skip to Main Content

Kuukauden animaatiouutiset 03.2020 osa 2

Ajattelin, että voisi olla hauska tarjota normaalia enemmän uutisaiheita ja lyhäreitä, koska koronan vuoksi ollaan kaikki sisätiloissa. Lisäviihde ei siis ole haitaksi. Erityisesti jos olet animaattori tai piirtäjä, niin nyt on hyvä aika testailla eri ohjelmia, koska monia niistä saa nyt ilmaiseksi kokeiluun. Minulla on sinulle linkki CartoonBrewin mainioon artikkeliin, johon koottu nämä työkalut. Siitä kuitekin lisää myöhemmin.

Korona

Kuten edellisessä uutiskoosteessa tuli todettua, korona vaikuttaa myös animaatiomaailmaan. Uusimpien elokuvien leffatulot ovat kutistuneet ja se on johtanut siihen, että niiden striimijulkaisua aikaistetaan reilusti. Esimerkiksi Frozen 2 ja Onward ilmestyivät Disney+ -palveluun etuajassa. Myös Sonicin pääsee katsomaan jo nyt striimattuna.

Ne elokuvat, jotka eivät ole vielä saapuneet elokuviin, siirtyvät hieman lisää. Minions: The Rise of Gru kuuluu tähän porukkaan.

Kuten odottaa saattoi, animaatiohahmoja on valjastettu erityisesti lasten terveysvalistukseen. Tässä muutama video Cartoon Networkiltä ja Nickelodeonilta.

Rinki tinki tinkikin innostui esittelemään perussairauksia Disneyn ja Pixarin elokuvista.

Kaksi taitelijaa on kuollut

Asterixin piirtäjä Albert Uderzo on kuollut 92 vuoden iässä. Hänen luomuksistaan julkaistiin jopa 370 albumia ja 11 elokuvaa, mikä on huikea määrä. Asterixin lisäksi hän kuvitti myös muun muassa Umpah-pahia ja Joonatan istoolia. Kuolema ei liittynyt koronaan, vaan jo iäkkään miehen sydän petti.

https://twitter.com/Marini_Comics/status/1242387853243494402

Myös toinen artisti on kuollut. Meille eurooppalaisille tuntemattomampi kuubalainen Juan Padrón kuoli 73 vuoden iässä. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Vampiros en La Habana, Balada De Elpidio Valdez ja Viva Papi!. Myöskään hänen kuolemaansa ei liity korona.

https://youtu.be/51q0ff5FYtY

Anime-uutisia

Crunchyrolliin on tulossa Webtoonista tuttuun nettisarjikseen pohjaava anime Tower of God. Traileri paljastaa meille, että tarina kertoo pojasta, jonka ainoa hänelle tärkeä ihminen päättää lähteä mystiseen jumalten torniin ja hänen on luonnollisesti lähdettävä perään.

Tämä Crunchyrollin omaa tuotantoa oleva sarja ilmestyy aprillipäivänä, eli todella pian.

Muita Crunchyrollin julkaisuja ovat muun muassa Food Warsin viides kausi ja Re:ZEROn toinen kausi. Uutta Food Warsia pitäisi olla tulossa jo kevään aikana ja Re:Zeroa odotellaan kesään.

Kyoto Animationin Violet Evergarden: The Movie on vihdoin tulossa jakeluun. Vielä pitää odottaa huhtikuun loppuun. Mikäli Violet Evergardenin maailmaan pääsyä ei malta odottaa, niin lohtua voi hakea Netflixistä. Sinne on tulossa täyspitkä sivutarina Violet Evergarden I: Eternity and the Auto Memory Doll jo 2. päivä huhtikuuta. Ja tietysti itse maailmaan perustuvaa sarjaa voi toki katsella vaikka toistamiseen.

https://youtu.be/r34pNbRO8Y4

Lopuksi uutisia animestriimaajille. HiDive ja Anime-Planet yhdistävät voimansa. Mikäli ymmärsin oikein, yhdistyminen tarkoittaisi sitä, että Anime-Planetin käyttäjät pääsisivät HiDiven animekokoelmiin oman käyttöjärjestelmänsä kautta. Anime-planet on siis yhteisö animen ja mangan kuluttajille, eikä varsinainen striimausalusta. Yhdistymisellä haetaankin ehkä samoja yhteisöelementtejä joita Crunchyrollilla jo on.

Aikuisten animaation kasvu

John Evershed, tuo animaatiotuotannon veteraani, kirjoitti dokumentin, jossa hän ennustaa aikuisten animaatioille hienoa aikaa. Yleensä ensimmäisenä aikuisten animaatiosta tulee mieleen erilaiset huumorisarjat kuten Simpsonit, Family Guy, South Park ja Ricky & Morty, mutta onneksi on olemassa viitteitä siitä, että genret monipuolistuvat.

Striimipalvelut ja mobiililaitteet ovat mahdollistaneet sen, että katsojia on todella paljon, mutta vielä ei ole kovinkaan montaa aikuisten animaatiosarjaa tai -elokuvaa. Tähän on tulossa selkeä muutos sillä monet striimipalvelut ovat ottaneet animaation huomattavaksi osaksi omaa strategiaansa. John Evershedin mukaan tällä hetkellä on tuotannossa jopa 45 animaatiosarjaa aikuisille, joista 44% on muuta kuin huumoria.

Tällä hetkellä nyt pyörivistä aikuisten animaatioista suurin osa tulee Adult Swim -studiolta, mutta omaa osuuttaan on kasvattamassa Fox, Marvel ja Titmouse.

Evershedillä on hyviä pointteja dokumentissaan. Kannattaa käydä lataamassa kyseinen pdf hänen sivuiltaan. Sen saa ilmaiseksi sähköpostia vastaan.

Ja sitten niitä aikuisten animaatioita

Yksi uusista aikuisten animaatioista on Solar Opposite. Kyseessä on tosin selkeästi huumorisarja tai sitcom, mutta jos taso on yhtään sama kuin Ricky & Mortyssa niin haittaako tuo?

Netflixiin on ilmestymässä huhtikuussa uusi aikuisten animaatiosarja nimeltään The Midnight Gospel. Se kertoo Clancy -nimisestä kaverista, joka tutkii simulaattorinsa avulla muita maailmoja. Kyseessä on Titmouse -studion teos ja mukana on Pendleton Ward Adventure Timesta. Vaikutteet kyllä näkyvät.

Trailerin perusteella luvassa on hyvin hapokasta ja mielikuvituksellista kuvastoa. Tämä vaikuttaa olevan niitä sarjoja, joilta voi odottaa tapahtuvaksi oikeastaan mitä vain.

Animaatiolyhärit

Animaatiolyhärit ovat olleet pääsääntöisesti aikuisempaan makuun suunnattuja, eivätkä ne petä tälläkään kertaa. Tässä jälleen muutamia!

Girl in the Hallway

Girl in the Hallway on sydäntä särkevä tarina tosielämän Punahilkasta, joka ei päässyt pois metsästä. Valerie Barnhart animoi ja ohjasi Jamie DeWolfin voimakkaasti esittämän tarina käyttäen piirros- ja stop-motion-animaatiota. Piirrokset ovat tehty hiilellä ja pastelliväreillä ja lopputulos on todella painostava.

Kauhistuttavan tarinasta tekee se, että se pohjaa tosielämään. Siksi taitaa olla paikallaan varoittaa, että kyseessä ei ole kovin kevyt aihe. Jätä tämä animaatio väliin jos olet herkkä kauhulle.

Solipsism

Paitsi, että Solipsism on kaunis animaatiolyhäri, se tarjoaa aimo annoksen filosofiaa. Ensimmäisellä katselukerralla animaation tarina tuntui minä-kuvaan liittyvältä pohdiskelulta ja sitä kuinka se pyritään mahduttamaan erilaisiin muotteihin. Kun sitten googlasin, mitä sana solipsism tarkoittaa, avautui tähän teokseen ihan uusi näkökulma. Kyse ei olekaan siitä miten maailma näkee meidät, vaan miten me nähdään maailma. Onko maailmaa olemassa jos emme ole sitä toteamassa?

Tämä kaunis animaatio on Tuna Boran työ.

Sounds Good

Sounds Good kertoo äänittäjästä, joka yrittää selvittää miltä sienet kuulostavat. Tämä virolainen animaatio on erikoinen kokemus, joka ensisijaisesti kuullaan. Minulla ei ole mitään hajua mitä tässä tapahtuu, mutta onneksi teos kuulostaa mielenkiintoiselta.

Peripheria

Peripheria esittelee meille valtavan hylätyn kerrostalolähiön, jonka luonto on ottanut hallintaansa. Vaikka olen luontoa rakastava otus (tai ehkä juuri siitä syystä), olen jollain tavalla heikkona tällaiseen urbaaniin kuvastoon, joka on täynnä massiivisia hylättyjä rakennuksia. Niissä on jotain sellaista tunnelmaa, joka sykähdyttää ja pysäyttää. Tämä teos vangitsee sen tunnelman todella hienosti!

Pakko myös ihastella animaation yksityiskohtien määrää. Jos animaatioiden tulevaisuus on David Coquard-Dassaultin kaltaisten animaattoreiden käsissä, niin meillä ei ole mitään hätää.

Viaje A Pies

Khris Cembe on tyylikkäitä animaatioita tehtaileva konkari, jolla on melkoinen liuta palkintoja kaapissaan. Yksi hänen mainioista töistään on Travel by Feet, joka kertoo henkilöstä joka mieluusti matkustaisi yksin, mutta saakin liikaa häiriöitä. Pinna kiristyy ja jotain pitäisi tehdä…

Muista laittaa tekstitys päälle.

The Silence Within

The Silence Within jatkaa maailmankuva-teemaa. Kun minä katsoin sen, ajattelin animaation kertovan henkilöstä, joka etsii tilaa jossa tuntee olonsa kotoisaksi. Siksi viimeisen huoneen sisältö oli alkuun sävähdyttävä ja ajatuksia herättävä. Animaattorin mukaan kyse on kuitenkin sisäisen rauhan etsimisestä ja lopussa kohdataan se mikä on kohdattava.

Kuten tuli jo todettua, pidän tällaisista suurellisista ja minimalistisista tiloista, joissa on paljon tyhjää pintaa ja tämä animaatio tavoittaa sen tunnun mainiosti.

Blame it on the Red Bees

Tämä mielenkiintoinen tarina kertoo punaisesta hunajasta ja minkä jäljille kyseinen arvoitus lopulta johti. Teoksen on animoinut RoyalPixel-studio, jonka työt saattavat sinullekin olla tietämättäsi tuttuja. He ovat nimittäin tuottaneet Googlellekin kuvitusgrafiikkaa.

Raymonde or the Vertical Escape

Sarah Van Den Boom tarjoilee todella laadukasta stop-motionia 2D-elementein. Alku on kuin jostain satumaisesta eläinsadusta, mutta teemaksi paljastuvat pian aika inhimilliset ehkä hieman synkätkin aiheet. Tässä lyhytanimaatiossa kun käsitellään sitä miten tukahdutettu minuus ei välttämättä saa tilaa ellei ole kykyjä ilmaista niitä vaikka haluaisi.

Studio Papy3D Productions, jonka alla tämä teos on toteutettu, on muuten studio, joka on perustettu animaatio-ohjaajien leikkikentäksi. Esimerkiksi aiemmin viime kesänä esittelemäni The Head Vanished on myös heidän tuotantoaan.

There’s Something in the Water

There’s Something in the Water on dokumentaarinen animaatio Teksasissa sijaitsevasta järvestä, joka on joutunut vedessä kelluvan saniaisen valtaamaksi. Kyseinen kasvi ei alkuperäisesti kuulu tuolle alueelle, mutta on jotenkin päätynyt sinne aiheuttaen isoja ongelmia.

Vaikka tämä kyseinen ongelma ei kosketa meitä, niin myös Suomen luonto on yhtä altis ulkopuolille lajeille. Ihan samalla tavalla kuin vieraat bakteerit ja virukset taltuteaan asiaan kuuluvalla hygienialla, myös kaikki Suomen luontoon kuulumatomat puutarhakasvit, akvaariokoristeet ja lemmikkieläimet täytyy pitää aisoissa. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa yhtä isoa vahinkoa kuin sainiainen Caddo-järvellä.

Tekemistä koronan ajaksi

Lupailin artikkelin alussa CartoonBrewin artikkelia, jossa on editelty läjä erilaisia ohjelmalisenssejä, joilla voi joko terästää tai toteutaa sisäisen animaattorin ja taiteilijan haluja. Käy kurkkaamassa oisko siellä hyviä säästöjä sinullekin. Voit vaikka sen jälkeen osallistua tähän kilpailuun.

Lopetetaan tämäkin pläjäys musiikkiin. Tämä musiikkivideo tarjoaa harvinaisempaa animaatiota kudottujen nukkien muodossa. Video taas on kuvaus kolmen hahmon henkilökohtaisesta matkasta omaan seksuaalisuuteen ja minä-kuvan tarkasteluun. Video on hyvin pehmeä ja tukee hyvin Queer Songbook Orchestran musiikkia.

Animaation nuket ovat Chason Yeboahin käsialaa ja hän nukkejaan voi käydä kurkkaamassa hänen Instagram-tilitään.

Pysyhän terveenä!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x