skip to Main Content

Jack and the Warrior Woman – Samurai Jack

Neljännen jakson päätteeksi Lazo antoi samuraille vihjeen taianomaisen jalokiven olinpaikasta ja nyt jaksossa Jack and the Warrior Woman sankarimme nähdään sitä etsimässä. Hän on saapunut aavikkokaupunkiin ja löytää sieltä salaperäisen kaupan. Kauppias on taidokas puhumaan paljon, mutta vähän asiaa. Hän ei ole kuitenkaan huijari, kuten viimeistään jakson toisella katsomiskerralla saamme huomata. Loppuratkaisusta vihjaillaan jatkuvasti ja kauppias toteaakin, että hänen vaistonsa mukaan aikaa ei ole paljoa.

Jack saa vihjeet mistä etsiä jalokiveä, mutta heti perään häntä yritetään varoittaa jostain pahasta. Sankarimme ja katsoja kuvittelee (tai ainakin minä alkuun kuvittelin), että varoitus koskee sisälle hyökänneitä robotteja, mutta todellisuudessa kyse on paljon suuremmasta. Jack on ongelmissa robottien kanssa, mutta paikalle ilmestyy salaperäinen nainen, joka mainioilla soturitaidoillaan pistelee botit palasiksi. Tästä pääsemmekin matkalle, joka on loistava esimerkki tämän animaatiosarjan nerokkaasta kerronnasta.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Ennen kuin jatkat artikkelin lukemista, pyöräytähän tästä itsellesi taustamusiikit mukaan:

Jack and the Warrior Woman

Jälleen kerran iso osa jaksosta edetään ilman puheita pelkän musiikin tahdissa. Jack ja soturinainen Ikra ystävystyvät kristallia etsiessään ja se seikka tekeekin tästä jaksosta synkimmän tähän mennessä. Lopussa selviää, että kyseessä on petos ja Ikra onkin Aku, joka on käyttänyt Jackin taitoja ja puhtautta hyväkseen löytääkseen jalokiven ja tuhotakseen sen ennen kuin siitä tulee hänelle ongelma.

Yleensä animaatioissa katsojalle tehdään heti selväksi ketkä ovat pahiksia tai sitten pyritään peittämään kaikki vihjeet yllätyksen maksimoimiseksi. Tässä jaksossa tekijät kuitenkin antavat vihjeitä asioiden todellisesta laidasta jatkuvasti. Katsojat, minä mukaan lukien, luottavat kuitenkin niin paljon Jackin arvostelukykyyn, että lankeavat itsekin ansaan. Esimerkiksi heti alussa annetaan jopa neljä vihjettä, jotka toisella katselukerralla tuntuvat todella selviltä.

Ensimmäinen niistä on kauppiaan varoitus. Kauppias yrittää varoittaa Jackia, mutta samurai luulee, että hän puhuu kauppaan hyökänneistä roboteista. Toinen vihje on Ikran ulkoasu. Ikran väritys koostuu vihreästä, mustasta ja punaisesta. Ne kaikki ovat Akun värejä. Myös kolmas vihje liittyy väreihin. Nimittäin aina kun Aku ja Jack kohtaavat, taustaväritys muuttuu punaiseksi ja niin käy nytkin. Se ei ole ehkä niin selvää kuin normaalisti, mutta tausta saa selvän punertavan sävyn. Neljäs vihje nähdään kun Jack ja Ikra pääsevät pakenemaan kaupungista ja robotit jäävät porteille. Vaikka ne eivät saaneet kaksikkoa kiinni, näyttävät ne kovin tyytyväisiltä.

Vihjeitä saattaa olla muitakin, mutta nämä olivat ne mitkä itse bongasin. Löysitkö sinä jotain?

Jackin pehmeät kohdat

Miksi sitten tällaiset selvät vihjeet jäivät sankariltamme huomaamatta? Aku iski kolmeen heikkouteen, Jackin haluun auttaa pulassa olevia ja hänen yksinäisyyteensä. Jack on valmis tekemään kaikkensa Akun aiheuttamien vääryyksien korjaamiseen ja viattomien auttamiseen. Aku Ikran muodossa kertoo sepitetyn tarinan, jossa hänen isänsä on Akun vankina ja piinaama. Sankarimme on valmis uhraamaan omat tavoitteensa muiden tarpeiden edessä, joten hän on valmis auttamaan nytkin.

Jack on myös todella yksinäinen. Kaikki ne jotka hän tunsi, jäivät menneisyyteen ja tässä toisessa ajassa syntyvät ihmissuhteet jäävät lyhyiksi. Jackin etsintä vaatii jatkuvaa liikkumista ja on varmasti vaikeaa ajatella ystävyyssuhteiden luomista mikäli tietää palaavansa ajassa menneisyyteen. Ikra on kuitenkin toista maata. Hänen tavoitteensa ovat ainakin hetkellisesti samassa suunnassa kuin Jackillä.

Kolmas heikkous on samurain kunniakoodisto ja etiketti. Kun Jack tivaa Ikralta hänen taustaansa, valeasuinen Aku tietää että Jack haluaa ajatella kaikista hyvää. Sankarimme perääntyykin heti kun Ikra esittää loukkaantunutta. Jack tuskin haluaa loukata toiste, mutta todisteiden kerääminen pahista aikeista on todella hankalaa silloin kun niitä ei oikeastaan edes halua nähdä.

Jack saa siis syyttää tappiostaan vain itseään. Hän on ehkä soturina lyömätön, mutta ihmisenä hän on helposti manipuloitavissa.

Jack and the Warrior Woman animaationa

Sarjan kuudes jakso ei visuaalisesti ole kauhean merkittävä vaikka siinä muutamia tunnelmallisia kohtauksia onkin. Koska se sijoittuu pääsääntöisesti aavikolle, ovat väritkin lähinnä eri sävyistä ruskeaa. Onneksi poikkeuksiakin löytyy.

Mainitsemisen arvoisia kohtauksia ovat ne, joissa parivaljakkomme on nuotion ääressä. Värimaailma muuttuu ruskeasta violetin ja tummansinisen sävyihin samalla kun tuli tekee todella hyvännäköistä valoefektiä. Samurai Jackistä näkee, että sillä on jo ikää, mutta nuo kohtaukset saavat sen näyttämään nuoremmalta.

Pakko kuitenkin todeta sekin, että kyllä aavikkokin näyttää ajoittain kauniilta.

Eräänlainen ulkoasullinen seikka on myös se miten Ikra hoitelee vihollisensa. Tavallaan tämä antaa myös vihjetta hänen todellisesta luonteestaan kahdella tapaa. Aavikon hirviöt hyökkäävät vain Ikran kimppuun ja Jack päätyy ongelmiin vain vajoamalla juoksuhiekkaan. Eräässä kohtauksessa Ikra joutuu aavikkomadon syömäksi ja leikkaa itsensä sen sisältä. Aina kun Jack tuhoaa vastustajansa, hän silpoo ainoastaan robotteja, ei elollisia olentoja. Siksi tällainen otuksen sisälmyksiä esittelevä kohtaus on harvinainen. Ainakin se yllätti minut ensimmäisellä kerralla.

Seuraavassa kohtauksessa Jack hoitaa hirviö-ongelmat paljon rauhanomaisemmin keinoin.

Loppusanat

Minulla on tästä jaksosta kaksijakoiset fiilikset. Rakastan sarjan kauniita luontomaisemia ja tässä se puoli jää vähän paitsioon. Toisaalta kuitenkin kerronnallisesti jakso on äärimmäisen voimakas ja avaa hyvin sitä jatkuvaa kamppailua, jota Jack käy. Hän kun haluaa aina ajatella muista hyvää ja siksi joutuukin usein hyveellisyytensä pettämäksi.

Onneksi seuraavassa jakossa saamme paljon visuaalista karkkia niin silmille kuin korvillekin, sillä sankarimme kohtaa kolme sokeaa jousimiestä kauniilla saarella.

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x