skip to Main Content

6 vinkkiä animaatioharrastuksen aloittamiseen

Noin kuukausi sitten kirjoitin artikkelin, jossa esittelin 6 syytä miksi jokaisen meistä tulisi katsoa animaatioita. Jos sinulla oli epäilyksiä asian suhteen, toivottavasti sain sinut kuitenkin vakuutettua. Saatat kuitenkin kysyä, että mistä ihmeestä sitten aloittaa tämä uusi animaatioharrastus? Televisiosta tulee lasten animaatioita, mutta ne eivät jaksa innostaa.

Huoli pois sillä nyt aion antaa sinullekuusi vinkkiä joilla pääset varmasti käyntiin!

Vinkki 1: Nimeä oma suosikkigenresi

Animaatioiden genret eivät eroa muiden viihdemuotojen genreistä. Ensimmäisenä kannattaakin kysyä, että mitkä genret sinua kiinnostavat kirjallisuudessa, elokuvissa, sarjoissa, sarjakuvissa tai peleissä? Käytä tuota kiinnostusta ensimmäisenä apuvälineenä.

Vinkki 2: Hyödynnä Googlea

Jos suosikkigenresi on vaikkapa sci-fi, niin voit aloittaa googlettamalla best sci-fi animation. Saat reilusti erilaisia artikkeleita ja videoita, joissa esitellään aiheeseen sopivia animaatioita. Voit myös hakea suomeksi, mutta et saa läheskään niin paljon vaihtoehtoja. Huomaathan, että kaikki listat eivät erottele animaatiota ja näyteltyä toisistaan, joten voit löytää hyviä vinkkejä listoista “parhaat elokuvat” tai “parhaat sarjat”.

Jo yksinkertaisella haulla pääsee pitkälle.

Jos haluat rajoittaa hakuasi videoihin, niin hyppää Youtubeen ja kirjoita vastaavat haut sinne. Tästä on se etu Googleen nähden, että todennäköisesti löydät sellaisia indietuottoksia, joita ei muualta löydä. Youtube on täynnä lyhäreitä ja harrastetuotoksia ja osa niistä on täyttä kultaa.

Vinkki 3: Hyödynnä striimipalveluja

Netflix

Sinulla saattaa olla käytössä jokin striimipalvelu, jonka avulla pääset käyntiin jo maksamallasi kuukausimaksulla. Aloitellaan Netflixistä, koska se on jo käytössä niin monella.

Netflix on mainio paikka aloittaa animaatio-harrastus, koska se sinne on kertynyt jo melkoisesti vaihtoehtoja. Hyvän siitä tekee myös se, että kaikkea animaatiota ei ole piilotettu lasten osastolle, vaan heillä on jopa oma genrensä aikuisten animaatiolle. Valitettavasti aikuisuus ja roisi huumori liitetään yleensä yhteen, joten jos sellainen ei sytytä, niin kannattaa tutkailla rauhassa.

Netflixistä löytyy esimerkiksi Disenchantment.

Aivan kuten Googlen kohdalla, voit tehdä hyviä löytöjä animaatio-genren ulkopuolelta, joten älä tyydy ensimmäisiin suosituksiin.

Crunchyroll

Eräs mainio animaatiokirjasto löytyy Crunchyrollista. Sen kokoelma on tosin rajoittunut animeen, mutta se ei onneksi haittaa. Anime on oma tyylilajinsa ja sillä on omat ominaispiirteensä muuhun animaatioon verrattuna ja se voi alkuun vierastuttaa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ja katsomaan olisiko se sinun juttusi.

Crunchyrollista riittää katsottavaa.

Crunchyrollin ja animen etu on se, että vaihtoehtoja piisaa todella paljon. Palvelusta voit tutkailla vaihtoehtoja genrekohtaisella haulla, mikä helpottaa aloittamista huomattavasti. Osa on vieläpä katsottavissa ilmaiseksi ja loput aukeaa viiden euron kuukausimaksulla.

Lue kattavampi kokeiluni Crunhyrollista täältä.

Amazon Prime

Tätä kirjoittaessa olen testaamassa Amazon Primea tulevaa artikkelia varten ja tähän mennessä uskallan sanoa vain sen, että Amazonin kokoelma on huikea. Sieltä löytyy myös monia sellaisia lyhäreitä, joihin ei muuten pääse käsiksi. Myös genrehaku on helppoa sivussa olevan palkin ansiosta.

Amzonissa haun pystyy rajaamaan esimerkillisen tarkasti.

Mutta tästä lisää myöhemmin.

SF Anytime

Jos kuukausimaksulliset palvelut eivät nappaa, niin vaihtoehtoja kannattaa kurkkia SF Anytimesta. Sen animaatiovalikoima on reilusti tässä esiteltyjä pienempi, mutta sieltä löytyvät ne tunnetuimmat. SF Anytimen etu on se, että voit vuokrata tai ostaa elokuvat ja sarjat yksittäisinä eikä sinun tarvitse maksella kuukausimaksuja.

Lue kattavampi arvosteluni SF Anytimesta täältä.

Vimeo

Vimeo on monen taidealan ihmisen suosiossa ja se näkyy myös animaatioissa. Samat hakusanat toimivat sielläkin mitkä edellä mainituissa vinkeissä. Se mikä jää monilta kuitenkin herkästi huomaamatta on Vimeon mainio On Demand -palvelu, jota löytyy katsottavaa vaikka kuinka. Tunnetuimpia uutuuksia sieltä on turha hakea, mutta jos haluat tehdä sellaisia löytöjä mistä muut eivät tiedä mitään, käy ihmeessa kurkkaamassa! Hinnatkaan eivät hirvitä.

Vimeosta löydät esimerkiksi sellaisia helmiä kuin Weekends, Mr Hublot ja Analysis Paralysis.

Vinkki 4: Tutustu studioihin

Itse aloitin oman matkani Disneyn tuotoksista ja tavoitteena on käydä heidän koko klassikko-kirjastonsa järjestyksessä läpi. Saman voi tehdä vaikkapa Pixarin, Chiblin, Don Bluthin, Toei Animationin tai vaikkapa Laika Studion tuotoksille.

Kurkkaa jonkin lapsuuden suosikkianimaatiosi alkuperä ja aloita siitä. Saat ainakin selville, että kantaako nostalgia enää.

Wikipediasta löytyy miltei jokaisen studion animaatiotuotokset.

Vinkki 5: Kysy kaverilta

Kysy vinkkejä muilta. Animaation määrä esimerkiksi Netflixissä on kasvanut huimasti, mikä kertoo siitä, että niille riittää katsojia. Voit siis yllättyä kun kysyt tuttaviltasi ja ystäviltäsi, että osaavatko he suositella jotain hyvää animaatiota tai animea. Varsinkin nostalgiset animaatiot ovat aina hyvä puheenaihe.

Animaahisistakin löytyy hyvä esimerkki ystävän kanssa jaetusta harrastuksesta. Anifriend jakoi oman kokemuksensa ystävänsä kanssa Over The Garden Wall -animaatiosarjan katselusta.

Vinkki 6: Animaahis-sivusto

Tietysti hyvä paikka tutustua vaihtoehtoihin on tämä Animaahis-sivusto. Blogi on kuitenkin vielä kovin nuori enkä ole esitellyt kovin kattavasti vaihtoehtoja, mutta joka kuukausi tulee tarjolle jotain uutta. Kirjoitan artikkeleita ensikokemuksistani (eli jaan tuoreen katselukokemukseni) ja esittelen animaatiomaailman uutuuksia. Erityisesti uutiskoosteeni ovat täynnä videoita, joista selvittää mitkä herättävät mielenkiintosi. Kannattaa siis selailla niitä läpi.

Jos sinun ystäväsi tai tuttavasi haluaisi aloittaa animaatioharrastuksen, mutta ei tiedä mistä aloittaa, minkä vinkin antaisit hänelle? Tietysti kannattaa sanoa, että tilaa Animaahisen blogijutut sähköpostiinsa alla olevan laatikon kautta, mutta mikä olisi se seuraava vinkki?

[convertkit form=819001]

Ensiviikolla on tiedossa kesäkuun uutispläjäys, mutta samalla on luvassa pieni yllätys. Saa nähdä miten sen käy!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x