skip to Main Content

Bambin blu-ray -julkaisuesittely

Olen hämmentynyt. Olen hämmentynyt siitä miten epätasainen Disneyn laatu on näissä bluray-julkaisuissa. Jo näissä ensimmäisissä klassikoissa on isoja ero. Elokuvat ovat täyttä kultaa, mutta niiden alkuvalikot eivät kaikissa tee niille oikeutta.

Onneksi Bambin levy on positiivinen esimerkki.

Levyn valikko on nimittäin todella kaunis! Taustoina ovat elokuvassakin nähdyt taustat ja ne ovat todella laadukkaita. Paitsi että maalaukset vaihtuvat, niiden päällä on myös teemaan sopivaa animaatiota, kuten lumi- ja vesisadetta. Myös valikon musiikki on kivaa kuorolaulua ja ambienttia.

Onneksi nämä luontoäänet ovat oikeita tehosteita, eikä orkesterisoittimia kuten elokuvassa.

Blu-ray sisältää paljon materiaalia. Mielestäni tässä kokoelmassa on eniten sisältöä kuin missään aiemmin esittelemässäni ja se on todella laadukkaasti toteutettu.

Valitettavasti löysin hieman negatiivistakin. Valikot ovat nimittäin aika sekavat. Samoja asioita löytyy useammasta paikasta. Esimerkiksi Bambi-tietokirja on sekä Katso-valikon että lisämateriaalin alla ja poistetut kohtaukset ovat jaettu kahden alivalikon taakse. Jos siis haluaa saada levystä kaiken irti, kannattaa se käydä kohta kohdalta lävitse. Toivottavasti myös tästä artikkelista on siihen apua!

Valikot

Päävalikko on jaettu seuraavasti:

 • Katso
 • Suositus – Disneyn suuri tietokirja: Bambi
 • Lisämateriaali
 • Asetukset

Katso

Katso-valikon alta löytyvät:

 • Katso elokuva
 • Diane Disney Miller esittelee
 • Disney View
 • Mukana Waltin tarinapalaverissa – Laajennettu versio
 • Fastplay
 • Kohtausvalikko

Katso elokuva, Fastplay ja kohtausvalikko selittänevät itsensä. Niistä ei minulla ole sen kummempaa sanottavaa. Disney View on myös moneen kertaan esitelty. Bambin Disney View -taiteesta vastaa Lisa Keene. En hoksannut niitä laittaa päälle kun katsoin elokuvan, mutta uskon niiden olevan ihan kelpo taidetta.

Dianekin on jälleen mukana esittelemssä perhemuseotaan ja kyseessä on lähinnä vain lyhyt mainos.

Tämän valikon (ja myös koko julkaisun) helmi on tämä kommenttiraita “Mukana Waltin tarinapalaverissa – laajennettu versio”. Tai kommenttiraita on ehkä väärä termi, koska kyseessä on pikemminkin elokuvan mukana kulkeva interaktiivinen dokumentti.

Bambin tarinapalavereista on tehty muistiinpanot kirjurin avulla ja siksi niistä on olemassa “käsikirjoitukset”. Niiden avulla näyttelijät esittävät palaverit uudestaan ja samalla esitetään paljon muitakin arkiston helmiä. Interaktio syntyy siitä, että dokumentin aikana voi hypätä kurkistamaan levyn ekstroja. Esimerkiksi Bambin luistelukohtauksen aikana mainittiin eräs Pluto-lyhäri, jossa Pluto-parka joutuu Akun kujeilun kynsiin ja taiteilee liukkaalla jäällä. Heti kun tuo viittaus oli tehty, katsoja saa halutessaan hypätä kyseisen animaatiohelmen pariin. Mahtavaa! Miksi tätä ei hyödynnetty muissa klassikkojulkaisuissa?!

Dokumentissa esitellään myös poistettuja kohtauksia ja muuta kivaa, mutta palataan niihin toisaalla.

Disneyn suuri tietokirja: Bambi

Tietokirja on käytännössä luonto-ohjelma lapsille, lisänään muutamia pieniä pelejä ja puuhastelua. Pöllövaari esittelee eri vuodenaikoja ja eläinperheitä. Sisältö on sellaista peruseläintietoa hyvin disneymäisellä tavalla esiteltynä. Esimerkiksi kun puhuttiin ruokavalioista, erikseen mainittiin kasvissyöjät, madoilla herkuttelevat ja lopuksi “muut”. No, kukapa nyt haluaisi vihjailla lapsille, että metsässä vaanii myös sellaisia petoja, jotka vaanivat pieniä bambeja, rumpaleita, kukkia ja muita ja pistelevät ne tilaisuuden tullen poskeensa?

Rumpaleita, kukkia ja muita… Hah! Erikoinen ruokavalio! No joo.. “Eteenpäin!”; huusi Bambi jäällä.

Eläintietoutta tauotetaan pienillä peleillä, joissa menestyminen kerryttää tarroja tarrakirjaan. Peleissä piti valita oikeita emoja eläinpennuille, napata lumihiutaleita ja tunnistaa tulikärpästen tekemiä kuvioita. Tehtävät ovat helppoja luonnollisesti perheen pienimmille suunnattuja. Tarrat ovat yksittäisiä kuvia, joita voi sitten luonto-ohjelman lopuksi kiinnittää eri taustoihin. Taustat jäävät talteen myöhempää muokkaamista ja ihastelua varten.

Lisämateriaali

Family Play on vain yksi paikka lisää löytää tuo edellä mainittu tietokirja. Lisämateriaaleista löytyy myös perinteiset trailerit ja jopa vastuuvapautuslausekkeet on pitänyt saada mukaan Info-otsakkeen alle. Varsinainen pihvi löytyy otsakkeiden “Disney kulissien takana: Diamond edition” ja “DVD-klassikon lisämateriaali” alta.

Disney kulissien takana: Diamond edition

Waltin tarinapalveriin pääsee täältäkin, mutta mukana ovat myös poistetut kohtaukset “Kaksi lehteä” ja “Bambi kaislikossa”.

“Kaksi lehteä” kertoo nimensä mukaisesti kahden lehden tarinan. Kyseessä on ilmeisesti lehtipariskunta, jotka ovat kuolemassa syksyn kylmissä ja lopulta putoavat maahan. Tämä on hyvin surullinen ja koskettava kohtaus ja sopii hyvin elokuvan teemaan elämänkiertokulusta. Se jätettiin kuitenkin pois ettei tarina rönsyilisi liikaa.

“Bambi kaislikossa” näyttää kuinka pieni Bambi tutustuu kaislikon eläimiin.

“Hyrähtäneet” on Pöllövaarin laulu rakastuneista. Tämä on ihan hauska, koska Pöllövaari itsessään on niin ilmeikäs tapaus.

Lopuksi valikosta löytyy vielä se tuttu kuvagalleria konseptiaarteineen ja taideteoksineen.

DVD-klassikon lisämateriaali

Mielestäni tälle DVD-lisämateriaalille ei olisi tarvinnut tehdä omaa erillistä valikkoa. Täällä kun on omat poistetut kohtaukset “Ensilumi” ja “Talven ruoho”. Nyt ylimääräinen valikko vaikeuttaa vain asioiden löytämistä.

Waltin tarinapalaverien lisäksi mukana on myös dokumentti “Prinssi on syntynyt!”, joka kertoo elokuvan teon vaiheista laajemmasta näkökulmasta. Siinä missä tarinapalaveri keskittyy tarinaan, tämä dokumentti ottaa mukaan musiikin, hahmot, äänet yms. Suosittelen lämpimästi katsomaan!

Ammattisalaisuuksia taas on hieman vanhempi pieni dokumentti, jossa itse Walt kertoo monitasokamerasta ja siitä miten sitä hyödynnettiin animaatioiden teossa. Bambin alkukohtaus, eli siirtymä metsään, on kieltämättä aika vaikuttava efekti.

Disneyn arkistoissa taas tutustutaan niihin kuvakäsikirjoituksiin, jotka jätettiin lopullisesta elokuvasta pois. Tässä nähdään tarkkaan miten muutama Waltin tarinapalaveri-dokumentissa esitelty pois jätetty kohtaus lopulta eteni.

Lopuksi lisämateriaaleina ovat myös monitasokameran ”testianimaatio” Vanha mylly ja Bambin alkuperäinen elokuvatraileri.

Mielipiteet julkaisusta

Kuten jo alussa totesin, Bambin blu-ray -julkaisu on kouluesimerkki siitä miten tehdään hyvä levy. Plussia ovat:

 • valikon kaunis taide,
 • valikon kaunis musiikki,
 • kaksi kattavaa ja täyspitkää dokumenttia,
 • kolme lyhytanimaatiota,
 • luonto-ohjelma peleineen lapsille,
 • Waltin vetämä piendokkari monitasokamerasta ja
 • tietysti Bambi-elokuva itse.

Miinuksena taas:

 • erikoinen ja hieman sekava valikkojaottelu.

Vaikka Bambi-elokuva olisi tuttu tai siihen olisi pääsy esimerkiksi suoratoistopalvelun kautta voin lämpimästi suositella tämän levyn ostamista jos Bambin tai Disneyn historia kiinnostaa. Itse maksoin tästä CDonista tilattuna vajaa 10 euroa, joten hintakaan ei ole esteenä. Kyseessä on kuitenkin tähän mennessä kokonaisuutena ehdottomasti paras omistamani julkaisu.

Varsinkin nyt kun Disneykin on siirtymässä voimakkaammin suoratoistopalveluun, niin näkisin, että fyysisten julkaisujen on ehdottomasti tarjottava kokonaisvaltainen kokemus. Bambi onnistuu tässä. Mikäli trailerit jätetään huomiotta, tämä blu-ray tarjoaa minulle portin Bambin maailmaan ja se on juuri se fiilis mitä kaipaan fyysisiltä levyiltä. Striimattu video ei samanlaista uppoutumisen kokemusta pysty välittämään, koska huomio on niin monessa muussakin elokuvassa ja sarjassa.

Jos haluat oman kappaleesi, voit ostaa sen CDonista. Jos ostat blu-rayn kyseisen linkin kautta, saan pienen siivun maksun summasta ilman että siitä syntyy ylimääräistä kulua sinulle. Kiitos tuestasi!

Ystäväsi,

Guf

Artikkelin kuvien oikeudet omistaa Disney.

[convertkit form=819001]
0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x