skip to Main Content

Fantasia – Julkaisuesittely

Tämän artikkelin piti tulla jo viime viikolla ja sainkin sen valmiiksi ajoissa pientä puuttuvaa osiota lukuunottamatta. Näissä julkaisuarvosteluissa eniten aikaa vie yleensä kommenttiraitaan tutustuminen ja yllätyinkin suuresti kun huomasin, että tässä elokuvassa niitä oli peräti kolme kappaletta.

Kolme!

Jo itse elokuva katselu sai minut nukahtamaan, joten tiesin etten saisi noita kommenttiraitoja katsottua yhden viikonlopun aikana. Minulle on tärkeää saada käytyä koko julkaisu läpi ennen kuin sen esittelen täällä ja siksi päätinkin siirtää tämänkin artikkelin julkaisua.

Olen siis nähnyt kuluneella viikolla niin paljon tanssivia alligaattoreita, että ne pyörittelevät virtahepoja jo unissanikin!

Valikko

Kun tämän blu-ray -levyn nakkaa koneeseen (katson elokuvat tietokoneellani), liukuu ruutuun aika kaunis ja värikäs valikko. Olen itse asiassa positiivisesti yllättynyt! Lumikin ja Pinocchion valikkojen jälkeen en uskaltanut odottaa tältäkään mitään ihmeellistä, mutta pakko todeta, että tätä valikkoa voisi pitää päällä ihan sellaisenaan tunnelmaa luomassa.

Valikossa on väriä (toisin kuin Lumikissa) ja kuvitus kaunista (toisin kuin Pinocchiossa) ja musiikki suoraan elokuvasta. Musiikissa on valitettavasti sama huono puoli kuin muissakin, eli se alkaa lyhyen luuppinsa takia toistamaan pian itseään.

Fantasian valikko on kuitenkin hyvä esimerkki siitä miten valikot tulisi ylipäänsä toteuttaa. Vielä kun saisi musiikin toistoa pidemmäksi niin alkaisimme olla jo lähellä täydellisyyttä.

Katso elokuva

Kuten muissakin varhaisissa Disneyn klassikoissa, valittavana ovat 4:3 kuvasuhde mustien sivupalkkien tai Disney View -näkymän kanssa.

Fantasian kohdalla päätin jättää Disney View:n pois, koska kyseessä on hyvin vahvasti taidekokemuksesta ja sen halusin kokea alkuperäishengen mukaisesti. Kuvitetut palkit ovat kuitenkin ihan kivan näköisiä eivätkä häirinneet minua Lumikkia ja Pinocchiota katsellessa, joten tuskin tekevät niin Fantasiankaan kohdalla.

Tämän valikon alta löytyy myös hieman tietoa tämän elokuvan Disney View -taiteen tekijästä eli Harrison Ellenshawnista. Kaverista on kuva ja pari ruudullista tekstiä hänestä ja hänen projekteistaan.

Kohtausvalikko ja asetukset

Kohtausvalikko ja asetukset selittävät itsensä, joten ei mitään uutta täällä. Kieli- ja tekstitysvaihtoehtoja on useita, mutta lisämateriaali on saatavilla suomeksi vain tekstitettynä.

Lisämateriaali

Nyt päästään levyn pihviin, eli lisämateriaaleihin. Kuten jo aiemmin totesin, Fantasia sai minut nukahtamaan ja siksi hieman järkytyin kun huomasin, että kommenttiraitoja on peräti kolme kappaletta. Mutta ennen kuin mennään niihin, tsekataan pari muuta bonusta.

Esittelyssä Disneyn perhemuseo

Disneyn perhemuseota mainostetaan noin neljä minuuttia. Pätkä on kieltämättä mielenkiintoinen ja sai minut toivomaan, että jonain päivänä pääsisin käymään siellä. Valitettavasti kuitenkaan pätkä ei tarjonnut mitään uutta tietoa vaan keskittyi lähinnä esittelemään sitä mitä kaikkea museossa pääsisi kokemaan.


Schultheisin päiväkirja

Onneksi kuitenkin lisämateriaaleissa on tämä noin 14 minuutin dokumenttihelmi Schultheisin päiväkirjasta. Disneyn perhemuseon aarteiden joukkoon on päätynyt tämä muistikirja, jossa avataan paljon niitä erikoistehosteita, joita Fantasiaa varten tehtiin.


Tässä minidokkarissa esitellään muutamia poimintoja tuosta päiväkirjasta ja mukana on myös muuta kuvamateriaalia. Juuri tällaisia videoita, joissa syvennytään johonkin tiettyyn elokuvaan liittyvään aiheeseen hieman syvemmin, toivoisi näkevän enemmänkin julkaisujen lisämateriaaleissa.

Taidegalleria

Taidegalleria on kuvien ja alkuperäisten luonnosten ystäville melkoinen aarreaitta. Kuvia on niin Fantasiasta kuin Fantasia 2000-elokuvasta ja niitä on paljon.

Minulla on kuitenkin kaksi ongelmaa tämän gallerian kanssa. Toinen on se, että en ole sellainen tyyppi, joka kerää kuvia puhelimet, tietokoneet, kamerat ja muistitikut täyteen ja sitten selailee niitä tai esittelee kavereilleen, ystävilleen tai missä lie. Rakastan elokuvia ja olen tämän matkani myötä ihastunut animaatioihin. Samoin uppoudun voimakkaasti kirjojen, sarjakuvien ja musiikin luomiin maisemiin ja tunnemaailmoihin. Kuviin en kuitenkaan ole onnistunut synnyttämään samaa suhdetta. Siksi tulen tuskin koskaan käymään tämän levyn galleriaa läpi.

Toinen ongelma on se, että galleria on levyn sisällä. Jos galleria olisi saatavilla vaikka puhelimeni kautta, voisin selailla niitä joskus, mutta ajatus siitä, että varaisin erikseen aikaa katsella niitä tämän julkaisun kautta, tuntuu aivan liian vieraalta. Kirjakin olisi parempi vaihtoehto.

No, jopas meni valittamiseksi. Ylipäänsä on hienoa, että tällainen galleria on olemassa. Se ei vain ole minun juttuni.

Kommenttiraidat

Minulle on kauhean tärkeää tonkia nämä julkaisut läpi, jotta osaan kertoa näistä kaiken oleellisen. Ehdin kuitenkin ensikokemus-artikkelissani sanoa, että tuskin koskaan palaan tämän elokuvan pariin. Voit siis kuvitella kuinka iso järkytys minulle oli huomata, että yhden kommenttiraidan sijasta joudunkin katsomaan elokuvan vielä kolmeen kertaan.

Mutta tiedätkös, se ei ollutkaan huono juttu. En tietystikään jaksanut katsoa niitä kerralla, mutta elokuva piti otteessaan ihan eri tavalla kun mukana oli joku kertomassa tekijöiden, hahmojen ja kohtausten taustoja. Samalla kasvoi arvostus tätä taidepläjäystä kohtaan.

Disneyn kommenttiraita

Ensimmäinen raita on Disneyn kommenttiraita. En oikein tiedä mitä se tarkoittaa, koska äänessä ei todellakaan ole Walt, eikä raidan tarkoitusta selitetä kuten kahden muun kohdalla. Ilmeisesti kyse on ns. virallisesta kommenttiraidasta.

Oli miten oli, tämä kommenttiraita on todella informatiivinen, ajoittain jopa hengästyttävä. Taustatietoa tulee niin tiukalla tahdilla, että hiljaisissa kohdissa jopa hiukan helpottunut. Ei sillä etteikö tieto olisi kiinnostavaa tai puhujan ääni miellyttävä, mutta kaksi tuntia miltei tauotonta tykitystä on kova pala kenelle tahansa. Onneksi tarjoiltava trivia on oikeasti mielenkiintoista.  

Hauskana yksityiskohtana kertoja esimerkiksi paljastaa, että Waltin tavoite olikin, että ainakin alussa katsojat olisi hyvä saada hieman uneliaaksi, koska silloin Fantasian kuvat sekoittuisivat helpommin puoliunessa olevan ihmisen omiin mielikuviin. Olikohan minunkin nukahtaminen elokuvan aikana siis pelkkää Disneyn neroutta?

Walt Disneyn kommenttiraita John Canemakerin isännöimänä

Onneksi mukana on myös itse maestron kommenttiraita. Osa on Waltin omaa puhetta ja osa luetaan hänen muistiinpanoistaan. Tämä raita on mielestäni näistä kolmesta kiinnostavin.

“Mitä ihmeen vikaa lapsuudessa on? Se on sama kuin huumorintajun säilyttäminen.”

– Walt Disney

Kommenttiraita, jossa mukana ovat Roy E. Disney, John Levine, John Canemaker ja Scott MacQueen.

Tässä viimeisessä kommenttiraidassa onkin useampi mestari asialla ja oikein viihdyttävä sekin. Vaikka näissä raidoissa toistuu muutama sama trivia, ovat ne yleisesti ottaen riittävän erilaisia ollakseen katsomisen arvoisia kukin.

Elokuvan alkupuolella on hieman outo kohtaus ja Royn kommentti oli pudottaa minut tuoliltani:

”Tämä kohtaus on aina hämmentänyt minua. En ymmärrä sitä, eikä kukaan ole osannut selittää sitä. Se näyttää marssivalta hautakiveltä.”

Roy E. Disney

Tämä huomio on hauska erityisesti siksi, että tämä kommentaattorinelikko käyttää paljon ylistyssanoja Fantasiasta ja kehuvat sitä kilpaa. Yhtäkkiä siellä onkin kohtaus, josta kellään ei ole hyvää sanottavaa. 

Yhteenveto

Tätä blu-ray -pakettia on siis helppo suositella jo pelkästään kommenttiraitojen vuoksi. Kolme kommenttiraitaa tarkoittaa sitä, että elokuva on katsottava vähintään kolme kertaa, jotta niistä saa kaiken haluamansa informaation. Jos sitä ei ole valmis tekemään, kannattaa ostos jättää siinä tapauksessa väliin. Bonuksena olevat dokumentit ovat hyviä, mutta tuskin sellaisenaan noin 15 euron arvoisia.


Todettakoot nyt vielä kerran kuitenkin se, että vaikka minä nukahdin itse elokuvan aikana, jaksoin katsoa sen jälkeen elokuvan vielä kolmesti juuri noiden Waltin ja kumppaneiden näkökulmien vuoksi. Elokuvakaan ei ole huono. Päinvastoin se on ehdottomasti kokemisen arvoinen, mutta paljon helpompi se on sulattaa kun mukana on puhe.

Tämä julkaisu on hyvä esimerkki siitä, miten paljon lisäarvoa elokuvalle antaa se, että myös valikot ja lisämateriaalit ovat suunniteltu tukemaan kokonaisuutta. Lumikin ja Pinocchion valikot olivat pettymys, mutta Fantasian blu-ray -julkaisu on onneksi aivan toista maata.

Ostin oman kappaleeni CDonista ja voit ostaa omasi halutessasi sieltä myös.

Kyseinen linkki on kumppanuuslinkki. Saan siis pienen komission jos teet ostoksen tuon linkin kautta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä ja minä saan muutaman kolikon kahvipurkkiini. Kiitos siitä!

Jos sinulla on jo oma Fantasia-julkaisusi, niin mielelläni kuulisin että eroaako se tästä. Suositteletko tätä tai jotain muuta versiota muille?

Oho! Lokakuu on jo lopuillaan. Jokos sitä rupeaisi joulua suunnittelemaan…

Ystäväsi,

Guf

[convertkit form=819001]

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x