skip to Main Content

Animaatioelämyksiä elokuulta – Kuukauden uutiset 08/2019

Kesällä tuli kokeiltua erilaisia tapoja jakaa näitä kuukauden uutisia, mutta palautteen ja oman kokemukseni pohjalta päätin palata kertapläjäykseen.

Jo ensimmäinen uutinen on yllättävä, koska tarjolla on tietoa kotimaisesta animaatiotapahtumasta!

UUTISET

TURKU ANIMATED FILM FESTIVAL

Turussa järjestetään 21.-25.8. Turku Animated Film festivaalit. Tarjolla on lyhyttä ja pitkää animaatiota, työpajoja ja lapsillekin omaa puuhaa ja katsottavaa.

Itse sain valitettavasti tietää tapahtumasta liian myöhään, joten en tänä vuonna pääse paikalle, mutta ehdottomasti pitää seurata ensi vuoden aikatauluja. Jos sinulla on mahdollisuus mennä paikalle, niin käy ihmeessä sillä mukaan pääsee jo 7 euron lipulla. Tarjolla on sellaisia tärppejä kuin Away, Naapurini Totoro, Villi planeetta ja The Man-Woman Case.

Käy tutustumassa lisää tapahtuman sivuilla.

RICHARD WILLIAMS ON KUOLLUT

Animaatiolegenda Richard Williams on kuollut 86-vuotiaana. Parhaiten hänet tunnetaan teoksista, joissa yhdisteltiin live-actionia ja animaatiota. Niistä ehkä tunnetuin on Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?. Kyseisessä elokuvassa hän onnistui mahdottomassa eli sai Disneyn ja Warner Brossin hahmot samaan leffaan. Sitä ei ole tapahtunut ennen eikä tietääkseni jälkeenkään.

Poimin tähän alle pari videota herrasta itsestään sekä hänen eräästä kulttisuosion saaneesta elokuvastaan The Thief and the Cobbler, jota nyt tuskin tullaan koskaan alkuperäisessä muodossa näkemään. Olen kyseiseen teokseen liittyvää videosarjaa täällä esitellytkin, mutta nyt tuli syy palata siihen.

JULKISTUKSET

Jatketaan melkein uutisilla, mutta enemmän teosten julkistamisien merkeissä.

WONDER WOMAN: BLOODLINES

Wonder Woman: Bloodlines julkaistaan Blu-rayna ja digitaalisena versiona lokakuun 5. päivä. Elokuvan mukana tulee DC Showcasen animaatiolyhäri Death, jonka innoittajana on Neil Gaimanin The Sandman. Saatan itse hankkia kyseisen teoksen jo pelkästään tuon lyhärin takia, sillä Sandmania tai siihen liittyviä animaatioita ei ole liikaa nähty.

VIOLET EVERGARDEN – ETERNITY AND AUTO MEMORY DOLLS

Kyoto Animation julkaisi uuden trailerin elokuvasta Violet Evergarden – Eternity and Auto Memory Dolls. Elokuva perustuu Violet Evergarden -animesarjaan, joka on katsottavissa ainakin Netflixistä.

Trailerin julkistaminen on todella merkittävä temppu kun muistaa, ettei studion kohtaamasta hyökkäyksestä ole ehtinyt kulua juurikaan aikaa. Animaation on määrä olla levityksessä 6. päivä syyskuuta eli alle pari kuukautta onnettomuuden jälkeen. Tuollaisesta tapahtumasta tuskin pääsee koskaan yli, mutta toivotaan, että studio toipuu niin hyvin kuin mahdollista.

Jos olet missannut Kyoto Animationia koskevat uutiset, niin kerrottakoon, että studio joutui tuhopolttajan hyökkäyksen kohteeksi. Epäilty murhasi 35 studion työntekijää ja toiset 35 loukkaantuivat. Samalla studio menetti valtavan määrän töistään, joten on suoranainen ihme, että he pitävät kiinni julkaisuaikataulustaan.

THE SHREW OF DESTINY

Puolalainen EGoFilms julkaisi elokuvan The Shrew Of Destiny, joka perustuu Tomasz Samojlikin sarjakuvaromaaneihin. Päähenkilönä seikkailee Dobrzyk ja pieni päästäinen joutuu ottamaan ison vastuun.

Trailerin animaatio ja ilme näyttää todella hyvältä. Vaikka juoni ei ole kaikkein omaperäisin, niin muuten elokuva houkuttaa. Valitettavasti en saanut selville missä teos olisi nähtävissä, mutta eiköhän se aikanaan ilmesty.

BUNUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES

Elokuva Bunuel in the Labyrinth of the Turtles on vihdoin päässyt teattereihin. Tai tarkemmin sanottuna amerikkalaisiin teattereihin, mutta se yleensä tarkoittaa sitä, että eurooppalainenkin jakelu on lähellä. Vähintään voidaan odotella striimattavaa versiota.

Tässä myös muutama sananen elokuvan ohjaajalta Salvador Simolta.

ROCKO’S MODERN LIFE

Rocko sai uuden Netflix-spesiaalin. Pakko todeta, että en ole katsonut yhtään kyseisen sarjan jaksoa, mutta koska spesiaalista hehkutaan netissä niin paljon ajattelin, että olisi hyvä mainita asiasta täälläkin…

RebelTaxi teki jutun aiheesta ja kieltämättä kiinnostuin animaatiosta. Oletko sinä Rocko-fani?

Kannattaa tsekata myös hänen video Invader Zimistä.

ARTIKKELIT

Artikkeleissa on mielenkiintoinen kattaus mielipiteitä, vinkkejä ja podcasteja. Näissä riittää taatusti lukemista, kuuntelemista ja katselemista, joten kannattaa ehdottomasti lisätä tämä sivu kirjanmerkkeihin tai napata muuten talteen.

MIKSI HOLLYWOODIN PITÄISI JÄTTÄÄ ANIME POIS LIVE-ACTION – SOVITUKSISTA?

CNBC:llä julkaistiin artikkeli, jossa pohdittiin miksi animesta ei pitäisi tehdä live-action -sovituksia. Artikkelissa Japania tutkiva professori Susan Napier perustelee ajatustaan seuraavilla väitteillä:

  • animelle tyypillistä dynaamista ja energistä fiilistä tuskin saa välitettyä live-actionissa,
  • animessa nähty väkivalta voi olla live-actionissa liian groteskia,
  • animehahmojen ilmeikkyyttä ja tunteikkuuta on vaikea ihmisen näytellä ja
  • lopputuloksena on hahmojen valkopesu länsimaalaisten näyttelijöiden takia.

Omasta mielestäni alkuperäisteokset ja live-action (tai mitkään muutkaan sovitukset) eivät ole vertailukelpoisia. On hassu ajatus, että uuden sovituksen pitäisi olla täysin uskollinen alkuperäisteokselle. Tänä vuonna asia on ollut voimakkaasti tapetilla, sillä Muumilaakso-animaatiota kritisoitiin siitä, ettei se muistuttanut Muumilaakson tarinoita (johon se ei edes perustunut) tai päinvastoin kun Disneyn live-action -elokuvia on kritisoitu liiallisesta alkuperäisen klassikon toisintamisesta. ”Niin tai näin, aina väärinpäin”, sanoo vanha sananlaskukin. Olkoon taitelijoilla oikeus omiin tulkintoihinsa.

Jos tämä alkuperäisteos vs. sovitus aiheena kiinnostaa enemmän, niin kannattaa lukea myös tämä Ani-tädin artikkeli.

KAIKKI MITÄ NETFLIX SANOO ANIMEKSI EI OLE ANIMEA

Netflix on viime aikoina kunnostautunut julkaisemaan animaatioita oikein urakalla. Mielestäni tämä on hyvä juttu, sillä asiasta ei ole kukaan muu ottanut koppia. Vielä, ja katson sinua Disney+. Vastikään Netflix julkaisi animesta kertovan dokumentin Tervetuloa animen maailmaan. En ole siihen tutustunut rfalaavaa traileria enempää, mutta törmäsin itse asiassa paljon mielenkiintoisempaan eli Petteri Uusitalon blogipostaukseen aiheesta Kaikki mitä Netflix sanoo animeksi ei ole animea.

Artikkelissa käsitellään animen luokitusta ja sitä että onko sen määrittelyssä maantieteellinen sijainti tärkeää. Minua rajaus auttaa näin blogaajana ja animaatiomaailmaan tutustuvana. Suosittelen lämpimästi jutun lukemista ja jos anime ja japanilainen kulttuuri kiinnostaa, kannattaa laittaa Idän lumo -blogi seurantaan. Myös aiemmin mainittu Mangakartta kannattaa kurkata.

MINKYU & SHIYOON: AN ANIMATION PODCAST

Minkyu Lee ja Shiyoon Kim ovat avanneet oman podcastin. Kyseiset kaverukset ovat animaatiomaailman veteraaneja, joten heitä kannattaa kuunnella. Alta voit tutustua podcastin uunituoreeseen ensimmäiseen osaan.

Minun on tunnustettava etten ole tuota ensimmäistä jaksoa ehtinyt kuuntelemaan, mutta oli pakko mainita kun siihen törmäsin. Joulupukille lähtee toiveeksi saada enemmän minuutteja päivään.

MARLON WEST AVAA TUHKIMON PUVUN MUUTTUMISTA

Vanity Fair julkaisi videon, jossa Marlon West avaa mitä kaikkea Tuhkimon muodonmuutoksessa tapahtuu animaattorin näkökulmasta. On hämmästyttävää kuinka paljon yksityiskohtia yhteen lyhyeen kohtaukseen mahtuu.

Mukana on analyysia elokuvista Prinsessa ja sammakkosta, Räyhä-Ralfista ja Frozenista.

HAHMOTYYPEISTÄ JA SUOSIKKIHAHMOISTA

Arana pohtii viimeisimmässä blogiartikkelissaan sitä millaiset hahmot häntä puhuttavat ja mitkä asiat tekevät hahmoista muistettavia. Hänen mielestään hyväkin tarina voi jäädä pinnalliseksi ilman hyvin rakennettuja hahmoja. Minun on vaikea muistaa edes hahmojen nimiä, joten jos sellaisen onnistun muistamaan, kertoo se siitä kuinka kyseinen hahmo on tehnyt tavalla tai toisella vaikutuksen.

Kuinka tärkeintä hahmot ovat sinulle? Millaisista hahmoista pidät eniten?

Voit lukea Aranan jutun täältä.

VIDEOT

Sitten päästään itse pihviin, eli videoihin.

LEIJONAKUNINGAS

Uusi Leijonakuningas on otettu vastaan melkoisella suosiolla ja jos elokuvan mieltää animaatioksi, on se tällä hetkellä tuottoisin animaatioelokuva. Kaikki eivät ole siitä kuitenkaan pitäneet. Sitä on kritisoitu paitsi liian tarkasta klassikkoanimaation seuraamisesta, niin myös ilmeettömistä hahmoistaan. Elokuvan hahmot on haluttu pitää mahdollisimman realistisen näköisinä ja siksi eläimille sopimatonta ilmeikkyyttä on ihan tietoisesti vältelty.

No, tämä on saanut ainakin erään fanin muuttamaan hahmoja enemmän animaation näköisiksi:

Jos sinua kiinnostaa uuden Leijonakuninkaan tekotapa, niin kannattaa kurkata tämä Cartoon Brewin artikkeli, johon on poimittu neljä juttua elokuvan taustoista.

THE MAN WITH BIRDS – L’HOMME AUX OISEAUX

Quentin Marcault tarjoilee meille kaunista ja omaleimaista animaatiotaan. Pätkä kertoo pojasta, joka puunhakureissullaan kohtaa salaperäisen vanhuksen.

NEW YORK CITY SKETCHBOOK

Willy Hartlandin animaatio New York City Sketchbook on luonnoskirjamainen animaatio New Yorkin asukkaista. Minua animaatiossa häiritsi hahmojen läpinäkyvyys, mutta siitä onneksi pääsi pian yli. Kerronta on muutenkin kuin luonnoskirjasta eli kovin monimutkaista juonta ei kannata odottaa.

Willy Hartland tunnetaan töistään muun muassa Beavis & Buttheadin ja Darian parissa. Hänen viimeisin projektinsa The Artichoke onnistui saamaan rahoituksen Kickstarterin kautta, mutta sen valmistumista saadaan vielä tovi odotella.

COCHLEA

Oletko halunnut tietää miten etanoista keksittiin tehdä ruokaa? En minäkään, mutta tämä Isart Digitalin animaatio Cochlea paljasti tuon huikean ranskalaisella huumorilla höystetyn tarinan.

Isart Digital on muuten ranskalainen koulu, jossa opetetaan 3D-animaatiota ja pelisuunnittelua.

HEDGEGOG

Tarinan päähenkilö Gareth on manifestoinut pelkonsa siilin muotoon ja siitä uhkaa tulla elämää voimakkaasti rajoittava tekijä. Tämä Ed Bulmerin mainio 3D-animaatio on kerronnallisesti kaunista katsottavaa ja animaatiokin toimii kunhan hieman huojuviin hahmoihin tottuu.

FREELANCE

Aika yksinäiseltä ja hitaalta vaikuttaa tuo freelancerin työ. Tuollaista sitä itsekin aina ajoittain kaipaisi, vai mitä?

FREAK

Tarina friikistä, jolla oli naama jota vain äiti saattaisi rakastaa. Uskaltaakohan tämän jälkeen itse katsoa peiliin ollenkaan?

HONOUR

Tässä Frederic Siegelin animaatiossa primitiivinen olento oppii koston konseptin. Kyseisen herran teoksia olen esitellyt aiemminkin ja tuolloin lyhärinä on ollut Interdimensional Melancholy. Honour ei minusta päihitä sitä, mutta ihan kelpo tapaus tämäkin.

BIRDLIME

Birdlime on omintakaisesti animoitu stop-motion, jota katsoisi mielellään enemmänkin. Tekijänä on Evan DeRushie, joka on kunnostautunut nimenomaan stop-motion animaatiossa. Hänen osaamistaan on hyödynnetty vuoden 2015 Pikku Prinssissä (ei se sarja, vaan elokuva), jonka voit katsoa vaikkapa Netflixistä.

PELIT

KNIGHTS AND BIKES

Foam Sword ja Double Fine tarjoilevat elokuun lopulla pelin nimeltä Knights and Bikes. Syy miksi minä otan kyseisen pelin puheeksi on siinä, että pelin grafiikat ovat käsin piirrettyjä. Kuten trailerista huomaa, peli on kuin animaatio ja vieläpä erittäin kiinnostava sellainen. Se kertoo Nessasta ja Demelzasta, jotka asuvat Britanniassa Penfuryn saarella.

Pelin animointi on stop-motionia ja sen graafisessa tyylissä on jäljitelty lasten piirrustuksia.

KUNGFU KICKBALL

Exit73Studios on animoinut trailerin pelille KungFu Kickball. Traileri on aika harhaanjohtava eli piirrosmaista peliä ei ole tarjolla, mutta koska pätkä on näyttävästi animoitu, halusin sen tässäkin esitellä. Itse pelikin on idealtaa ihan hauska ja on tulossa Steamiin 2020 alussa.

MUSIIKKIVIDEOT

Lopuksi on hyvä rentoutua parin animoidun musiikkivideon parissa. Se tietysti vaatii sen, että kyseinen musiikki miellyttää sinua, mutta aina voi ihastella mainiota animointia.

WITH YOU – MEGHAN TRAINOR

WHODAT – NOLA IS CALLING

Nyt on taas melkoinen pläjäys käyty läpi ja näillä on hyvä käydä syksyä kohden. Jos sinulla on jotain uutisia tai tärppejä mielessä jotka minulta on mennyt ohi, niin kirjoita siitä tuohon kommenttiosioon. Myös omia juttuja saa mainostaa!

Mikä sinusta on ollut elokuun kiinnostavin tai kuumin juttu? Mikä animaatio on tässä kuussa ollut katselussa?

Kiitos jälleen kun luit artikkelin läpi ja olet osa animaahisia!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x