skip to Main Content
Jack In Space - Samurai Jack

Jack in Space – Samurai Jack

MIltä tuntuisi elää tilanteessa, jossa omat arvot ja tavoitteet tuntuvat olevan jatkuvasti ristiriidassa keskenään? Miltä tuntuisi jos kaikki mitä tekisi, tuntuisi vievän kauemmaksi ja kauemmaksi sieltä missä haluaisi olla? Sankarimme Jack on joutunut tällaiseen tilanteeseen ja sarjan viidennessä jaksossa Jack in Space nämä ongelmat nousevat hyvin esille.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Jack in Space - Kuunsirppi

Jack in Space

Jakson alku on todella kaunis. Jack vaeltaa ympäristössä, jossa hän pärjää oikein hyvin. Luonnossa kulkiessaan hän päätyy pienelle jokiputoukselle ja tuo kohtaus summaa hyvin Jackin luonnetta. Jack on oppinut taustansa vuoksi olemaan yhtä luonnon kanssa ja jopa säikky peura saapuu samalle juomapaikalle, eikä välitä sankarimme läsnäolosta. Yhtäkkiä rauha kuitenkin katkeaa ja varsinainen tarina alkaa.

En lakkaa ihastelemasta sarjan animointia ja taidetta. Itse animointihan ei ole yksityiskohtaisuudessaan mitään räjäyttävää, koska monista kohtauksista näkee kuinka kaikki työtä ja aikaa säästävät kikat on käytössä. Se kuitenkin tehdään ammattimaisesti niin, ettei siihen kiinnitä juuri huomiota. Kaiken kuitenkin pelastaa sarjan taide. Jokainen pysäytyskuva on taustakuva- tai posteriainesta vähäeleisyydestään huolimatta. Aivan kuten Bambissakin, Samurai Jackissä panostetaan asetteluun, väreihin ja tyylittelyyn realismin sijaan ja se toimii äärimmäisen hyvin. Mutta takaisin tarinaan.

Jackin seesteinen matka katkeaa kun Akun robotit löytävät hänet ja valitettavasti niitä paetessaan, hän törmää pakoa tekevän tiedeyhteisön joukkoon. Akun rukoilijasirkkaa muistuttavat robotit huomaavat, että kyseessä on laiton rakettiviritelmä ja ryhtyvät Jackin jahtaamisen sijaan tuhoamaan tukikohtaa. Paitsi, että sankarimme mokaa ohjaamalla vahingossa robotit pakoa tekevien ihmisten luo, hän tekee toisenkin virheen katkaisemalla yhden robotin kaulan. Robotin pää sinkoutuu taivaalle ja hälyttää lisäjoukkoja paikalle. Tiedeyhteisö on pahassa pulassa Jackin takia.

Alussa Jack on harmoniassa kaiken kanssa ja osa ympäröivää luontoa. Nyt hän on kuitenkin törmännyt Akun robotteihin ja siinä samalla ryssinyt kaiken. Sankarimme on tosiaan väärässä paikassa väärään aikaan. Toisaalta hän on kuitenkin valmis ottamaan vastuun omista teoistaan ja auttamaan tiedeyhteisöä pakenemaan. Hänelle avautuu myös mahdollisuus palata samalla omaan aikaansa. Ensin hänen kuitenkin täytyy opetella avaruuden metkut ennen kuin hänestä on mitään hyötyä. Jack in space onkin ensimmäinen jakso, jossa Jack saa teoreettisen mahdollisuuden palata omaan aikaansa.

Jack in Space Jack oppii lentämään

Ihmisten juhliessa Jack avautuu heille menneisyydestään. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Jack ei puhu itsestään minä-muodossa vaan tarinan soturina. Kertooko tämä siitä, että hän vielä vasta prosessoi sitä kaikkea mitä hänen harteilleen on kasautunut? Hänhän on joutunut aikuistumaan viattomasta pikkupojasta pahuutta vastaan taistelevaksi ihmisyyden viimeiseksi puolustajaksi todella nopeasti. Kaiken kukkuraksi hän on joutunut aivan toisenlaiseen maailmaan, joka on täynnä hänelle täysin tuntemattomia asioita. No, toisaalta kyse voi olla muinaiseen japanilaiseen kulttuuriin kuuluvasta kerrontatavasta. Jos tiedät asiasta enemmän niin kerro ihmeessä.

Jackin moraalinen dilemma

Pian Akun robotit hyökkäävät uudestaan ja ihmisten on lähdettävä pakoon. Avaruudessa he kuitenkin joutuvat uuden robottijoukon saartamaksi ja Jackin on puututtava jälleen tilanteeseen. Lopussa Jack joutuu moraalisen dilemman eteen. Hyönteisbotit ovat ampumassa pakenevaa avaruusalusta ja hänellä on kaksi vaihtoehtoa. Joko hän ottaa riskin ja yrittää päästä ajassa taaksepäin aluksen mukana siitä huolimatta että robottien ammus saattaisi osua alukseen tai estää ammuksen laukaisu ja menettää samalla mahdollisuus kokeilla kotiinpääsyä. Jack ei mieti kahdesti vaan päättää uhrautua muiden edessä. Se on ikävä Jackin kannalta, mutta meillä hyvä, koska saamme nauttia useamman jakson hänen seikkailujaan. Olenkohan paha maahinen kun ajattelen näin?

Katsoja on saman moraalisen dilemman edessä kuin Jack, mutta peilin toisella puolella. Tarkoitan tällä sitä, että meille katsojille Jackin epäonni on meidän onni. Jos kaikki menisi hyvin, Jack vaeltaisi aikansa luonnon rauhassa, pääsisi omaan aikaansa ja kukistaisi Akun. Loppu hyvin, kaikki hyvin… Paitsi, että katsojan mielestä se olisi todella tylsää. Saisimme toki ihastella kauniita maisemia, mutta tuskin niitä jaksaisi katsella jakso toisensa perään viiden kauden verran. Mitä enemmän Jackilla on epäonnea, sitä enemmän katsoja viihtyy. Mielenkiintoinen ja ahdistava ajatus samaan aikaan.

Seuraavassa jaksossa uidaan vähintään yhtä syvissä vesissä. Siinä meille paljastuu karmaisevalla tavalla kuinka yksin sankarimme Jack on. Nähdään viikon päästä!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x