrenä, se yleensä yhdistetään lapsille suunnattuihin materiaaleihin. Vasta ihan viime vuosina on alkanut nähdä animaatioita aikuisten elokuvien joukossa, eikä vain striimauspalveluiden “Lapsille” -osastoilla.

Suurin osa nykyään tuotetusta animaatiosta on toki lapsille suunnattua, mutta olen tässä vuoden sisään hämmästynyt kuinka paljon aikuisille suunnattuja teoksia tuotetaan esimerkiksi pelkästään elokuva- ja animaatio-festareille. Puhutaan jo sellaisista määristä, että jos meinaa katsoa ne kaikki, niin voi olla ettei päivistä tunnit riitä millään.

Aikuisten animaatio ei tarkoita vain sitä, että siellä on sinne tänne ripoteltuna vitsejä, jotka vain aikuinen voi ymmärtää, vaan sitä, että siinä käsitellään aikuisille tärkeitä teemoja tai todella vaikeita aiheita. Tästä päästäänkin seuraavaan syyhyn, nimittäin…

Disenchantment on täynnä syvempää symboliikkaa ja aiheita, joiden pariin on helppo pysähtyä pohtimaan omaa elämäänsä.

3: Animaatioissa voi käsitellä aiheita, jotka eivät toimisi muulla tavalla

Animaatioissa voi tapahtua ihan mitä vain, koska sen rajoja on aika vaikea saavuttaa. Sen visuaalisuutensa vuoksi, niissä voidaan käsitellä aiheita, joiden käsittely olisi muissa taidemuodoissa vaikeaa. Esimerkiksi olet taatusti katsonut sellaisen elokuvan, joka on muuttunut aivan liian absurdiksi ja mietit, että sellaisia elokuvia et katso enää koskaan. Tai olet varmasti yrittänyt miettiä jonkin ihmeellisen taulun edessä, että mitä kummaa sillä yritetään viestiä.

Animaatioissa voidaan esittää sellaisia asioita, jotka tuntuvat näytellyssä elokuvassa liian oudolta tai väkinäiseltä. Niissä voidaan liikkeen avulla avata paremmin sellaisia asioita, jotka taulun tai maalauksen muodossa jättäisivät liikaa arvailun varaa.

Jos et usko, niin vertaa vaikka alkuperäistä animaatiota johonkin näyteltyyn Netflix-versioon tai yksittäistä taulua Fantasiaan. Animaatiossa on mahdollista luoda yhtä aikaa todellisuutta rikkovaa, mutta myös uskottavaa taidetta.

Toimisiko tällainen life action -elokuvassa?

4: Animaatiot tuottavat voimakkaita tunteita

Voisi kuvitella, että näytellyn elokuvan hahmoihin on helpompi samaistua, mutta tilanne on minulla ihan päinvastoin. Se johtunee siitä, että oikean ihmisen on vaikeampi näyttää tunteensa niin, että se yhtä aikaa koskettaa ja näyttää realistiselta. Animoitu hahmo saa liioitella ilman, että se synnyttää enemmän myötähäpeää kuin eläytymistä.

En sano etteivätkö näytellyt elokuvat koskettaisi, mutta oikean tunnelman tuottaminen on animaatioissa helpompaa, koska sen ei tarvitse noudattaa samoja realismin sääntöjä. Lapsinäyttelijät ovat tästä hyvä esimerkki. Animaatiossa ei tarvitse asettaa lasta huonoon asemaan vain saadakseen autenttisia tilanteita ja tunteita.

5: Animaatiot ovat parhaimmillaan todella kauniita

Animaatio on oikeastaan ainoa tapa tuottaa taidetta, jossa yhdistyy liike ja maalausten koskettavuus. Parhaimmillaan animaatio onkin kuin kaunis maalaus, jossa kerronta viedään paljon syvemmälle tasolle. On helppo luetella lista animaatioista, joiden jokaisesta pysäytyskuvasta saisi hienon taulun tai vähintään posterin.

Animaatiotekniikat mahdollistavat myös sen, että animaatioissa voidaan hakea pysyvää tunnelmaa tai teemaa. Tarkoitan tällä sellaisia teoksia kuin Over The Garden Wall ja Painajainen ennen joulua.

Over The Garden Wall
Bambi

6: Animaatiot auttavat päästämään sisäisen lapsen valloilleen

Mikään ei vapauta sisäistä lasta paremmin kuin kunnon seikkailu ja niitä animaatioissa riittää. Lapsi käsittelee asioita leikin kautta, mutta ei me aikuiset olla sen kummoisempia. Enää ei ehkä pidetä teekutsuja pehmoleluille tai taistella kepeillä näkymättömiä hirviöitä vastaan, mutta sama symboliikka auttaa meitä heittäytymään uusiin seikkailuihin.

Sanotaan ettei alitajunta erota mikä on totta ja mikä ei. Sen vuoksi pystymme eläytymään sellaisiin tapahtumiin ja asioihin, jotka eivät tapahdu suoraan meille, mutta voimme nähdä tai kuulla jostain muualta. Miksi siis jättää mahdollisuudet tutustua johonkin sellaiseen mihin ei ole fyysisesti pääsyä, mutta jonka voimme kuitenkin animaation kautta kokea?

”Oikei okei, sait vakuutettua!”

”Mutta mistä aloitan? Vaihtoehtoja on liikaa”

No tämä on sitten toisen artikkelin aihe. Mutta sellaisen vinkin voin kuitenkin antaa, että ellei jokin Animaahisissa esitelty animaatio nappaa, niin kokeile ensimmäistä mikä tulee mieleen. Onko sinulla ollut mielessäsi jokin elokuva tai sarja jonka olet jo pidempään halunnut katsoa? Aloita siitä.

Tai tee kuten minä ja aloita Disneyn klassikoista.

Jäikö mielestäsi jokin syy pois? Kerro siitä kommenteissa.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x