skip to Main Content
Jack, The Woolies, And The Chritchellites – Samurai Jack

Jack, the Woolies, and the Chritchellites – Samurai Jack

Jack, the Woolies, and the Chritchellites on sarjan neljäs ja ensimmäinen jakso, joka toimii myös itsenäisesti. Vaikka se sisältää pienen viittauksen seuraavaan jaksoon, niin ideasta saa hyvin kiinni vaikka juoni ei olisi tuttu. Siitä huolimatta jakso sisältää monia elementtejä, joiden syvyys avautuu vasta useamman katselukerran jälkeen.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Jack, the Woolies, and the Chritchellites

Jack, the Woolies, and the Chritchellites sijoittuu viidakkoon ja miljöö muistuttaa raunioineen vanhaa Angkor Watia, jossa kasvusto on ottanut haltuunsa muinaisen loistokkaan kaupungin. Viidakko on kasvanut isojen ja hulppeiden rakennelmien ympärille. Tuossa kaupungissa viettävät aikaa pienet siniset chritchellitesit ja isot karvaiset wooliet. Hyvin smurffimaisen ulkoasun omaava isäntäväki ei tunnu oikein istuvan massiivisiin rakennuksiin ja Jack saakin huomata, että jotain on vialla.

Jaksossa Jack the Woolies and the Chritchellites pähkäilee mysteeriä.

Jakson käynnistävä ensimmäinen kamera-ajo on kuin Bambista, jossa kamera liikkuu vasemmalta oikealle luoden toimivan syvyysvaikutelman eri tahtiin liukuvien tasojen avulla. Jackin ruoanmetsästys katkeaa äkisti kun siniset otukset (chritchellitesin kirjoittaminen on kauhean työllästä..) jahtaavat karkuun juoksevaa mammuttimaista woolieta. Kyseiseen konfliktiin ajautuminen tapahtuu täysin vahingossa. Kun avaruussmurfit kutsuvat Jackin luokseen syömään onnistuneen jahdin päätteeksi, ei nälkäisellä sankarillamme ole muuta mahdollisuutta kuin suostua.

Jack auttaa Woolien kaappaamisessa jaksossa Jack the Woolies and the Chritchellites

Chritchellitesit

Tarinan edetessä selviää, että chritchellitesit ovat valloittaneet woolieiden korkeakulttuurisen kaupungin. Ne ovat sinisiä pieniä valloittajia, jotka tuntuvat olevan kovin nuivaa sakkia. Heidän puheistaan ja olemuksestaan välittyy tietty sarkastisuus ja passiivisaggressiivisuus. He eivät selvästikään rakenna itse mitään vaan toimivat loiseläimen tavoin hyödyntäen muiden luomuksia ja orjuuttamalla toisia kansoja. Tai rakentavat he jotain. Eräässä kohtauksessa kaksi chritchellitesia puhuu keräilyfiguureistaan, jotka on varmasti valmistettu woolien työvoimaa hyväksikäyttäen. Toinen heistä toteaa, että hänen figuurinsa on vielä paketissa. Koko hommaan tulee narsistinen vivahde kun huomaa figuurien esittävän heitä itseään. Kun Jack huomauttaa yhdelle chrischellitelle, että he kohtelevat woolieita aika huonosti, sininen otus vastaa ettei se eroa mitenkään siitä miten ihmiset kohtelevat hevosiaan. Hyvin tyypillinen tapa perustella oma huono käytös osoittamalla muiden vastaavia.

Sumrffien kaltaisia valloittajia jaksossa Jack the Woolies and the Chritchellites

Wooliet

Wooliet taas ovat mammutteja muistuttavia isoja olentoja, jotka osoittautuvat todella älykkäiksi. Heidän rauhanomainen kulttuuriin painottuva luonteensa muuttui heikkoudeksi kun he eivät pystyneet puolustautumaan avaruudesta saapuvia valloittajia vastaan. Normaalisti kahdella jalalla liikkuva kansa muuttui alistettuna nelijalkaiseksi. Alussa mainitsemaani Angkor Watiin viittaa myös woolien Buddhaa muistuttava henkinen johtaja Lazo.

Jack, the Woolies, and the Chritchellites -jakson parhaat puolet

Jaksosta jäi itselleni kaksi asiaa päälimmäisenä mieleen. Ensimmäinen on pidoissa kuultava loistava musiikki, jossa fiilistellään isoilla puhallinsoittimilla. Sillä viitataan mainiosti norsuihin, joita wooliet muistuttavatkin. Pidoissa on musiikin ansioista todella vahva leirinuotiotunnelma, mutta sitä rikkoo Jackin olemus. Jack, joka mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen, on jotenkin jäykän ja irralisen oloinen. Kaikki ei ole täysin kohdallaan ja sille selviää myöhemmin syykin. Kohtauksen tunnelma toimii kerronnallisesti siis todella hyvin.

Toinen erityinen kohtaus on se missä Jack näkee unta vangitun woolien vapauttamisesta. Unen ensimmäinen osio on toteutettu kauniisti siluettianimaationa, joka muuttuu hiljalleen sitä mukaan mitä voimakkaammin woolie tunkeutuu hänen uneensa.

Jack näkee tyylikkäitä unia

Jack, the Woolies, and the Chritchellites -jakso asettaa vastakkain teknologian ja kulttuurin. Vastakkainasettelu tehdään kuitenkin hienovaraisesti eikä asiaa hierota naamaan. Katsojalle jätetään myös paljon kysymyksiä auki. Miten moinen huvitteluun ja nautintoihin keskittyvä rotu on saanut tuollaista korkeaa teknologiaa haltuunsa? Lopulta chritchellitesien alkuperästä tiedetään muutenkin hyvin vähän, mutta ainakin alusten ja tekniikan ulkomuoto ja väritys viittaisi Akuun.

Jakson Jack the Woolies and the Chritchellites pahisten aluksen kuin suoraan Akun kuvastosta

Sankarimme Jack osoittaa jaksossa jälleen inhimillistä puoltaan. Luonnossa hän on kuin kotonaan ja onnistuu miltei saalistamaan villisian, mutta kun kuvioihin astuu uudet rodut, Jack muuttuu kömpelömmäksi ja epävarmemmaksi. Vasta kun hänelle valkenee ketkä ovat tarinan pahikset ja viattomat, hän osaa toimia ja vapauttaa wooliet. Jack ei siis ole mikään kaikkitietävä superolento vaan joutuu hahmottamaan maailmaa pienistä ja isoista keräämistään vihjeistä.

Sankarimme inhimilliseen puoleen ja hänen ensimmäistä kertaa nähtävään ominaisuuteen törmäämme seuraavassa jaksossa. Palataan siihen ensiviikolla!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänestä
Article Rating
Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x