skip to Main Content

Julkaisuesittely – Lumikki ja seitsemän kääpiötä – Blu-ray

Tässä artikkelissa esittelen ostamani Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan bluray-version. Saat tietää mitä levy sisältää ja onko se ostamisen arvoinen. Jos haluat tietää enemmän itse elokuvasta, käy lukemassa katselukokemukseni.

Päävalikko

Päävalikosta ei ole paljoa sanottavaa. Se on hieman tylsä ja ainoa eloa tuova asia on turhia joriseva Taikapeili. Alkuun peilin höpinät eivät haittaa, mutta jos erehtyy oleilemaan valikoissa liian kauan, rupeavat jutut ärsyttämään. Valikoissa ei muutenkaan tee mieli oleilla kauaa ja olenkin yllättänyt miten Disney-elokuvan käyttöliittymästä on saatu näin tylsä. Itse elokuva on kaunis kuin possu pienenä, mutta päävalikko on karua katseltavaa.

No, edetään äkkiä eteenpäin.

Katso elokuva

Luonnollisesti tämän otsakkeen alta pääsee katsomaan elokuvaa. Se sisältää kuitenkin kaksi mainitsemisen arvoista valintaa. Alkuperäinen elokuvahan kuvattiin kuvasuhteella 4:3, mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että ruutu on melkoisen neliö. Nykytelevisioilla laidoille jää mustat raidat.

Disney on hankkiutunut mustista raidoista eroon kätevällä tavalla. He ovat lanseeranneet niin sanotun DisneyWiev-ominaisuuden, joka lisää kuhunkin kohtaukseen paremmin sopivat palkit ja mielestäni ne toimivat oikein hyvin. Ainoastaan nopeasti leikatuissa kohtauksissa ne aiheuttavat vaihtuessaan hieman välkettä, mutta minusta se on pieni hinta tunnelmaa parantavista lisäkkeistä. Oiva keksintö!

DisneyWiev -palkit taiteillut Tony Bluth kertoo itse muutamalla lauseella tekeleistään. Valitettavasti hänen höpinöitään ei ole suomennettu, mutta saman asian voi lukea pienestä tekstistä, joka on esittelyvideon vieressä.

Kohtausvalikko

Kohtausvalikossa ei ole mitään ihmeellistä. Sen kautta voi hypätä suoraan haluamaansa kohtaukseen. Kohtauksia kuvaavat pienet timantit ja pieni ikkuna näyttää siitä kuvan.

Lisämateriaalit

Lisämateriaaleissa onkin sitten tämän levyn suola. Käydään ne kohta kohdalta läpi.

Prinsessa ja sammakko -elokuvan maistiaiset

Tämän levyn julkaisuajankohdasta johtuen, Prinsessa ja sammakko -elokuvaa mainostetaan ahkerasti. Tässä pätkässä kaksi animaattoria esittelee ja mainostaa tulevaa elokuvaansa ja tarjoilevat katsojalle animaation kuusi ensimmäistä minuuttia. Osa piirretystä on väreissä ja valmista mutta osa on vasta luonnosvaiheessa.

Pätkä on siitä mielenkiintoinen, että se näyttää selvästi erot luonnoksen, värittömän ja väritetyn vaiheiden välillä. Piirtäjä tai animaattori voi saada näistä kuvista ja kohtauksista ideoita esimerkiksi apuviivojen ja -pisteiden käytöstä.

Itse odotan innolla, että pääsen tämän kyseisen elokuvan näkemään.

Kurkistus kulissien taakse: Diamond edition

Tämän otsakkeen alta paljastuukin sitten todella mielenkiintoisia asioita. Meille esitellään jatko-osa Lumikki -elokuvalle ja alkuperäisestä elokuvasta kaksi pois jätettyä kohtausta.

Lumikin paluu

Don Hahn, Kaunottaren ja Hirviön ja Leijonakuninkaan tuottaja, esittelee Disneyn arkistoista löytyneen luonnostelman Lumikin jatko-osaksi nimeltään Snow White Returns. Tässä oli tarkoitus käyttää pois leikattuja kohtauksia. Luonnollisesti koko illan elokuvaksi siitä ei olisi ollut, mutta lyhäreitä Disneyllä tehtailtiin tuohon aikaan muutenkin todella paljon.

Tässä lyhyessä dokkarissa käydään animaation luonnokset läpi ja kerrotaan tarinan juoni. Itse en kyseisestä lyhäristä jaksa innostua, mutta muuten dokumentti tarjoaa mielenkiintoista tietoa Disneyn arkistoista ja tavoista kehittää uusia ideoita.

Poistetut kohtaukset

Poistetut kohtaukset ovat kieltämättä sellaisia, että ne eivät olisi varsinaisesti lisänneet itse tarinaan mitään olennaista, vaan ovat käytännössä vain omia vitsikokoelmiaan. Niiden pituus on kuitenkin useita minuutteja ja siksi ovat merkittäviä. Animaattori Ward Kimball, joka ne aikoinaan ohjasi, olikin todella murtunut kun ne päätettiin jättää lopullisesta elokuvasta pois ja uhkasikin irtisanoutua tiimistään. Hänet saatiin pidettyä mukana kuitenkin siten, että Walt Disney antoi hänelle tehtäväksi animoida Pinokkio-elokuvan Samu Sirkan.

Näissä ei luonnollisesti ole suomidubbia ollenkaan, mutta tekstitys suomeksi löytyy.

Sopansyöntikohtaus

Tässä kohtauksessa Lumikki opettaa kääpiöille käytöstapoja ruokapöydässä ja se poistettiin, koska sen koettiin hidastavan tarinaa. Kohtaus on väritystä vaille valmis ja samalla kertoo mitä kävi sille saippualle minkä Vilkas pesukohtauksessa nielaisi.

Sängyn rakennuskohtaus

Tämä kohtaus on todellinen vitsikollaasi. Vaikka sekin on suhteellisen irrallinen tarinasta, se kertoo paljon kunkin kääpiön luonteesta. Samalla metsän eläimet saavat isomman roolin, koska ne osallistuvat omalla tavallaan sängyn rakentamiseen.

Musiikkia ja muuta

Musiikkia ja muuta -osio on pelkkää musiikkia. Sieltä löytyy Tiffany Thorntonin esittämä ”Some day my prince will come” -kappaleen musiikkivideo.

Perhepelit

Pelejä löytyy kolme kappaletta. Ensimmäinen on oikeastaan testi nimeltään ”Kerro, kerro kuvastin”, jossa selvitetään kuka Disneyn prinsessoista olet. Minä kuulemma kävisin Bellestä ja tiettyjä bellemäisiä piirteitä minussa kuulemma onkin. Vai olikohan se ”pellemäiset piirteet”, tai jotain?

Toinen peli on 1-4 pelaajan kuva-arvoitus ”Mitä näet?”. Keskellä on sumea kuva, joka kirkastuu hiljalleen ja se joka valitsee vaihtoehdoista nopeiten oikean, saa eniten pisteitä.

Kolmas muistuttaakin näistä eniten oikeaa peliä ja oli itse asiassa sen verran hyvä, että unohduin sitä toviksi pelailemaan. Jalokivipelissä (Jewel Jumble) autetaan Jöröä keräämään talteen kaikki muiden kääpiöiden viskelemät jalokivet. Pisteitä saa kun pinoaa kolme kiveä kärryyn vierekkäin tai päällekäin, jolloin ne häviävät.  Peli on ok, mutta kovin hidastempoinen. Pelasin aika pitkän tovin, eikä kertaakaan ollut häviö lähelläkään. Tämä on tietysti ymmärrettävää kun kohderyhmänä ovat todennäköisesti pienet lapset ja pelivälineenä kaukosäädin. Itse pelasin tietokoneeni näppäimistöllä.

Kommenttiraita

Minua kiinnosti elokuvan lisäksi eniten levyllä kommenttiraita. Kommentiksi on koottu arkistoista itsensä Walt Disneyn huomioita ja mukaan on lisätty animaatioexpertti John Canemakerin täydennyksiä.

Tästä kommenttiraidasta vahva suositus kaikille joita kiinnostaa animaatioiden tekotavat ja historia.

Asetukset

Asetuksista löytyi valikot dubbauskielille, tekstityksille ja näytönsäästäjän asetuksille. Peruskauraa siis.

Maistiaiset

Maistiaiset koostuvat eri trailereista. Trailereita ovat:

  • On Blu-ray Disc
  • Santa Buddies
  • G-force
  • Kaunotar ja Hirviö: Diamond Edition
  • Disneyland Pariisi
  • Dumbo: Special Edition
  • Prinsessa ja sammakko
  • Helinä-keiju ja kadonnut aarre

Loppuarvio

Oliko tämä bluray-julkaisu hankkimisen arvoinen? Hinnaltaan bluray- ja DVD-julkaisut ovat saman verran, joten jos vain blurayta soittava laite löytyy kotoa niin osta sinisäde vain jo pelkästään paremman kuvalaadun takia. DVD:n extrojen sisältöä en tiedä, mutta yleisesti ottaen bluraylle mahtuu enemmän tavaraa kuin DVD:lle.

No kannattaako fyysistä kappaletta ostaa ollenkaan tänä digijulkaisujen aikakautena? Toisin sanoen, onko lisäsisältö sen arvoista että fyysinen kappale kannattaa hankkia?

Mielestäni kyllä. Poistetut kohtaukset, DisneyWiev, Snow White Returns ja kommenttiraidat antavat ainakin minunkaltaiselleni sitä lisäarvoa jota tällainen animaatiomaailmaan sukeltaminen vaatii. Niiden ansiosta olen laittanut levyn koneelleni useammin kuin kerran ja palaan siihen varmasti usein vielä jatkossakin.

Iso mainitsemisen arvoinen miinus tulee tylsästä ja epädisneymaisesta valikosta, mutta muuten paketti on mielestäni rahan arvoinen.

Jos minulla jäi mielestäsi jotain kertomatta ja haluat tietää julkaisusta lisää, kysy ihmeessä!

Oman kappaleeni ostin CDonista. Jos haluat saman kappaleen itsellesi, voit hankkia omasi tämän linkin kautta. Huomaathan, että se on kumppanuuslinkki, joten saan pienen siivun ostoksestasi ilman, että se tuo sinulle ylimääräisiä kustannuksia. Kiitokset sinulle jo etukäteen!

The Walt Disney Company omistaa tässä artikkelissa nähtyjen kuvien oikeudet.

[convertkit form=819001]
0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x