skip to Main Content

Kuukauden animaatiouutiset – 04.2020

Kevät on startannut ja täällä pohjoisessa lumikin on alkanut hiljalleen sulamaan. Sitä on kertynyt sen verran ettei siitä päästy eroon ihan vappuun mennessä, mutta eiköhän se tuosta liukene. Joutsenia on tullut bongailtua jo hyvä tovi ja eiköhän puihinkin pian ilmesty ensimmäiset silmut, jahka saadaan hieman lisää lämpöä. Sitä ei edes korona viivästytä.

Pixar in a Box

Vaikka joudumme vielä jonkin aikaa viettämään suurimman osan ajassa kotona, niin onneksi tekemistä piisaa. Jos omat projektit ovat paketissa, niin netistä löytyy yhtä ja toista.

Opiskelualusta Khan Academy tarjoaa Pixarin kanssa ilmaisen koulutuksen niille, jotka haluavat nähdä miten Pixarilla tehdään animaatioita. Koulutuksessa esitellään miten animaatiot tehdään. Mukana on videoita tarinan luomisesta eri efekteihin, värien valintaan, tavaroiden mallintamiseen ja paljon muuta.

Parasta koko hommassa on kuitenkin se, että koulutus ei jää vain videoihin vaan koulutus sisältää oikeita tehtäviä. Esimerkiksi hiuksista on ihan oma osionsa, jossa esimerkkinä toimii Meridan hiukset. Kun ensin on käyty läpi hiusten animoinnista ja ohjelmoinnista kertovat videot, hiusten fysiikkaa pääsee itse kokeilemaan erilaisin simulaatioin.

Jos yhtään animointi kiinnostaa niin suosittelen tutustumaan!

Disneyltä löytyy vastaava koulutus teemapuistojen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Wall-E in 16-Bit

Pixarista puheen ollen, heidän menestyselokuvansa Wall-E toimii myös 18 bittisenä versiona. Tarina kerrotaan siihen tahtiin, että tipahdin kärryiltä vaikka olen elokuvan nähnyt. Se kuitenkin näyttää kivalta ja nostalgiselta, joten ei haittaa yhtään.

Ankronikka – Violet ja hänen kaksi isäänsä

Pixarista on luontevaa hypätä Disneyn puolelle ja pomia sieltäkin yksi menestysteos, Ankronikka.

Uuden Ankronikka-sarjan kolmas kausi alkaa tavalla, joka sai heti aikaan boikotointi-vaateita. Sen ensimmäisessä jaksossa nähdään Violetin kaksi isää ja tämäkös sai One Million Moms -järjestön taas järkyttymään. Kyseinen järjetö on vedellyt herneitä nenäänsä aiemminkin ties mistä syystä. Tämä on tietysti hyvä asia sillä se kertoo vain siitä, että animaatioiden kuvasto on muuttumassa suvaitsevammaksi ja monipuolisemmaksi.

One Million Moms on nimenä harhaanjohtava eivätkä he ole saaneet Ankronikkaa boikotoivaan addressiinsa kuin reilu 8000 nimeä. Ankronikkaa on muutenkin kehuttu monipuolisisista hahmoistaan, jotka eivät perinteisiin enää mahdu. Vielä kun Disney luopuisi naurettavista hiusten pidennyksistä, niin homma alkaa näyttää todella hyvältä!

Missing Link ja Disnerd dreams

Suomiblogi-rintamalla on ollut hieman hiljaisempaa tämän vuoden puolella, mutta onneksi kaksi seuraamaani blogia ovat aktivoituneet.

Arana on ehtinyt podcastien teoiltaan kirjoittaa vihdoin artikkelin ja vieläpä jatkaa Prinsessapäiväkirja -sarjaansa. Tällä kertaa esittelyssä ovat Atlantis-elokuvan naishahmot. Aranan hahmoanalyyseja kannattaa aina käydä lukemassa!

Myös Paula on aktivoitunut ja tällä kertaa onkin tarjolla jotain erilaista. Hän nimittäin esittelee lukijoillensa näyttävän Disney Villainous -lautapelin, joka kieltämättä on todella hyvännäköinen teos. Pelin kuvitus ja ulkoasu houkettelevat ostamaan sen vaikka itse peliä ei pelaisikaan, eikä pelimekaanikkakaan vaikuta hassummalta. Kiva, että näihinkin nykyään panostetaan sen sijaan, että tyydytään liikuttelemaan nappuloita laudalla noppaluvun mukaan. Vaikka et lautapeleistä välittäisi, kannattaa kurkata kuvat!

Rob Gibbs on kuollut

Artikkelin viimeinen Disney-uutinen on valitettavasti ikävä.

Rob Gibbs on kuollut 55 vuoden iässä. Hän työskenteli Pixarilla ja Disneyllä elokuvissa Pocahontas, Fantasia 2000, Toy Story 2, Monsterit Oy, Nemoa etsimässä ja Up. Hän työskenteli tarinan ja kuvakäsikirjoitusten parissa ja ohjasi lyhäreitä ja sarjoja.

Hänen viimeisin työnsä jäi hänen osaltaan valitettavasti kesken. Työn alla oli Dreamworksin Hump.

Gene Deitch on kuollut

Meillä on myös toinen animaatiomaailman vaikuttajan poismeno.

Nimittäin Gene Deitch on kuollut 95 vuoden iässä. Hän pokaili arvostettuja palkintoja jo uransa alkuvaiheilla. Esimerkiksi animaatio Munro voitti hänelle lyhytanimaatioiden Oscarin vuonna 1961. Hänen työtään voi ihastella Kippari-Kallessa, Tom & Jerryssä ja Krazy Katissa.

Simpsonin ja South Parkin suosio

Simpsoneihin liittyvät jutut taitavat mennä nykyään Disney-kategoriaan, mutta pidetään me se kuitenkin ainakin vielä erillään. Minulla ei nyt varsinaista Simpson-uutista ole, mutta mielenkiintoinen löytö kuitenkin.

Hannes Benne on luonut kaksi kuvaa, joista näkee kuinka Simpsoneiden ja South Parkin suosio on muuttunut sarjan edetessä. Simpsonien kohtalo on karua katseltavaa, sillä arvosanat ovat alkaneet laskea jo yhdeksännen kauden jälkeen. South Park on taas pitänyt tasoaan yllä tasaisemmin.

Simpsoneista puheenollen, tässä sarjan uutta sohvailua:

Galaxy Gas

Noin kuusi vuotta sitten hautautui eräs piirroselokuvaprojekti, jota oli animoimassa useampi Disney-konkari. Kyseinen elokuva oli nimeltään Galaxy Gas ja siitä ehdittiin tehdä pieni esittelyvideo julkaisijoita ja rahoittajia varten. Videota ei ollut tarkoitettu julkiseen käyttöön, mutta tuottaja Craig Peck halusi kuitenkin jakaa sen nyt meidän iloksemme.

Projektia ei ole kuitenkaan kokonaan haudattu. Valitettavasti rahoitusta luvannut taho ilmoitti ettei heillä olekaan siihen rahoja ja kehityksestä jouduttiin luopumaan. Craigin viestistä kuitenkin selviää, että projektia oltais valmiit jatkamaan jos siihen sopiva rahoittaja löytyisi. Voit lukea Galaxy Gas -elokuvan koko tarinan CartoonBrewin sivuilta.

Directors in Animation Podcast

Avgousta Zoureidi on käynnistänyt Directors in Animation -nimisen podcastin, jossa nimensä mukaisesti haastatellaan animaatiomaailman ohjaajia ja keskustellaan alan ylä- ja alamäistä. Avgousta on itse ollut mukana muun muassa Muumilaaksossa ja Angry Birdisissä. Mukana haastateltavina on esimerkiksi Niko Lentäjänpoika -elokuvasta tuttu ohjaaja Kari Juusonen ja latvialainen Signe Baumane, jonka lyhäreitä olen täälläkin esitellyt.

Jos olet podcastien ystävä, niin kannattaa tilata!

Trailerit

Ennen videoita ja lyhäreitä esittelen sinulle muutaman trailerin.

Ollie’s Pack

Nickelodeonin uusi sarja Ollie’s Pack kertoo pojasta, jonka reppu on portti hirviöiden maailmaan. Jostain syystä hirviöt pääsevät karkuun ja Ollien tehtäväksi jää palauttaa monsterit takaisin. Apunaan hänellä ovat parhaat ystävät Cleo & Barnie.

Tätä 2D-animaatiota on tarjolla 26 jakson verran. Sarjan alkuperä ulottuu niinkin kauan kuin vuodelle 2013, jolloin luotiin lyhäri nimeltä Monster Pack osana Nickelodeonin lyhäriohjelmaa. Lyhärin voit katsoa trailerin alta. Miksi siinä on jotain tuttua…

The Midnight Gospel

The Midnight Gospel on yksi niistä sarjoista jotka kiehtovat minua kovasti, mutta en osaa yhtään sanoa mitä siltä odottaisi. Ajattelin, että uusi traileri avaisi hieman sitä, mutta olen vielä enemmän hämilläni. Ehkä tämä on myös yksi niistä sarjoista, jotka pitää vain kokea.

Royals Next Door

Suomalaista animaatiota ei hirveästi maailmalla ole, joten on kiva kuulla, että sellaista on jälleen tuotannossa. Vaikka tiimi on hyvin kansainvälistä, studion nimi Pikkukala muistuttaa kivasti sen alkuperästä. Heidän viimeisin tuotantonsa on Royals Next Door, joka kertoo tavalliseen naapurustoon muuttavasta kuninkaalisperheestä. Animaatio on 2D:tä ja live-actionia valokuvataustojen päällä.

Here We Are: Notes for Living on Planet Earth

Apple tarjoilee omassa striimipalvelussaan animaation nimeltä Here We Are: Notes for Living on Planet Earth, joka perustuu samannimiseen lastenkirjaan. Vaikka ei ihan kohderyhmää olisikaan, niin animaation pehmeää ja lämmintä ulkoasua sietää ihailla. Välillä itsellä on sama olo kuin animaation pojalla. Maailmassa on niin paljon ihmeellisiä ja tutkittavia asioita, mutta tuntuu ettei aika riitä tutustumaan kaikkeen.

The God of High School

Crunchyroll julkaisee jälleen omaa animea. Tällä kertaa leikitään jumalvoimilla koulussa ja mittelöidään niillä toisia vastaan turnauksissa. Luonnollisesti mukana on salaliittoteorioita ja mysteerisiä järjestöjä. Tämä Crunchyrollin ja Webtoonin yhteisprojetki pohjaa Yongje Parkin saman nimiseen mangaan.

Pokemon Jorneys: The Series

Pokemon saa uuden sarjan nimeltään Pokemon Jorneys: The Series. Päähenkilönä toimii edelleen Ash ja Pikachu, mutta nyt sankarimme on luopunut Pokemon-mestaruudesta ja ottanut tavoitteekseen maailman ja pokemonien tutkimisen. Käytännössä sarja on osa Pokemon-jatkumoa ja kausi peräti 23, mutta käytännössä painetaan resettiä ja aloitetaan ”alusta”. Myös tunnari pistetään uusiksi.

Ashin mukaan lyöttäytyy Goh ja trailerilla vilahtaa myös tuttu Rakettiryhmä. Kausi julkaistaan suoraan Netflixiin kesäkuussa.

What Voice Acting in Anime Is Like

Nyt kun trailerit on esitelty, päästään kohti muita videoita. Ensimmäisenä dubbaaja Joe Zieja näyttää hauskasti millaista on tehdä enkkudubbia animeen. Ne kolme pistettä animessa… Niistä lähtee animessa ääni.

Perin eriskummallinen Willoughbyn perhe

Perin eriskummallinen Willoughbun perhe on vihdoin ilmestynyt Netflixiin katsottavaksi. Aluksi oudoksuin sen persoonallista ilmettä, mutta pakko todeta, että se alkaa erottua edukseen. Hahmomallit tikkuraajoineen on jo kovin vanha juttu, josta toivoisin, että animaatiomuoti alkaisi hiljalleen päästä eroon, mutta muuten stop-motion -tyylinen maailma on hieno katsella.

Tässä hieman taustaa tyylillisistä valinnoista:

Satina Episode 1 – Bring Your Demon to Work Day

Satina Episode 1 – Bring Your Demon to Work Day opettaa, että jos on vain mahdollista niin ei kannata omaa demonitytärtään ottaa töihin mukaan.

Hannah Daigle on 21 -vuotias animaatio-opiskelija ja tekee aika hyvää jälkeä jo nyt. Toivotaan, että sarja saa pian jatkoa.

Animaatiolyhärit

Vihdoin päästäänkin niihin teidän suosikkeihin eli lyhäreihin!

The Wheel Turns

The Wheel Turns esittelee meille elämäänsä kyllästyneen metrokuskin, joka saa eräänä päivänä huomata muuttuneensa sammakoksi. Animaation takana on Sang Joon Kim ja hän sai idean animaatioon omasta elämästään. Vaikka hän rakasti työtään, siitä oli tullut hänelle mekaanista rutiinia. Kun hän huomasi tämän, hän alkoi kirjoittamaan The Wheel Turnsin käsikirjoitusta.

Horse

AJ Jefferies animoi hevosen, jolle olemassaolo on hieman vaikeaa. Mitäpä tästä voi muuta sanoa? No, ainakin vielä sen, että animointi on kyllä soljuvaa ja kumman kiinnostavaa tavaraa.

Sex Moves

Nuori mies kyselee kaupunkilaisilta miten seksiä harrastetaan ja saa jokaiselta persoonalliset vastaukset. Jokaisen kuvaus taitanee kertoa enemmän henkilöstä itsestään kun varsinaisesti seksistä, mutta hyvin yksilöllisestä puuhasta loppujen lopuksi onkin kyse.

Animaation tekijä Alex Bernas on huolissaan siitä miten brittiläisten nuorten seksuaalivalistus tulee lähinnä pornosta ja sen kuvasto voi olla hyvin mekaanista ja aggresiivista. Alex halusi tässä lyhärissään korostaa seksin noloa ja leikkisää puolta, mitä se todellisuudessa suurimmaksi osaksi on. Tai ainakin pitäisi olla.

Nosis

Tämän animaation alkukuva antaa ymmärtää, että kyseessä olisi Pinokkio-tarina. No ei ole. Saksalainen animaattori Vincenz Neuhaus on luonut animaation pojasta, joka pystyy nenällään tutkimaan kaiken olevaisen, mutta vain yhdellä tapaa.

Pääasiallisesti animaatio on todella sujuvaa piirrosanimaatiota, mutta mukana on myös 3D:tä. Animointi on itsessään todella kaunista, laadukasta ja mukaansa tempaavaa. Lyhärissä on paljon sellaisia elementtejä joiden yksityiskohtia ja tarkoituksia jää miettimään.

How to Float

Tässä kanadalaisen Good Form -studion oivaltavassa animaatiossa opetellaan kellumaan. How to Float on 2D -animaatio, jonka päähenkilö jää vesisateen alle kaupungissa kävellessään. Ei ehkä mikään maailman hienoin ja dramaattisin käsikirjoitus tarinalle, mutta siinä se koukku piileekin.

How Does Animation Work?

Tyler Pacana esittelee meille kuinka animaatio toimii lyhärissään How Does Animation Work? Vaikka lyhäri on informatiivinen ja tyylikäs, esitellään siinä vain piirros- ja tietokoneanimaatio sekä stop-motion.

La Table

La Table kertoo puusepästä, joka yrittää saada pöydästään täydellisen. Tämä on todella oivaltavasti animoitu ja suosikkikohtiani ovat ne, joissa tarinan päähenkilö tonkii työkalulaatikkoaan. Olisikohan moinen onnistunut piirrosanimaationa? No, joka tapauksessa, Eugene Boitsov on selvästikin todella lahjakas animaattori.

Second to None

Vincent Gallagerin animaatio Second to None kertoo Frederick Butterfieldistä, joka on toiseksi vanhin mies. Hän haluaisi olla ykkönen, mutta hänen kaksosveljensä on hieman vanhempi. Sekös Frederickiä sapettaa.

Tämä stop-motion-animaation on taidokasta ja yksityoskohtaista. Vincent halusi löytää teokseensa vanhaa Looney Tunes -henkeä, mutta siten, että väkivallasta olisi hahmoille seuraamuksia. Video onkin sekoitus lämminhenkistä miljöötä ja mustaa huumoria.

Analysis Paralysis

Antonilla on pää täynnä ajatuksia ja valitettavasti ne ajatukset saavat mielen tukkoon. Tukkoisuudella on lopulta hyviäkin puolia, sillä joskus tukoskin on putsattava. Anete Melecen persoonallinen työ on värien juhlaa ja kertoo hellyyttävän tarinan.

Embraces & the Touch of Skin

Embraces & the Touch of Skin on Sara Koppelin animaatiokuvaelma ja runo. En lakkaa ihmettelemästä kuin sujuvaa hahmojen muutokset ovat toiseksi olennoksi. Sara onkin anatomian mestari ja hänen omat työnsä liittyvät alastomuuteen ja oman kehon tuntemiseen.

Sara Koppel on ollut mukana animoimassa muun muassa sellaisia tunnettuja teoksia kuin Viidakkovekara Juuso, Asterix Amerikassa ja Apua, olen kala. Hänen tyylinsä on helppo tunnistaa erityisesti ”pehmeistä” ihmishahmoista.

Under the ice

Ahneella on paskainen loppu, sanotaan. Jotkut osaavat kuitenkin todeta saman paljon kauniimmin ja näin on Under the Ice -lyhärin tapauksessa.

Sanotaan myös, että ”mitä useampi kokki, sen pahempi soppa”. No, sen sanonnan voi todeta tässä tapauksessa taas vääräksi sillä tällä teoksella on peräti kuusi ohjaajaa! Yllättävän ehyt kokonaisuus siitä huolimatta.

https://youtu.be/kP4mEqazZ-0

Decorado

Alberto Vázquezin Decorado on vihdoin nähtävissä Youtubessa. Alberton surrealistinen ja synkkä maailma on persoonallinen ja mieleenpainuva. Tämä teos on ollut aiemmin nähtävillä Birdboy -elokuvan yhteydessä.

Decorado on kokoelma pieniä voimakkaita paljoa, joista rakentuu hiljalleen palapelimainen tarina. Viimeinen kohtaus jää vahvasti mieleen, enkä ole oikein varma oliko se onnellinen vai ei.

Korona-animaatiot

Tällä hetkellä yleisin lyhäreissä käsitelty aihe on luonnollisesti korona. Kokosin tähän kolme.

Musiikkivideot

Lopuksi tietysti ne musiikkivideot, joilla pääsee hyvään ja keväiseen tunnelmaan!

Jamie Cullum – The Age Of Anxiety

Jamie Cullumin tuore kappale The Age Of Anxiety sai musiikkivideon Neil Pymerin animoinnista. Tällä hetkellä Aardmanilla työskentelevä Neil kertoo ottaneensa vaikutteita Fritz Langin Metropoliksesta, Kubrickin 2001:sta, Bladerunnerista ja 50-luvun sci-fi -taiteesta.

Caravan Palace – Miracle

Tämän tyylikkään musiikkivideon taustalta löytyvät sekä Double Ninja ja Cumulus. Double Ninja on musiikkivideoiden animointiin erikoistunut studio ja Cumulukselta löytyy vahvaa CGI-osaamista. Tämäkin teos on hienosti animoitu ja loistaa erityisesti värimaailmallaan.

Huomautuksena, että tämä animaatio sisältää alastomuutta.

Bob Marley & The Wailers – Three Little Birds

Bob Marley & The Wailers – Three Little Birds, vanha kappale, mutta uusi musiikkivideo. Morgan Powell yhdistää legendaarisen hyvänmielen kappaleen ja vanhat veriviholliset yhteen tavalla, joka kieltämättä tuo hymyn huulille.


Näillä animaatiolla on hyvä valmistautua etävappuun ja kesäksi kääntyvään kevääseen!

Loppuun sellainen huomio, että seuraava artikkelini on animaatioelokuvasta, jota tiedän useamman teistä odotelleen jo pitkän tovin. En kuitenkaan ole varma ehdinkö saada sen valmiiksi ensiviikon sunnuntaihin mennessä. Voi siis olla, että normaalista postausaikataulusta jää yksi viikko välistä, mutta toivottavasti odotus on sen arvoista. Olen ainakin tehnyt kovasti töitä artikkelin eteen.

Mikä näistä oli sinusta paras ja huonoin uutinen/video?

Hyvää vappua!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x