skip to Main Content

Jack Under the Sea – Samurai Jack

Edellisessä jaksossa Jack vs. Mad Jack huomattiin millaista sisäistä kamppailua samurai Jack käy. Jaksossa Jack Under the Sea opimme jälleen sankaristamme uusia puolia.

Tämä Samurai Jack -juttusarjani sisältää paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tämän sivun linkit ovat kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta niiden kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Jack Under the Sea

Tähän mennessä monet jaksot ovat alkaneet hyvin kauniissa maisemissa ja seesteisissä tilanteissa. Nyt kuitenkin näemme ruostuneen satama-alueen, jossa laivat ja alukset pukkaavat mereen likaista vettä. Taustalla kuuluvat vain lokkien kirkuna, alusten sumutorvet ja poistoveden loiske. Kaikki on synkkää, ruosteista ja rumaa ja alueella työskentelevät tai ryyppäävät olennot ovat väsyneitä ja apaattisia. Kosteus ja kylmyys puskevat jopa ruudun läpi niin, että minun on aivan pakko keittää itselleni jotain lämmintä. Pieni hetki…

Jack Under the Sea - Jackillä on kylmä

Keltaisiin sadevaatteisiin pukeutunut merimies kertoo Jackille tarinan siitä kuinka hän törmäsi merillä aikakoneeseen, joka valitettavasti nyt makaa meren pohjassa. Jack ei aikaile vaan lähtee välittömästi purjehtimaan. Lopulta merellä nousee myrsky ja sankarimme tipahtaa pieneltä alukseltaan. Hukkuminen olisi ollut varmaa ellei hassu kala olisi napannut häntä suihinsa. Kala on jonkinlainen luonnollinen kulkupeli tai sukellusvene, jonka sisällä pystyy hengittämään ja jota pystyy ohjaamaan. Ohjaus vaikuttaa kovin kivuliaalta otukselle, mutta ilmeisesti se sitä ei ole kun ne antautuvat tehtävään niin helposti.

Vihdoin päästään nauttimaan luonnosta ja sen rauhasta. Tällä kertaa luonto on vedenpinnan alapuolella ja saamme jälleen kuunnella sarjan kaunista musiikkia. Musiikki on sellaista, jota voisi kuunnella tuntitolkulla. Erityisesti maanalaisen kaupungin, Oceaniksen, teemamusiikki on todella korvia hyväilevää.

Kaupungissa asustaa hassunnäköisiä sammakkomaisia otuksia, jotka kutsuvat itseään triseraquinseiksi. Niiden keskivartalo on pyöreä ja minusta muistuttavat todella paljon pokepalloa. Heidän puheen aksentti on lainattu briteistä ja kolme niistä imitoivatkin brittiläisiä kuuluisuuksia. Punaisessa asussa oleva puhuu kuin Alec Guinness, toinen kuin Ringo Starr ja kolmas kuin Sean Connery.

Herkuttelun lomassa sammakko-otukset kertovat omasta historiastaan. Aiemmin he asuivat merenpinnalla kelluvissa asumuksissaan, mutta Aku ajoi heidät merenpohjaan. Siellä he ovat olleet pitkään eristyksissä muista. He haluaisivat päästä takaisin pinnalle ja ovat sen vuoksi valmiit pettämään Jackin. Koko aikakone oli vain ansa saada kaapattua Jack Akulle. He ovat valmiita uhraamaan Jackin, jotta useampi voisi pelastua.

Tavallaan tuo ajatus on sama kuin mitä Jack harjoittaa, mutta toisaalta aivan päinvastainen. Nimittäin Jack ajattelee asian siten, että hän on valmis urhaamaan itsensä muiden edun nimissä. Sankarimme ei koskaan syyllistyisi petokseen ja ei osaa odottaa sitä muiltakaan. Senhän takia hän on nyt ansassa. Tämä lienee samalla se syy miksi Jack niin väsymättä jatkaa matkaansa. Hän on valmis käymään kohti haasteita ja vaaroja, koska tietää, että hänellä on mahdollisuus muuttaa asioita.

Pian Aku tulee hakemaan Jackiä, mutta ei pidä omaa osuuttaan kaupasta. Triseraquinsit huomaavat tulleensa peteyiksi ja päättävät hyökätä Akun kimppuun. Aku näyttää miksi hän on muodonmuutosten mestari, mutta sammakko-otukset onnistuvat vapauttamaan Jackin. Samuraimme ei kanna kaunaa vangitsijoilleen vaan auttaa heitä palauttamaan Oceanis takaisin pinnalle. Kotiinpaluun mahdollistajaa ei löytynyt, mutta jälleen yhden kansan tilanne parantui.

Onnistunut jakso?

Tämän jakson Jack on melkoinen heittopussi. Hän on alkuun epäluuloisempi uusia tuttavuuksia kohtaan, mutta astuu jälleen suoraan ansaan. Hänellä ei tosin ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa jos haluaa kokeilla jälleen yhtä keinoa päästä aikaansa. Lopulta hän ei kanna tippaakaan kaunaa vangitsijoitaan kohtaan, mutta eipä siitä olisi enää mitään hyötyäkään. Jakso tekee kuitenkin sankaristamme yksiulotteisen hahmon, jonka sisäinen maailma ei nouse niin vahvasti esille kuin aiemmissa. Onneksi sen visuaalinen puoli on kuitenkin sen verran hyvää, että sitä katsoo ja kuuntelee mielellään.

Pohdin pitkään, että onko sittenkin kuitenkin hyvä, että Jack jää hieman taka-alalle, sillä nyt tarinan toinen osapuoli, eli triseraquinsit, pääsevät enemmän esiin. Jaksossahan heiden eleistään ja ilmeistään huomaa kuinka vastentahtoisesti he juonivat päähenkilöä vastaan. Ihan kuin heille olisi alunperin ollut täysin selvää, että voivat uhrata ulkopuolisen oman kansansa puolesta, mutta käyvät mahdottomaan taisteluun uhrinsa puolesta heti kun huomasivat itse tullensa petetyiksi.

Seuraavassa jaksossa päästään tutustumaan traagiseen henkilötarinaan ihan toisenlaisessa ympäristössä.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x