skip to Main Content

Fantasia – Ensikokemus

Fantasian katsomista olen odotellut jo tovin. Muistan kun joskus sitä koulussa katseltiin ala-asteella, mutta elokuvan sisältö ei ole jäänyt mieleen. Sen toki tiesin, että Fantasia on musiikin ja animaation yhteensulautuma ja näin aikuisena intellektuellina luonnollisesti odotan tätä kulttuuri-ikonia innolla. Tai ehkä se nyt ei ihan noin mennytkään..

Ennakkofiilikset

Kuten jo totesin, muistini elokuvasta on niin hataralla pohjalla, että on kuin katsoisin elokuvaa ensimmäistä kertaa. Disney on kuitenkin tehnyt markkinoinnissaan niin hyvää työtä ettei minulle ole jäänyt koskaan epäselväksi, että Mikki taikurin oppipoikana on esiintynyt juuri tässä elokuvassa. Senkin tiesin, että kyseessä on kokoelma lyhyempiä animaatioita orkesterimusiikin säestyksellä.

Herään yleensä jo aamu kuudelta, keitän kahvit ja katselen elokuvia tai luen kirjoja. Näin myös vapaapäivinä. Tällä kertaa laitoin koneeseeni pyörimään tämän Fantasian. Virhe. Vaikka herään aikaisin, se ei tarkoita että heräisin luonnostani virkeänä ja valppaana uuteen päivään. Aamuherääminen on kohdallani opeteltu tapa, koska yrittäjänä se on ainoa hetki ottaa omaa aikaa. Jos siis istahdan mukavaan nojatuoliin ilman asianmukaisia virikkeitä, nukahtaminen on taattu…

Graafinen tyyli

Mutta ennen kuin mennään siihen sen enempää, puhutaan hetki elokuvan ilmeestä. Suurin yllätys on se kuinka vanha elokuva oikeasti on. Visuaalisesti se toimisi hyvin 80-90-luvun animaationa vaikka se on tehty noin 50 vuotta aiemmin. Siis joskus 40-luvulla! Jo Disneyn moniin tuleviin tuotantoihinkin verrattuna sen näyttävyys on reilusti edellä aikaansa.

No, tämän ei nyt sinällään pitäisi olla yllätys, koska ovathan Lumikki ja Pinocchio myös kaunista katseltavaa ja sanotaanhan näitä ensimmäisiä elokuvia Disneyn kulta-ajaksi. Niihin kun käytettiin valtavat määrät rahaa ja aikaa, eikä se enää myöhemmin ollut mahdollista.

Ehkä tästä syystä animointi on ällistyttävää! Yksi outo dinosaurus tarttui silmään kuin ongenkoukku, mutta muita virheitä ei juuri ollut.

Mikä ihme otus tuo pikku möhkäle on?

Fantasia on siis nätti kuin possu pienenä, mutta miten sitten kerronnallinen puoli?

Tarina

Nyt päästään takaisin siihen aamuiseen elokuvahetkeeni. Tätä ei kannata katsoa jos vireystila on matala ja mieli kaukana skarpista. Elokuva kertoo kyllä kertoo tarinaa, mutta se kertoo sitä samalla tavalla kuin jokin sinfonia tai taulu. Tulkinta on siis tarkkailijan omalla vastuulla.

Eniten juonta oli Noidan oppipojassa ja Pastoraalissa, mutta nekin avaisi parilla lauseella. Tätä ei siis katsota hyvän tarinan vuoksi, vaan juurikin taidekokemuksena ja siksi minä nukahdin kesken elokuvan. Pienen torkahduksen jälkeen piti tehdä pieni kävely kahvipannulle ja sen avulla jaksoin elokuvan loppuun asti.

Suosittelenkin siis katsomaan tätä pienemmissä palasissa. Elokuvassa itsessään on pieni tauko kuten konserteissa konsanaan ja pätkien esittelykohdatkin tarjoavat hyviä paikkoja pysäyttää eteneminen ja jatkaa myöhemmin. Ainakin minä tekisin niin jos katsoisin sen joskus uudelleen.

Jälkifiilikset

Jos rehellisiä ollaan niin vaikea kuvitella pitkään aikaan tilannetta jossa palaisin tähän kokemukseen. Elokuva on ollut varmasti vaikuttava ilmestyessään ja onhan se ainoa laatuaan vielä edelleenkin, mutta nykyään musiikkia ja kuvaa osataan yhdistää toisiinsa vähintäänkin yhtä hienosti ja vieläpä ilman että tarinallisuus siitä mitenkään kärsii.

En päässyt siis sellaiseen tunnelmaan, että elokuva olisi nostanut ennakko-odotuksia vastaavia tuntemuksia. Ehkä katsoin sen väärällä hetkellä ja väärässä mielentilassa, mutta jotain kertoo sekin ettei asia harmita minua ollenkaan. Olen tyytyväinen että katsoin sen, mutta nyt olen myös tyytyväinen ettei minun tarvitse tehdä sitä toiste.

Teknisenä suorituksena elokuva on ihan omaa luokkaansa ja kaikki pisteet siitä. Viihteellisenä kokemuksena sitä ei voi kuitenkaan enää arvostaa.

Mitä mieltä sinä olet Fantasiasta? Onko se sinun juttusi?

Tein leffan Bly-ray -versiosta arvostelu. Käythän lukemassa!

Hei muuten, jos olet elokuvasta kiinnostunut ostomielessä, niin voit ostaa sen CDonista. Kyseinen linkki on kumppanuuslinkki, eli saan pienen komission mikäli ostat elokuvan sen kautta. Se ei aiheuta sinulle lisäkuluja ja mikäli sinulla on mitään tuotteeseen tai ostamiseen liittyvää kysyttävää, autan mielelläni. Kiitos!

Oikein nautinnollisia animaatiohetkiä sinulle!

Guf

[convertkit form=819001]
0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x