skip to Main Content

Jack and the Scotsman – Samurai Jack

Jack and the Scotsman on jakso, joka on syöpynyt voimakkaasti mieleeni ensimmäisestä katselukerrasta, vaikka siitä on jo toistakymmentä vuotta aikaa. Jakson alun voimakas tunnelma ja visuaalinen kerronta tulevat aina ensimmäisenä mieleen kun kuulen sarjan nimen.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Jack and the Scotsman - Maisema

Jack and the Scotsman

Jälleen kerran sankarimme on vaeltanut aivan uusille alueille ja tällä kertaa ylitettävänä on valtava silta. Riippusilta on kapea. Siitä mahtuu vain yksi henkilö kerrallaan. Mutta se on todella pitkä. Kestää päiviä ylittää se. Sen ylittäminen on myös todella vaarallista. Sitä ympäröi usva, jonka kosteus on taatusti lahottanut puulaudoista koostuvan pohjan. Sen takia mukana ei voi kuljettaa suuria määriä vettä ja ruokaa. Jos siis sillan päättää ylittää, niin päätöksen jälkeen ei auta jahkailla. Nukkuminenkin on vaikeaa ja Jack on vähällä pudota kesken unien.

Noh, sinnikäs sankari pääsee varmasti tällaisen esteen yli ellei vastaan tule jotain odottamatonta, esimerkiksi säkkipilliä soittava kusipäinen skotti, mutta mitkä ovat todennäköisyydet sellaiseen? Ilmeisesti riittävät…

Uudessa tuttavuudessamme onkin persoonaa roppakaupalla. Skotti onkin täysin päinvastainen hahmo kuin sankarimme Jack. Siinä missä Jack kulkee huomaamattomasti ja ääneti, skotin tulon voi kuulla jo kaukaa. Heti kun kaksikko kohtaa, skotti käynnistää hiljalleen voimistuvan ärsyttämisen. Vaikka Jack yrittää ehdottaa rauhanomaista väistöä, skotti ei anna tuumaakaan periksi ja lisää höyryä pesään sillä seurauksella, että muuten niin stoalainen sankarimme sortuu itsekin ilkivaltaan. Taisteluhan siitä syntyy.

Jack and the Scotsman - Jack harrastaa ilkivaltaa

Jack and the Scotsman – Kyttäkaksikko

Koska molemmat ovat kokeneita sotureita ja molemmilla on taikamiekat, taistelu ei ota loppuakseen. Lopulta molemmat ovat niin näännyksissä etteivät jaksa tehdä elettäkään. Kyseessä olisi siis täydellinen pattitilanne ellei tapahtuisi yllättävä käänne. Sarjan luonne muuttuu muistuttamaan elokuvia 48 tuntia, Tappava ase, Bad Boys ja Rush Hour, joissa kaksi erilaiset arvot omaavaa poliisia joutuvat tekemään pakosta yhteistyötä. Sankarikaksikon kimppuun hyökkää kaksi palkkiometsästäjää krokotiilirobottiarmeijoineen ja onnistuu kahlitsemaan heidät toisiinsa käsiraudoin. Ainoa pakotie on alaspäin, mutta onneksi siellä odottaa vettä.

Jakson toinen puolisko onkin kaksikon yhdessä käymää taistelua ja mainiota ryminää onkin. Pian parivaljakko pääsee toisistaan irti ja loppu päättyy väittelyyn siitä kumpi tarjoaa toiselle juomat. Scotsman on siis ensimmäinen ystävä Jackille, vertainen joka ei ole kiitollisuudenvelassa. Vaikka he eivät jatkakaan matkaa yhdessä, tulevat he törmäämään toisiinsa ainakin seuraavalla kaudella.

Samurai Jackin tekijät ovat kertoneet yhdeksi sarjan inspiraatiolähteiksi Akira Kurosawan elokuvat. Monet ohjaajan samurai-elokuvista sisältävät pitkiä ja hiljaisia kohtauksia, joissa sankari vaeltaa paikasta toiseen. Myös musiikki on saanut vaikutteita samasta lähteestä. Tähän jaksoon liittyy leffan Yojimbon musiikki. Kyseisen elokuvan erään kohtauksen musiikki muistuttaa tämän jakson alussa kuultavaa tarttuvaa biisiä, jonka voit kuunnella artikkelin alussa olevasta videosta.

Olen jo näiden artikkelien aikana ihastellut Samurai Jack -sarjan monipuolisuutta ja siitä saamme taas osoituksen seuraavassa jaksossa. Pääsemme nimittäin näkemään miltä vanha kunnon kiletolain ajan gansterimaailma näyttää tulevaisuudessa.

Osta Samurai Jack -animaatiosarja omaksesi! *kumppanuuslinkki

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x