skip to Main Content
Kuukauden Animaatiouutiset 03.2020

Kuukauden animaatiouutiset 03.2020

Minulta on toivottu useaan otteeseen näitä uutiskatsauksia ja erityisesti lyhytanimaatioita. Minulla on ilo ilmoittaa, että nyt ne ovat palanneet takaisin! En malttanut odotella kuukauden loppuun, mutta se tuskin haittaa.

Ihan ensimmäisen pieni huomio Animaahis-sivustosta. Sain yhdeltä teistä lukijoista palautetta siitä, että Disqus-kommentointisysteemi on hieman luotaantyöntävä. Otin sen vuoksi asioista selvää ja selvisi, että Disquss myös myy käyttäjiensä tietoja ulkopuolisille mainostajille ja sen vuoksi jotkin mainosblokkerit voivat jopa estää sen käytön. Siksi vaihdoin sen WordPressin alkuperäiseen kommenttisysteemiin, joka on avramsti monelle tutumpi. Valitettavasti sen vuoksi vanhat kommentit eivät ole enää luettavissa 🙁 . Kiitos kuitenkin kaikille aiemmin kommentoineille. Arvostan niistä jokaista vaikka jouduimem niistä nyt luopumaan!

Huhhuijaa mikä kevät meille onkaan tulossa! Animaatiorintamalla eletään hienoa kautta, mutta valitettavasti kaikkea varjostaa tämä korona-epidemia. Toivotaan, että kaikki menee lopulta hyvin ja isommilta vahingoilta vältytään.

Uutiset

Korona-epidemia

Koronasta kuulee nyt joka paikasta todella paljon, joten ei uhrata sille täällä palstatilaa sen enempää. Pari huomiota on kuitenkin syytä tehdä. Animaatiomaailmaan se vaikuttaa siten, että ainakin muutaman teoksen julkaisupäivä siirtyy. Siirtymässä ovat Peter Rabbit 2: The Runaway ja Mulanin life-action -versio.

Julkaisupäivien siirtojen lisäksi monet studiot ovat ohjanneet työntekijänsä etätöihin ja esimerkiksi Disney on sulkenut kaikki puistonsa. Myös monet festivaalit ja eri animaatiotapahtumat ovat siirtyneet. Monille indie-animaattoreille tämä on iso vahinko sillä festarit ovat todella tärkeä kanava saada näkyvyyttä omille töilleen.

Pidetään peukkuja, että viimeistään kesällä päästään taas normaaliin arkeen!

Töitä tarjolla!

Huolimatta haasteellisesta tilanteesta, osa studioista hakee lisää vahvistuksia riveihinsä. Tällaisia ovat ainakin Gigglebug Entertainment ja Aardman Animations.

Kikattavasta kakkiaisesta tunnettu kotimainen studio Gigglebug Entertainment etsii uusia tekijöitä riveihinsä. Jos animaatioala kiinnostaa työpaikkana, niin kannattaa ehdottomasti hakeutua. Ei sitä montaa kertaa tule vastaan suomalainen työpaikka, josta pääsee tekemään animaatiota suoraan Disneylle! Hakuohjeet löytyvät studion omilta sivuilta.

Jos taas stop-motion on enemmän sinun juttusi, niin Ardman Animationin haku kannattaa käydä kurkkaamassa. Paikka koskee tosin vastaanottoa, mutta jotenkinhan se jalka on sinne ovenväliin saatava.

Haku on jo päättynyt.

Trailerit

Scoob! (2020)

Huhtikuussa ilmestyy valkokankaille animaatioelokuva Scoob!, eli täysipitkä Scooby-Doo -elokuva. Elokuvan on tarkoitus kertoa miten Scooby ja Shaggy tapasivat ja miten heidän yhteiselonsa alkoi. Samalla kerrotaan kuinka sarjoista tuttu etsiväryhmä sai alkunsa.

Elokuvan puikoissa on Tony Cervone, jolla on pitkä historia Looney Tunesin ja Hanna-Barberan parissa. Hänellä on siis varmasti käsitys Scooby-Doo -sarjan hahmoista. Pakko kuitenkin myöntää, että kyseinen Scoopy-Doo -maailma on jäänyt minulle vähän vieraaksi. Näiden hahmojen kulttimaineesta kuitenkin kertoo se, että siitä huolimatta osaan kertoa mistä tässä animaatiossa on kyse.

Onward

Pixarin Onwardille on ennustettu 40-50 miljoonan dollarin myyntiä kun se ilmestyy, mikä olisi Pixarin mittapuulla melkoisen heikko esitys. Tämä on yllättävä ennustus sillä elokuvalla ei julkaisuhetkenä ole juuri kilpailijoita. Samoihin aikoihin olisi tulossa Mulan, mutta onkohan se nyt varsinainen kilpailja?

Cartoonbrewin mukaan menestyksen suurimpia esteitä on kaksi. Ensimmäinen on se, että Onward on uusi elokuvamaailma, eikä pohjaa mihinkään aiemmin menestyneeseen brändiin. Toinen este on tietysti koronavirus, joka paitsi vaikeuttaa jakelua, niin voi estää esittämisen kokonaan joidenkin elokuvateattereiden ollessa kokonaan kiinni. Esitykseenhän elokuva päätyy joka tapauksessa, mutta aikataulu voi mennä melkoisen sekaisin.

Itse en oikein ensimmäisestä trailerista innostunut, mutta toinen herätti kiinnostuksen paljon korkeammalle. Odotatko sinä Onwardin ilmestymistä?

Ai niin! Meinasi unohtua, että Onwardin mukana tullaan esittämään Simpsonit-lyhäri, jossa pääosaa esittää Maggie.

The Last Whale Singer

Tuore saksalainen animaatiostudio Telescope Animation ilmoitti julkaisevansa ensimmäisen animaatioelokuvansa vuonna 2023. Elokuva kertoo nuoresta valaasta ja hänen seikkailustaan meren syvimmissä salaisuuksissa. Erityisen projektista tekee se, että elokuvan rinnalle ollaan heti tekemässä aiheesta peliä, nettisarjaa ja muita julkaisuja. Elokuva tulisi tekijöiden mukaan toimimaan myös itsenäisenä teoksena, joten jännä nähdä ovatko muut oheisteokset lähinnä irrallisia seikkailuja samassa maailmassa vai aidosti tukemassa elokuvassa koettuja hetkiä.

Elokuvasta itsestään on tarjolla hyvin vähän materiaalia. Ainoa maistiainen on tämä vanha tiiseri, jossa esitellään lähinnä konseptitaidetta. Sitä toki kelpaa katsella.

Molesworth

Eräs mielenkiintoisimmista elokuvajulkistuksista on Uli Meyersin animaatioversiointi Ronald Searlen kuvittamasta 1950-luvulla valmistuneesta Molesworth-novellista. Erityisen animaatioelokuvasta tekee sen, että Ronald Searle on ollut todella ronkeli hänen hahmojensa käyttämisessä animaatioissa. Vasta Uli Meyers sai siihen virallisen luvan.

Elokuva on ehtaa piirrosanimaatioita ja näyttää todella hyvältä ja persoonalliselta. Jotkin tiiserin kohtaukset tuovat mieleen Sven Nordqvistin työt, mikä istuu taas mainiosti pohjoismaiseen makuun. Huumorikin on aikuismaista, joten nimi Molesworth kannattaa painaa mieleen. Lisää hankkeesta voi lukea Cartoonbrewin jutusta.

Voit katsoa tiiserin klikkaamalla artikkelia.

Connected

Sony on yllättänyt viime aikoina useammalla hyvällä animaatioteoksella. Mainetta ovat niittäneet muun muassa ensimmäinen Lego-elokuva ja sen spin-offit, Spider-Man: Into the Spider-Verse ja lyhäri Hair Love. Uusin julkistu on elokuva Connected, jonka traileri onnistui yllättämään minut positiivisesti.

Itse tarina vaikuttaa olevan perinteikästä perhedynamiikan kuvausta (jota on tänäkin vuonna tarjolla reilusti). Myös teknologiaan koukuttuminen ja tehoälyn maailmanvalloitukset ovat paljon käsiteltyjä aiheita vaikka animaatioelokuvissa aiheita ei ole hirveästi näkynyt. Eniten minua piristää Connectedin raikas visuaalinen tyyli sarjakuvamaisine efekteineen. Erilaisia symboolisia efektejä on totuttu näkemään lähinnä animessa, joten on piristävää nähdä niitä länsimaisessa tuotannossa ja vieläpä ilman animen kopiointia. Tässä ne muistuttavat erilaisia somessa käytettyjä kuvafilttereitä.

Tässä vielä traileri ja vieläpä melkein kokonaan ilman vessahuumoria.

Short Circuit

Pixarilta nähtiin viime keväänä reilu kokoelma heidän animaattoreiden omia loistavia lyhäreitään. Nyt Disney on kokeilemassa samaa ja luvassa on lupaavia teoksia Short Circuit -nimellä kesällä Suomeenkin saapuvassa Disney +:ssa. Trailerin perusteella on luvassa koskettavia ihmissuhdetarinoita (vaikka nimi saattaisi luoda mielikuvan robotteihin).

Soul

Pixar siirtyy jälleen kerran kokeilemaan uusiaa tyylejä elokuvallaan Soul. Tuoreessa trailerissa meille valotetaan, että elokuvassa on kyse syntymästä ja kuolemasta. Näemme myös kuinka erilaisia tyylejä sekoitetaan todella kutkuttavasti keskenään, joten nyt on lupa odottaa ihan jotain muuta kuin perinteikästä animaatiota.

Ja tuo musiikki! Ah!

Children of the Sea

Anime-elokuvien teemat pyörivät vahvasti veden ympärillä ja kahdesta kuumimmasta tällä hetkellä teattereissa pyörivistä ensimmäinen on Children of the Sea. Siinä kesälomaansa aloitteleva tyttö ajautuu seikkailuun, jossa selvitellään valaiden lauluun liittyvää mysteeriä.

Weathering With You

Toinen näistä animeista on Weathering With You, jossa meren sijaan vesi tulee taivaalta. Tässäkin on trailerin mukaan luvassa suuria pyörteitä ja valaita, mutta merkittävä ero on siinä, että tarinan toisella päähenkilöllä on kyky muuttaa säätä.

Yllätyin ilokseni suuresti kun huomasin tämän pyörivän jopa täällä Rovaniemen elokuvateatterissa. Ehdottomasti lisää näitä levitykseen! Toivotaan ettei korona laske lipputuloja liikaa…

Kolmas vesiaiheinen anime oli Ride Your Wave, joka vaikuttaa kieltämättä todella koskettavalta. Liikutun jo pelkästä trailerista.

Rumble

Tämän artikkelin viimeinen traileri ei kuulu kategoriaan ”parhaat viimeiseksi”. Kyseessä on Paramountin Rumble, jonka julkaisu on vasta ensivuonna. Trailerin perusteella Paramount tuntuu olevan pahasti jäljessä mitä tulee animaatioihin. Oikeastaan kaikki vaikuttaa vanhentuneilta. Hahmomallit, animaatio, vitsit, juoni jne jne.

No, täytyy muistaa että kyseessä on varhainen traileri ja muutoksia ehtii vielä tehdä.

Artikkelit

Ennen kuin mennään tämän postauksen lyhäreihin, niin esitellään muutamia poimintoja muualta netistä. Suomalaisissa animaatioblogeissa on jälleen tarjolla kaikkea jännää.

Rinki tintki tinki on palannut ja kirjoittanut kaksi mainiota artikkelia. Tarjolla on arvostelu elokuvasta Räyhä-Ralf valloittaa internetin ja Pixar-elokuvien jännittävimpiä kohtauksia.

Hanna taas on ollut hieman hiljaisempi tämän vuoden puolella mutta viime vuoden lopulla tuli mielenkiintoisia juttuja kuten hänen mielestään parhaat animet viime vuosikymmeneltä ja parhaat anime soundtrackit.

Ani-täti tarjoilee taas nostalgiaa Charlotte’s Web -elokuvan VHS-julkaisun ja Eetu-nallen kautta.

Lopuksi jo tarvitse apua kokoelmasi vanhojen VHS-kasettien siirtämisestä sähköiseen muotoon, niin kannattaa kurkata Samin animaatioblogin tuorein artikkeli, jossa hän opastaa miten se onnistuu.

Lyhärit

Lyhäreitä minulta on toivottu paljon, joten varasin niitä tähän kunnon kattauksen. Ei muuta kuin käydään kiinni!

Yle Areena

Areenalla on jälleen tarjolla paljon hyvää ja kotimaista. Valitettavasti videoiden upotus ei Ylellä toimi, mutta suosittelen lämpimästi käymään kurkkaamassa Emma Hautalan Naamajaisen, Elli Vuorisen Still livesin ja Tienraivaajat -sarjan, jossa esitellään naisia, jotka ovat muuttaneet maailmaa tavalla tai toisella.

Live a Little

Suomenruotsalainen Jenny Jokela tarjoilee totutusti kuvausta naiseudesta ja sosiaalisista normeista. Live a Little kertoo naisesta, joka kamppailee omien toiveiden ja muiden odotusten välillä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös muihin Jennyn töihin.

My Quest

My Quest vie meidät taas aivan toiseen paikkaan. Kaksi sankarusta kamppailee seikkailun palkinnosta tässä mainiossa CGI-animaatiossa. Itse ainakin tulin iloiselle mielelle tämän pirteän ja värikkään maailman ansiosta.

Leuki

Huumorilinjalla jatkaa sci-fi -henkinen Leuki, jossa oudolla planeetalla asuva papparainen hukkaa lemmikkinsä. Animaatio muistuttaa vanhoja varjoilla leikkiviä siluettianimaatioita.

Broken Being: Prequel

Broken Being: Prequel kertoo meille jo pidempää tarinaa ja Deedee Animation vihjaileekin jatkosta. Puolivälissä animaation rytmitys hieman kärsii kohtauksessa, jossa urhataan todella paljon aikaa kahden hahmon väliselle dialogille, mutta muuten kyseessä on oikein lupaava teos.

La Noria

Sci-fi -trilleristä päästäänkin sitten ihan kauhun puolelle. Tämä animaatio La Noria kertoo pojasta, jolla on selvästikin paljon käsittelemättömiä asioita sisällään. Jos kauhu ei ole sinun juttusi, niin jätä tämä lyhäri välistä, sillä kyseessä on todella voimakas teos.

Yona

Helpolla ei päästä myöskään Yona, joka kertoo visuaalisesti vaikuttavan tarinan. Tämä lyhyt ja väkivaltainen animaatio on todella vangitseva kohtaus Amerikan historiasta.

Bristled

Käydään välillä hieman kepeämmissä tunnelmissa. Bristled käsittelee vakavaa ja monille tuttua aihetta humoristisesta näkökulmasta. Joskus sitä kumppania etsiessä saattaa tuntua ettei meille sopivaa ehdokasta löydy millään. Täydellistä kumppania etsiessä unohtuu, ettei sitä itsekään ihan viaton ole.

Facing It

Jos tästä artikkelista pitäisi valita yksi video, joka ehdottomasti täytyisi katsoa niin se olisi Facing It.

Paitsi, että sen tarina on kerrottu todella koskettavasti ja oivaltavasti, niin animaatiokin on laadukasta ja kuvaavaa. Animaatio on sekoitus vaha-animaatiota, life-actionia ja stop-motionia. Tarina taas kertoo miehestä, jonka lapsuuden kokemukset vaikeuttavat sosiaalisia suhteita aikuisuudessa.

Itse tarina ei ole kovin omalaatuinen, mutta tapa, jolla se on esitetty, on koskettava ja mieleenpainuva. Facing It on ehdottomasti parhaimpia näkemiäni lyhäreitä!

Dream Cream

Dream Cream on kertomus kahdesta vanhuksesta, jotka ovat koukussa naamaan hierottavaan Dream Cream -nimiseen psykedeeliin. Animaatio on ihan yhtä seko kuin sen juonikin, joten pidä piposta kiinni!

Pocahontas

Tämä Nimrod Zagurin Pocahontas on lyhyt mutta vaikuttava animaatio. Jos Disney tekee Pocahontasista uusintaversion, niin tässä pätkässä on paljon elementtejä, joita voisi kopioida. Itse pidän siitä miten Kaarnamuori on animoitu ja siitä kuinka Pocahontas näyttää aidolta intiaanilta. Tätä katsoisi mieluusti enemmänkin!

Musiikkivideot

Loppuun sopii vielä kaksi musiikkivideota.

The Strokes – At The Door

Ensimmäinen on The Stroken At The Door, jonka musiikkivideo sisältää paljon nostalgisia viittauksia. Minusta musiikki ja animaatio eivät oikein tuo toisiaan, mutta halusinkin esitellä tämän viittausten vuoksi. Itselleni nousivat päälimmäisenä mieleen Ruohometsän kansa ja Gandahar.

Ron Artis II – In My Heart

Lopuksi on pakko esitellä jotain piristävää. Tällaisina aikoina saattaa vaipua ajatukset epätoivon puolelle, mutta muistetaan silti hymyillä ja jakaa hyvää mieltä muille! Jotta oikeaan tunnelmaan pääseminen olisi helpompaa, niin tässä sinulle Ron Artis II:n In My Heart:


Mikä näistä tämän artikkelin jutuista oli sinun mielestäsi puhuttelevin tai paras? Kommentoi vapaasti tuohon alapuolelle.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x