skip to Main Content

Dumbo -blu-ray esittelyssä

Huomasin, että olin unohtanut esitellä Dumbo-levyn sisällön ja olin asiasta iloinen. Se kun antoi minulle mahdollisuuden palata näiden ensimmäisten klassikoiden pariin. Siinä missä nämä klassikko-elokuvat ovat hyvin tasalaatuisia kokemuksia, niiden blu-ray -julkaisujen sisältö on ollut todella vaihtelevaa. Dumbon levy sijoittuu laatukokemuksessa johonkin keskivaiheille.

Levyn päävalikko on hyvin dumbomainen, eli siinä on tiettyä karkkimaisuutta ja leikkisyyttä (ehkä jopa lapsellisuutta) kuin itse elokuvassakin. Mistään ihmeellisestä ei siis ole kyse. Ruudussa nähdään ohitse lentelevä Dumbo ja Ukko-Pekka täynnä elokuvassakin nähtyjä eläimiä. Taustalla soi elokuvan tunnari. Fiiliksessä ei päästä Fantasian ja Bambin tasolle, mutta valikko on ehdottomasti parempi kuin Lumikissa ja Pinocchiossa.

Sisällön määrän suhteen Dumbo on positiivinen yllätys. Katsottavaa on melkein yhtä paljon kuin Bambissa. Käydäänpä sitä seuraavaksi läpi.

”To infinity and be…”, eiku, väärä elokuva…

Katso Dumbo

Tämä ei sisällä mitään uutta. Tosin DisneyView-esittely käynnistää harhaanjohtavasti itse elokuva ja James Colemanin DisneyView-palkeista saa lisätietoa kohdasta “DisneyView-tietoa”. Ihmetyttää, että ovatko nämä epäloogisuudet ja päällekäisyydet ihan huolimattomuutta Disneyn puolelta vai suomennoksessa syntyneitä outouksia?

Toinen outous löytyy kommenttiraidasta. Se on nimetty Cine-Exploreriksi ja on täysin rikki. Tai, kyllähän sitä katsoo, mutta videot ja kuvat näkyvät kahteen kertaan elokuvan aikana. Ihan kuin Lumikin levyä suunniteltaessa Disneyn väki olisi ruvennut visioimaan täydellistä “kommenttiraitaa”. Ensin Lumikissa se oli ihan tavallinen, mutta jokaisessa klassikossa siihen tuli hieman jotain uutta ja mahdollisesti rikkinäistä, mutta vasta Bambissa kokemus saatiin kohdalleen. Voisi kuvitella, että Disneyn tapaisessa yhtiössä nämä olisi heti alusta pitäen kunnossa.

Lisämateriaali

Kuten jo totesinkin, lisämateriaalia on runsaasti. Levyltä löytyy:

  • kaksi poistettua kohtausta,
  • kolme dokumenttia,
  • vanhoja Dumbo-trailereita,
  • taidegalleria,
  • pelejä ja
  • kaksi Silly Symphony -jaksoa.

Poistetut kohtaukset

Miksi elefantit pelkäävät hiiriä?

Elokuvassa Timotei päättää ryhtyä pelottelemaan elefantteja kun ne kiusaavat Dumboa. Heti sen jälkeen Timotei ja Dumbo tutustuvat toisiinsa ja tuon tutustumisen aikana elokuvassa oli tarkoitus esittää kohtaus, jossa Timotei kertoo tarinaa miksi elefantit pelkäävät hiiriä niin paljon. Vaikka tarina on ihan hauska, oli mielestäni ihan hyvä päätös jättää se pois itse elokuvasta. Tämä koko jättiläishiiri-tarina ei olisi sopinut leffan henkeen.  

Sä mies vai hiirikö oot?

Toinenkin poistettu kohtaus liittyy Timoteihin. Tällä kertaa hän esittää Dumbolle tsemppilaulun kun hän tulee nöyryytetyksi sirkusesityksessä. Toisin kuin jättiläishiiritarina, tämä olisi voinut istua elokuvaan. Ihan hauska luritus, joskaan ei enää kovin nykyaikaan sopiva.

Disneyn kulissien takana

Lentoon: Näin Dumbo tehtiin” on hyvä dokkari Dumbon teosta. Materiaalia on yli 20 minuuttia ja vaikka sisällössä on samaa kuin “kommenttiraidassa”, on tätä mukavampi seurata.

Dumbon juhlaa” on dokumentti, jossa käsitellään Dumbon tematiikkaa ja tunnelmaa syvemmin.

Dumbon taikaa: huvipuistolaite” on hyvipuistomainos ja siinä esitellään Dumbo-aiheinen karuselli, jossa saa lentää Dumbon kyydissä.

Arkiston aarteita saadaan nauttia pätkissä “Äänitehosteiden maailma” ja Walt Disneyn alkuperäinen Dumbon TV-esittely. Dumbon äänitehosteita esittelevä pätkä on selvästikin osa jotain pidempää dokumenttia, joka olisi todella mielenkiintoista nähdä kokonaan. Ainakin tämän maistiaisen perusteella tehosteiden luominen on vaatinut melkoista mielikuvitusta 30- ja 40-luvulla.

Lopuksi tämä osio esittelee kolme erilaista Dumbo-traileria. On mielestäni huvittavaa, että trailereissa mainostetaan kuinka katsoja pääsee seuraamaan sirkuksen eläinten elämää vaikka niitä ei norsujen lisäksi montaa sekuntia ruudulla nähdä ja siitäkin suurimman osan heti alussa kun haikarat vievät pennut vanhempiensa luo.

Silly Symphonies

Dumbon teemaan mukaisesti tällä levyllä esiteltävät Silly Symphonies -lyhärit ovat The Flying Mouse ja Elmer Elephant. Lentävässä hiiressä esitellään hiirilapsi, joka haaveilee lentämisestä, mutta lentotaidon saatuaan, joutuu lopulta muiden hyljeksimäksi. Elmerin pätkässä Elmeriä kiusataan isojen korviensa ja kärsänsä takia, mutta tulee juhlituksi lopulta sankarina samojen ominaisuuksien vuoksi.

Perhepelit

Perhepelit ovat tuttua tietovisaa ja arvauspeliä aikaa ja muita pelaajia vastaan.

Kokonaisuus

Dumbon blu-ray -julkaisu pääsee niiden teosten joukkoon, jotka palvelevat animaatioiden historiasta ja lisäsisällöstä kiinnostuneita. Materiaalia ei ole niin paljon kuin Bambissa, mutta sitä on riittävästi ja ne sopivat levyn teemaan hyvin.

Tätä kirjoittaessa kyseistä julkaisua saa sen verran edullisesti, että jos elokuvan hankkimista harkitsee, en keksi hyvää syytä olla hankkimatta tätä levyä. Mikäli fyysiset julkaisut eivät ole sinun juttusi ja tulevaan Disneyn striimauspalveluun tulee dokumentteja ja lisämateriaalia, niin sitten tämä ei taida olla sinun juttusi, mutta keräilijälle ja harrastajalle ihan kelpo hankinta.

Jos haluat oman kappaleesi, voit ostaa sen CDonista. Jos ostat blu-rayn kyseisen linkin kautta, saan pienen siivun maksun summasta ilman että siitä syntyy ylimääräistä kulua sinulle. Kiitos tuestasi!

Ensi viikolla päästään taas päivittämään animaatiomaailman kuulumiset. Palataan silloin!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x