skip to Main Content

Kyborgeja ja draamaa – Cyborg 009

Tämänkertainen animaatioesittely on siinä mielessä itselleni jännä tapaus, että kyseessä on ensimmäinen lukijatoiveena esitetty animaatio. Samalla kyseessä on ensimmäinen ensifiilistelyssä oleva anime. Siinä missä länsimaiseen animaatioon sukellettiin mukaan tunnetuimmasta päästä, niin animeen tutustutaan aivan päinvastaisesta.

Kyseessä on erään lukijan lapsuudesta tuttu Cyborg 009, joka perustuu samannimiseen vuonna 1966 julkaistuun mangaan. Sarjan historia näkyy animaatiotyylissä, koska sen hahmot näyttävät varhaisilta manga- ja animehahmoilta pyöreine muotoineen ja persoonallisine kasvonpiirteineen. Samasta aiheesta on tehty useita animesarjoja ja tässä esitelty sarja on vuonna 2001 julkaistu versio, jota on meillä Suomen televisiossakin esitetty.

Katselua varten tilasin kahdeksan jakson DVD:n täältä (saan pienen komission, jos ostat oman kappaleesi tuon linkin kautta, ilman lisäkustannuksia sinulle). Valitettavasti koko sarjaa oli huonosti saatavilla leikkaamattomana versiona, joten jouduin tämän vuoksi tyytymään puolikkaaseen kauteen. Onneksi kahdeksan jaksoa antaa sarjasta kuitenkin ihan hyvän maistiaisen ja tätä kirjoittaessa myös Youtubesta löytyy sarja kokonaisuudessaan.

Alkuidea

Jo sarjan alussa selviää, että sen päähahmot ovat Black Ghost -nimisen pahiksen luomia kyborgeja, jotka päättävätkin käydä luojaansa vastaan. Rehellisesti sanottuna en edes muista syytä moiselle takinkäännölle, mutta se seikka lienee toisarvoinen. Sarjan varsinainen päähahmo, kyborgi 009, on loikkareista viimeisin ja siitä seuraavat toimivat jaksojen pahiksina. Heidän motiivina on taas kostaa Black Ghostin puolesta loikkareiden petturuus.

Jaksot toimivat myös itsenäisesti, koska keskimäärin yksi jakso sisältää yhden pahiksen jota vastaan sitten taistellaan. Punaisena lankana kuitenkin avautuu Black Ghostin todellinen motiivi kyborgien luomiseksi sekä päähahmon taustatarina ja nämä hahmottaakseen sarja olisi hyvä katsoa järjestyksessä. On tietysti toinen asia se, että onko tarina ylipäänsä niin kiinnostava, että se kannattaisi kahlata läpi. Omasta mielestäni se on hyvin geneerinen ja on varmasti animaatio- ja anime-harrastajille hyvin ennalta arvattava.

Hahmot

Siinä missä pääjuoni pettää, mielenkiintoiset hahmot pelastavat. Sankarijoukko koostuu siis muutamasta kyborgista ja parista tiedemiehestä. Eivät nekään mitään mahdottoman omaperäisiä ole, mutta ne tuovat väriä tylsän päähahmon rinnalle.

Kyborgi 001 Ivan ei ehtinyt vanheta ensimmäistäkään vuottaan ennen kuin kuoli isänsä suorittamaan leikkaukseen. Kyborgiksi muutettuaan hän sai korkean älykkyyden ja telepaattisia kykyjä. Nuo kyvyt syövät kuitenkin energiaa niin paljon, että Ivan nukahtaa ajoittain 15 päiväksi. Ivan on alkujaan venäläinen.


Kyborgi 002 Jet Linkillä on suihkumoottorit jaloissaan. Sarjassa hänet nähdään kuljettamassa muita kyborgeja yläilmoissa. Hän viihtyy hyvin yksin ja mielellään tekee itsenäisiä päätöksiä. Ulkonäöllisesti tämä jenkki muistuttaa haukkaa.

Kyborgi 003 Franqoise on sarjan naiskiintiön täyttävä ranskalainen nainen, joka kieltämättä on auttamattoman vanhanaikainen verrattuna nykyaikaiseen naiskuvaan. Hänen kykynsä on nähdä ja kuulla asioita kaukaa ja hänet nähdäänkin sarjassa lähinnä varoittamassa muita tulevasta ja hoivaamassa Ivania.

Kyborgi 004 Albert Heinrich on hyvin aseistettu saksalainen sotakone. Toisessa kädessä hänellä on konekivääri ja laserveitsi toisessa. Polvista hän ampuu ohjuksia. Kahdeksan ensimmäisen jakson aikana ehditään valoittaa hieman Albertin taustaa.

Kyborgi 005 G Junior on sitten porukan voimapesä, jolla on rautaiho. Jos jotain paksua pitää murtaa tai raskasta nostaa, niin G Junior kutsutaan paikalle.

Kyborgi 006 Chang Changku on taas kiinalainen kokki. Hänen kykynsä on puhaltaa suustaan kiveäkin sulattavaa tulta ja hän käyttää sitä sarjassa vihollisten kuumentamisen lisäksi tunnelien tekoon ja ruoanlaittoon.

Kyborgi 007 G.B. on brittiläinen koheltaja, joka osaa muuttaa muotoaan millaiseksi haluaa. G.B. on tässä tiimissä se, jolle aina sattuu ja tapahtuu.

Kyborgi 008 Pyunma on afrikkalainen palkkamurhaaja, jonka erikoiskykynä on hyvä liikkuvuus vedessä ja hän selviää myös syvien vesien paineessa.

Kyborgi 009 Joe Shimamura on sarjan varsinainen päähahmo, jonka mukaan itse sarjakin on nimetty. Hän on saanut kyvykseen äärimmäisen nopeuden. Taustansa vuoksi hän on joutunut aikuistumaan nopeasti vaikka sarjassa hän on vasta 18-vuotias.  

Dr. Isaac Gilmore on porukan isähahmo ja itse asiassa kyborgien varsinainen luoja, joka lähtee sarjan alussa Black Ghostin alta loikanneiden mukaan.

Harmikseni näiden kahdeksan ensimmäisen jakson aikana avataan enimmäkseen juuri Joe Shimamuran taustoja vaikka se vaikuttaa kaikkein tylsimmältä hahmolta. Eivät porukasta kaikki ole kiinnostavia, mutta olisin mielelläni nähnyt miten kiinalaisesta kokista, isänsä leikkelemäksi joutunut vauva tai brittiläinen näyttelijä päätyvät kyborgiksi. Myös kyborgit luonut Gilmore on jännä sekoitus huolehtivaa isähahmoa ja kylmää tiedemiestä.

Toinen hahmoihin liittyvä harmistus koskee naishahmoja. Siinä missä miehillä on useita eri persoonia kuvaamassa hahmoja, naisilla on tasan yksi persoonallisuus, olla nainen. Se tekee hahmosta todella geneerisen ja yksiuloitteisen. Tosin eipä tämän sarjan päähahmokaan ole sen moniuloitteisempi, joten kai siinä mielessä ollaan tasoissa. Kahdeksassa jaksossa nähdään Franqoisen lisäksi toinen naishahmo pahiksena, mutta senkin taustatarina kertoo tarinaa miestään loputtomiin odottavasta vaimosta. 60-luvulla tällainen on voinut olla koskettavaa, varsinkin kun muistaa kuinka lähellä ensimmäinen ja toinen maailmansota ovat olleet, mutta nykyään tällainen aiheuttaa lähinnä myötähäpeän tunteita.

No, näissä vanhoissa tai vanhoihin lähdemateriaaleihin pohjaavissa teoksissa törmätään väistämättä silloisiin ajankuviin ja stereotypioihin, eikä niitä siksi saa ottaa liian vakavasti.

Ulkoasu

Ulkonäöllisesti Cyborg 009 on ihan hyvännäköistä animea. Hahmojen pallomaiset ruumiinosat ja voimakkaan persoonalliset kasvonpiirteet toimivat ihan hyvin kun niihin tottuu. Aluksi tulee fiilis, että hahmot on kerätty eri tyylin sarjoista, mutta pian monimuotoisuuden unohtaa ja ainakin minua selkeät erot auttoivat tarinan seuraamista kun hahmoja ei tarvinnut yrittää erottaa toisistaan vain tukan värin perusteella. Välillä se kuitenkin aiheutti hämmennystä. Erityisesti eräässä jaksossa, jossa yhtäkkiä mukaan ilmestyi hahmo, jonka isossa nenässä oli arpi ja suussa ruusu. Animefanit ovat varmaan moiseen tottuneet, mutta minulla meni hetki sisäistää asia. Ainakin hahmo jäi hyvin mieleeni.

Animointikin on hyvää ja uskottavaa. Kaikki pyörähdykset ja liikkumiset ovat sujuvia enkä kiinnittänyt huomiota mihinkään animointivirheisiin.

Loppufiilikset

Sarjan arvioiminen on vaikeaa, koska löysin sen lukijatoiveen perusteella. On vaikea arvostella jotain mikä on toiselle hyvin nostalgia- ja muistorikas kokemus. On helppo nähdä miksi tämä sarja on tehnyt lukijaan lapsena vaikutuksen. Sarja kun on animetyyliin paljon tunteikkaampi kuin länsimaiset vastineensa, jotka tuntuvat sivuuttavan ihmissuhdekiemurat kokonaan räimeen tieltä. Animetyyliin tässäkään sarjassa mikään ei ole mustavalkoista ja siksi osaa pahiksia kohtaan tuntee empatiaa.

Tuon edellä mainitun asian vuoksi katsoin nämä kahdeksan ensimmäistä jaksoa ihan mielenkiinnolla ja jaksoin keskittyä niihin hyvin yhtä jaksoa lukuunottamatta. En kuitenkaan jäänyt harmittelemaan sitä, että kausi jäi kesken. Osan päähahmojen taustatarinat olisi mielenkiintoista nähdä, mutta kokonaistarina ei herättänyt riittävästi uteliaisuutta että haluaisin nähdä sarjan kokonaisuudessaan.

Jos tämän genren anime kiinnostaa ja etsit hieman nuoremmille sopivaa sarjaa niin Cyborg 009 voi olla ihan kelpo vaihtoehto. Aikuisempaan ja vaativampaan makuun etsisin katsottavaa muualta.

Jos haluat ostaa oman kappaleesi ja tukea minua ja Animaahis-sivustoa, voit tehdä ostoksen tämän linkin kautta. Linkin käyttämisestä ei koidu lisäkustannuksia sinulle, mutta saan pienen siivun ostoksestasi. Se auttaa minua hankkimaan lisää julkaisuja, joista tehdä juttuja ja lisäksi saatan saada kupin kahvia vauhdittamaan kirjoittamista. Kiitos jo etukäteen!

Cyborg 009 DVD Amazonista.

Oletko sinä nähnyt Cyborg 009-animen? Mitä pidät?

Minun piti ensiviikolla esitellä tämän sarjan ostamani julkaisu, mutta lisäsisältöä ei parin trailerin lisäksi ole edes sitä varten, että saisin siitä kirjoitettua mitään edes tähän, joten seuraava postaus on vielä mysteeri. Huomenna kuitenkin katsotaan jälleen uusi jakso Muumilaaksoa ja tälle kuulle on luvassa muutakin jännää. Animea on luvassa tulevaisuudessakin.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Elina
Elina
1 vuosi sitten

Moikka! Mahtavaa tietää, että tällainenkin sivusto löytyy:)
Itse olen tykännyt Cyborg 009:stä aina ja yritän nyt löytää tätä DVD/blueray boxia omaan kokoelmaani. Luettuasi blogisi mietin kuitenkin, että miten olet saanut tämän kyseisen levyn näkymään suomalaisella laitteella? Region code taitaa olla juuri tällä levyllä 1 eli USA & Kanada alue?

Back To Top
2
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x