skip to Main Content
Cartoon Roots

Cartoon Roots (2014)

Innostuin A New history of Animationin kautta varhaisista animaatiotuotannoista ja aloin välittömästi etsiä niitä käsiini. Monia löytyy Youtubesta ja netin arkistoista, mutta niiden laatu vaihtelee paljon. Nyt en siis tarkoita sisällöllistä laatua (joka sekin on todella vaihtelevaa) vaan teknistä laatua. Onneksi kuitenkin maailmalla on muutamia animaatioharrastajia, jotka ovat ottaneet asiakseen pelastaa vanhoja teoksia ja entisöidä niitä. Kaiken lisäksi he myös tarjoavat niitä meille muille katsottavaksi.

Julkaisua koskeva linkki on kumppanuuslinkki, eli saan pienen osuuden jokaisesta sen kautta tehdystä myynnistä. Linkin kautta ostaminen ei maksa sinulle ylimääräistä, mutta minä kiitän, koska saan katettua sillä hieman Animaahis-sivuston ylläpitokuluja. Omistan kyseisen julkaisun itsekin, enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin kokeillut.

Cartoon Roots

Cartoon Roots

Yksi tällaisista animaatioiden ystävistä on Tommy José, jolla on melkoisen vaikuttava filmikokoelma. Hän päätti jakaa löydöksensä muiden kanssa ja perusti Cartoon Roots -nimisen Blu-Ray ja DVD -sarjan. Minun oli pakko saada ne käsiini ja tilasinkin kokoelman ensimmäisen, jonka esittelen tässä jutussa. Jos kerta monet animaatiohistorian teoksista ovat nähtävissä Youtubessa, kannattaako tällaista levyä tilata ollenkaan?

Cartoon Roots sisältää seuraavat animaatiot:

Cartoon Roots -julkaisun fyysinen sisältö

Kokoelma sisältää sekä DVD- että Blu-ray-levyn. Molempien valikot ovat tismalleen samanlaiset, enkä huomannut kuvanlaaduissakaan eroja. Yllättäen kansien sisältä löytyy kiva mustavalkoinen lehdyke, josta löytyy kivaa tietoa kokoelmasta, animaatioista ja niiden hahmoista. Vaikka se ei ole mikään tajuntaa räjäyttävä teos, antaa se tunteen siitä, että Tommy José on panostanut näihin ja oikeasti kokee kokoelmaansa intohimoa. Ja ainahan lisää hypisteltävää on kiva saada.

Julkaisun sähköinen sisältö

Paitsi, että levyltä löytyvät yllä esitellyt animaatiot, sieltä löytyy kivasti lisämateriaalia. Mukana on kuvia vanhoista filmiluetteloista, elokuvapostereista ja animaatioihin liittyvistä sarjakuvista. Pari ääninäytettäkin löytyy. Lisät on nopeasti koluttu ja olisin toivonut hieman enemmän historiallisia kyseisen animaatioon liittyviä juttuja, mutta sellaisen tuottaminen voi olla todella aikaa vievää kotoaan työskentelevälle harrastajalle. Julkaisun lehdyke paikkaa hieman tätä puutetta.

Joskus näitä vanhoja pätkiä on todella tylsää katsella ja yksi merkittävä tekijä siihen on äänien puuttuminen. Ei uskoisi, että sillä on iso merkitys, mutta itse ainakin viihdyin animaatioiden parissa paremmin kun mukana oli edes se musiikki. Siksi oli positiivista, että niihin teoksiin oli lisätty taustamusiikki, joissa se alkuperäinen ei ollut säilynyt. En löytänyt vastausta siihen, että onko uusi musiikki tehty säilyneiden nuottien mukaan, mutta veikkaisin että ei. Missään ei nimittäin mainita alkuperäistä säveltäjää erikseen.

Musiikin laatu on vähän vaihtelevaa. Se on juuri sellaista pianopimputusta kuin vanhoissa filmeissä tunnetusti on, mutta välillä huomaa, että uudet säveltäjät ovat ottaneet taiteellisia vapauksia. Parhaimmillaan musiikki on hyvää silloin kun se pysyy taustalla, mutta ajoittain korvia rääkkäsi erilaiset piiputukset ja vingahdukset, jotka valitettavasti taisivat olla tarkoituksellisia. Onneksi volyymia voi aina laskea tai laittaa äänet kokonaan mutelle. Alkuperäiset ääniraidat ovat niissä animaatioissa, joissa se on säilynyt.

Onko sisältävät animaatiot hyviä?

Entäpä sitten itse animaatiot? Onko kokoelmaan löytynyt sellaisia teoksia, joita kannattaa ylipäänsä katsella? Aion tulevaisuudessa käsitellä niitä animaatiokohtaisesti, mutta yleisellä tasolla laatu heittelee todella paljon. Felix-kissa ja Krazy Kat toimivat ihan hyvin ja ei ihme, että niistä tuli aikansa julkkiksia. Rakastan Krazy Kat -sarjakuvia, mutta valitettavasti sama fiilis ei välity animaatioversioon, koska niiden maailma on ihan eri kuin sarjakuvissa.

Bobby Bumps oli uusi tuttavuus ja yllättävän hauska symboolisen kuvastonsa ja mainioiden ilmeidensä kanssa ja Mutt ja Jeff iski nostalgiahermoon Seurassa aikoinaan ilmestyneen sarjakuvansa vuoksi (Matti Mainio ja Jussi Juonio). Colonel Heeza Liar, Detective (1923) on taas hauska yhdistelmä animaatiota ja life-actionia.

Bobby Bumps Starts To School (1917) Tälle kohtaukselle naurahdin ääneen.

Valitettavasti mukaan on eksynyt roskaakin. Lightning Sketches (1907) kuvaa hyvin sitä mistä animaatio sai alkunsa, mutta rasistisen huumorinsa vuoksi se aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Hot-Toe Mollie (1930) aiheuttaa haukotusta sataan kertaa nähdyn kohelluksen ja seksistisen kuvastonsa takia. Kokoelmaa ei ole kuitenkaan rakennettu pelkästään viihdyttämisen vuoksi vaan nimenomaan osaksi harrastajien ja keräilijöiden kokoelmia.

Cartoon Roots - Lightning Sketches
Lightning Sketches (1907)

Kannattaako Cartoon Roots hankkia?

Cartoon Rootsia onkin siis vaikeaa suositella pelkästään viihdyttämään. Maailma on täynnä tuoreempia ja parempia animaatiota, joilla saa taatusti ajan kulumaan. Jos olet kuitenkin animaatioharrastaja ja haluat kartuttaa kokoelmaasi, niin Cartoon Roots -sarjaa voi helposti suositella. Samalla tulee tuettua Tommy Josén työtä ja ehkäpä sen ansiosta saamme tulevaisuudessa nauttia uusista arkistojen kätköistä löytyvistä helmistä.

Jos mielenkiintosi heräsi ja haluat hankkia julkaisun kokoelmiisi, voit tilata sen tästä linkistä.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x