skip to Main Content

Disenchantment – Prinsessoja, piruja ja haltioita

Matt Groening on ollut itselleni tärkeä taiteilija jo lapsesta saakka. Paitsi, että Simpsoneita tuli kulutettua paljon, niin löysin kirjastosta hänen luomat sarjakuva-aarteet. Helvetistä-sarjiksia tuli lainattua usein ja ne kolahtivat murrosikäisen nuoren tajuntaan. Myöhemmin häneltä tuli mainio Futurama-sarja ja nyt pitkän tauon jälkeen päästään taas uusiin maisemiin.

Disenchantment on uusi fantasiamaailmaan perustuva Matt Groeningin animaatiosarja, joka on varta vasten tuotettu Netflixille. Vaikka harmittavasti sarjaan pääsee vain kyseisen palvelun kautta käsiksi, on siinä omat etunsa, kuten vaikkapa se, että jaksojen pituudet joustavat tarpeen mukaan.

https://youtu.be/Gp_RnJcb8Ig

Juoni ja hahmot

Sarja kertoo Bean -nimisestä prinsessasta, joka asuu Dreamland -nimisessä valtakunnassa. Häntä ei tosin prinsessan vastuut kiinnosta vaan hän kapinoi jatkuvasti isänsä vaatimuksia kohtaan. Aikaa hän kuluttaa mieluummin juoden ja pelaamalla korttia paikallisessa tavernassa. Sarja käynnistyy kun Bean ollaan pakottamassa järjestettyyn avioliittoon, mutta erilaisten sattumien kautta asiat eivät mene niin kuin pitää.

Dreamland
Bean viihtyy tavernoissa juopottelemassa ja uhkapelaamassa.

Beanin mukaan lyöttäytyvät pian Luci ja Elfo. Kuten nimistä voi päätellä, Luci on demoni ja Elfo haltija. Luci ilmestyy Beanille häälahjan sisältä ja toimii jatkossa pahana Samu Sirkkana eli houkuttelee tätä jatkuvasti pahuuksiin. Elfo on taas Elfwoodista paikalle tullut (en spoilaa miten) optimistinen ja naiivi kaveri, joka toimii vastapainona Lucille. Mistään hyvästä omastatunnosta ei voida puhua, koska hän lähtee helposti mukaan Lucin ja Beanin tempauksiin, mutta hän tuo selkeästi päinvastaista näkökulmaa kolmikkoon.

Luci ja Bean tapaavat ensimmäistä kertaa.
Elfo

Dreamlandia hallitsee kuningas Zog, eli Beanin isä ja hänen vierellään istuu kuningatar Oona. Oona on Beanin äitipuoli ja heillä on omakin lapsi, prinssi Derek. En kerro näistä hahmoista enempää, koska yksi sarjan hyvistä ominaisuuksista on se, kuinka salaisuudet avautuvat hiljalleen.

Zog ja Oona

Sarjan rakenne

Disenchantmentin jaksot toimivat periaatteessa itsenäisinäkin, mutta taustalla pyörii jatkuvasti isompi juoni ja siitä saa kaiken irti kun katsoo osat järjestyksessä. Kahden ensimmäisen jakson jälkeen olin skeptinen. Näyttely ja vitsit olivat vähän jäykkiä ja eteneminen töksähtelevää. Onneksi sarjan lähtiessä vauhtiin, kaikki paranee.

Luonnollisesti kyseessä on huumorisarja ja huumori on hyvin mustaa. Kaikesta huokuu keskiaikainen ankeus kauniista ulkoasusta ja huumorista huolimatta. Mielestäni vitsit toimivat hyvin ja ainoa mitä hierottiin naamaan liikaa oli isän jatkuva pettyminen Beaniin. Ensimmäisen kauden lopun vuoksi uskallan toivoa, että heidän keskinäinen dynamiikka muuttuu seuraavana kautena. Paha kuitenkin varmuudelta sanoa, koska ensimmäinen kausi päättyy cliffhangeriin.

Ulkoasu

Disenchantment näyttää todella kauniilta. Siirtymissä ja maisemakuvissa on selvästikin käytetty cel-shading -tekniikkaa, mutta se ei korostu liikaa. Taustat ovat ajoittain kuin hienoja vesiväritöitä ja yksityiskohtia riittää. Sarjaa voisi katsoa välittämättä päähenkilöistä, koska tyylikkään ulkoasun lisäksi maailma elää jatkuvasti omaa elämäänsä. Katsojalle välittyy tunne, että Dreamland on vain pieni paikka kaiken keskellä. Tätä samaa tunnetta kaipaisin myös uudessa Muumilaakso-sarjassa.

Sarjan ulkoasusta huokuu myös vanha Groeningin tyyli, johon ihastuin jo aikanaan Helvetistä -sarjakuvissa. Varsinkin haltioiden ja heidän metsässään asuvien pikkueläinten ulkonäkö on nostalginen ja olen iloinen että tuosta hieman lapsellisesta tyylistä on pidetty kiinni.

Disenchantment -intro ja…
Muumilaakso -intro. Kuin kaksi marjaa.

Lopuksi

Ensimmäinen kausi on 10 jakson mittainen ja lisää on luvassa. Netflix julkaisi seuraavan videon, josta voi päätellä, että uusi kausi on tulossa jo tänä vuonna ja päätös olisi tehty kahdesta seuraavasta. Jos ensimmäisen kauden taso pysyy, niin katson varmasti ne kaikki.

Disenchantment on sarja, jonka ehdottomasti hankkisin hyllyyni. Valitettavasti sitä ei ole saatavilla kuin Netflixin kautta. Yksistäänkin ensimmäinen kausi on mielestäni yhden kuukausimaksun arvoinen. Maksaisi siitä enemmänkin, mutta ei kymmenen jakson katsomiseen ainakaan kuukautta pidempää mene.

Oletko sinä katsonut tätä sarjaa vielä? Mitä pidät Matt Groeningin sarjoista ylipäänsä?

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x