skip to Main Content

Jack and the Lava Monster – Samurai Jack

Samurai Jack -sarjan konsepti toimii todella hyvin siksi, että siihen voidaan istuttaa todella vaihtelevia tarinoita. Yhdessä jaksossa voidaan lentää raketilla avaruuteen, toisessa jaksossa seikkailla mereen uponneessa kaupungissa ja kolmannessa hyppelehtiä liitoautoilta toiselle. Tai sitten voidaan tehdä jakso, joka muistuttaa videopeliä, kuten tämän kertaisessa jaksossa Jack and the Lava Monster.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Jack and the Lava Monster

Tarina alkaa kylmiltä nummilta, joka tarinan huomioiden sijaitsee jossain päin pohjoismaita. Viima tekee Jackin olosta epämieluisaa. Yhtäkkiä hän alkaa kuulla viiman läpi kutsuja ja lähtee seuraamaan ääntä. Mielestäni se on hieman epätyypillistä käytöstä Jackiltä, koska tähän mennessä hänet on kuvattu hyvin tavoitteeseensa keskittyvänä hahmona. Nyt kuitenkin yksi häiritsevä ääni saa hänet säntäämään sen perään. Toisaalta, jos kävelee päämääräämättömästi kylmiä lakeuksia, pienikin poikkeavuus voi olla tervetullutta ja saada ajatukset pois luita ja ytimiä jäädyttästä tuulesta.

Ääni vie hänet aluelle, joka on Akun saastuttamaa. Joka puolella on mustaa tuhkaa ja luurankoja. Ääni houkuttelee tulivuoren sisään ja siitä käynnistyy jakson videopelimäinen osuus. Vuoren sisusta on täynnä vaaroja ja ansoja, joista jokainen pakottaa Jackin liikkumaan syvemmälle ja syvemmälle. Videopelimäisyyttä korostaa myös muutamat kuvakulmat ja leikkaukset. Lopulta päästään alueen pomotaisteluun eli jakson nimessäkin mainitun laavahirviön luo.

Laavahirviö käy oitis samurain kimppuun, mutta koska Jack ei ole koskaan ollut tarkoituksettomien taistelujen ystävä, hän kieltäytyy tappelemasta. Hirviö rukoilee sankariamme tarttumaan miekkaansa, mutta koska näin ei tapahdu, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kertoa syy outoon toiveeseen.

Selviää, että kyseinen hirviö onkin vuoren sisään vangittu viikinkisoturi, joka on oppinut tuhansien vuosien aikana hallitsemaan ympäröivää laava ja kiveä. Hän joutui huonoon tilanteeseensa, koska yritti puolustaa kyläänsä Akua vastaan. Kierona olentona Aku tajusi, että viikinki pääsee Valhallaan ikuisiin pitoihin jos hän kuolee kunniallisessa taistelussa ja päätti riistää tuon mahdollisuuden soturilta. Nyt viikinkisoturi on yrittänyt houkutella vuoren sisään vertaisensa vastustajan, joka päästäisi hänet päiviltä. No, tietysti Jack auttaa ja pian valkyriat ovat hakemassa vanhaa viikinkiä pois Valhallaan.

Jack and the Lava Monster - Samurai Jack - Valhalla

Yhteenveto

Minusta tarina on oivallinen siksi, että se ottaa omalla tavallaan kantaa uskomusjärjestelmien rajoittavaan puoleen. Jos viikinki olisi ollut jonkin muun maan tai kulttuurin soturi, olisiko Aku pystynyt tuollaista ansaa rakentamaan? Jack pystyi valitsemaan taistellako vaiko ei, mutta samaa mahdollisuutta ei laavahirviöllä ollut. Jack on monien kulttuurien kasvatti ja nähnyt erilaisia maailmankatsomuksia. Ehkä juuri tuo ominaisuus tekee sankaristamme vaarallisen vastuksen Akulle. Akun ainoaksi aseeksi jää hyödyntää samurain periaatteellisuutta ja halua tehdä hyvää.

Jakso kuuluu siihen kategoriaan, josta on vaikea kehittää mitään sanottavaa, vaan se on itse koettava. Ensinnäkin sen jokainen kohtaus ja otos on kuin maalauksesta. Pysäyttääpä jakosn mihin kohtaan vain, siitä kuvasta saisi tyylikkään posterin seinälle. Toisekseen viikingin kertoma tarina on kuin animaatio animaation sisällä. Sen sijaan, että tarina kerrotaan samalla tyylillä kuin muu animaatio, se nähdään muinaiseen pohjoismaiseen tyyliin riimukirjoituksena, tai ainakin sen tapaisena kohtauksena.

Jack and the Lava Monster - Samurai Jack

Seuraavassa jaksossa sankarimme Jack saa vihdoin ystävän! Kyseinen jakso kuuluu ehdottomiin suosikkeihin tyylikkään kerrontansa vuoksi. Mutta palataan siihen viikon päästä!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x