skip to Main Content
Animated Matches Playing Volleyball

Animated Matched Playing Volleyball (1899)

Muistan peruskouluajoilta kuinka kuvaamataidon opettaja tutustutti meidät sellaisiin pieniin puutikkuihin, joista saattoi rakentaa mitä tahansa. Opettaja-parka joutui varmaan selittelemään pitkään miksi budjettiin piti lisätä rahoitusta tikkupusseille. Niiden menekki olisi saattanut olla vieläkin hurjempaa jos olisimme lapsena nähneet historiallisen animaation Animated Matched Playing Volleyballin.

Animated Matches Playing Volleyball

Animated Matched Playing Volleyball – Tikusta urheilua

Törmäsin tähän kyseiseen animaatioon A New History of Animation-kirjan kautta. Tämä kyseinen stop-motion -animaatio on koskaan ensimmäisiä filmille tehtyjä animaatioteoksia ja siksi harrastajalle mielenkiintoinen kokemus. Animated Matched Playing Volleyball on yksi Arthur Melbourne-Cooperin tulitikkuyhtiölle tekemistä mainosvideoista ja toinen meidän aikaamme säilyneistä urheiluaiheisista pätkistä.

Animated Matched Playing Volleyball – Juoni

Tarinallisesti animaatiossa ei tapahdu paljoa. Animointi on taatusti vaatinut paljon tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta juonellisesti se voisi olla pikku-Guffin tekemä kouluprojekti.

Filmin alussa on huone, joka on sama kuin Matches Appeal -animaatiossa. Huoneessa näkyy tulitikuista kasattu maali ja maalia vartioi tulitikuista tehty pelaaja. Huoneen nurkassa seisoo toinen tulitikku-ukko, joka ilmeisesti on vastustaja. Pian paikalle juoksee kolmas pelaaja ja hänen taaksensa ilmestyy pallo, joka on iso suhteutettuna tulitikkuhahmoihin.

Huoneessa odottanut pelaaja saa pallon ensimmäisenä haltuunsa ja yrittää heti maalia, mutta maalivahti onnistuu torjumaan sen. Seuraavaksi peli on hetken aikaa todella kaaottista ja palloa liikutellaan välillä käsin. Parin maaliyrityksen jälkeen paikalle ilmestyy kaksi uutta pelaajaa. Hetken päästä pelaajat onnistuvat saamaan pallon maaliin, mutta samalla pallo pomppaa hetkeksi korkealle yläilmoihin.

Animated Matches Playing Volleyball - Maali
Minusta tämä on selvästi yksi piste… No, toiselle joukkueelle.

Pelaajat eivät heti hoksaa minne pallo katosi vaan jokainen siirtyy pelialueen reunoille etsimään sitä. Hetken päästä pallo palaa alas ja muutaman syötön jälkeen se saadaan toistamiseen maaliin. Lopuksi kaikki paitsi yksi kaatuvat maahan ja pystyyn jäänyt hyppää maalin ylärimaan onnistuen samalla kaatamaan sen.

Pelin tuoksinnassa yksi hahmoista saa niin kovan osuman itseensä, että halkeaa hetkellisesti kahtia. Sitä on kuitenkin vaikea huomata nopeatempoisessa animaatiossa, eikä kohtaus ole niin dramaattinen kuin kirjoitetussa muodossa antaa ymmärtää.

Oletettavasti tähän päivään säilyneestä versiosta puuttuu alku- ja lopputekstit. Dokumentaation perusteella tekstien pitäisi liittyä filmin tilanneeseen tulitikku-yhtiöön ja kertoa animaation nimi.

Animated Matched Playing Volleyball (1899) – Valheellinen nimi

Animaation nimi on minulle pieni arvoitus. Nimen mukaan tulitikkujen pelaaman lajin pitäisi olla lentopallo, mutta minusta siinä pelataan vanhaa kunnon jalkapalloa. Animoinnista ei kieltämättä saa hirveän hyvin selvää millä ruumiinosalla pelaajat palloa pelaa, mutta koska palloa kuitenkin pelataan maaliin eikä verkon yli, niin jalkapallosta siinä mielestäni on kyse.

Uskon sekaannuksen johtuvan siitä, että pätkien nimet ovat menneet sekaisin. Niitä piti olla useampi, ainakin kolme, mutta osan tuhoutuessa toisessa maailmansodassa, loput menivät sekaisin alkuperäisten introjen puuttuessa. Yhden animaation nimi kun on Animated Matched Playing Soccer. Miksi sitten en vaihtanut nimeä tähän artikkeliin? Koska tämä video on tallennettu juuri ”volleyball” -nimellä kansallismuseoiden arkistoihin. Wikipediassa se on korjattu, mutta nimen vaihtaminen voisi vaikeuttaa sen löytämistä.

Kenelle animaatio sopii?

No, näin lyhyen pätkän (puolisen minuuttia) katsoo kuka tahansa, mutta ehkäpä sitä voi suositella lähinnä animaatioharrastajalle. Minusta on todella kiehtovaa nähdä millainen animaatioiden kehityskaari on ihan sieltä alkuajoilta saakka. Disney on hyvä startti animaatiomaailmaan, mutta ennen Waltin vallankumousta tapahtui todella paljon jännittäviä asioita.

Ai niin! Se tärkein vielä! Tästä voit katsoa videon vaikka samalta istumalta. Se ei sisällä edes ääniä, joten voit katsoa sen ilman kuulokkeita.

Jos koit tämän artikkelin mielenkiintoisena, olisin todella kiitollinen jos jakaisit sen somessa ystävillesi. Video on myös hyvä inspiraatio perheen pienimmille animoinnin alkuun. Pienellä askartelulla ja kännykkäkameralla pääsee jo pitkälle. Oikeat tulitikut kannattaa jättää rauhaa, mutta askarteluliikkeistä saa vastaavia tikkuja ihan pusseissa. Usko pois, pikku-Guf tietää!

Lisää animaatiohistoriaa löydät A New History of Animation-kirjaa koskevasta artikkelistani.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anna K-T
Anna K-T
1 vuosi sitten

Hihii, mahtava animaatio! XD Ja ihan selvästi tikku-ukot pelaavat jalkapalloa!!!

Back To Top
1
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x