skip to Main Content

Lightning Sketches (1907)

Vaikka animaatiohistorian ensimmäisiä teoksia on mukava katsella, voi se aiheuttaa kuitenkin ajoittain närkästystä ja myötähäpeää. On todella vaikeaa arvostaa yksittäisen animaattorin pioneerimäistä työtä jos siihen liittyy jotain mitä ei enää nykyaikana voida katsoa hyväksyttäväksi toiminnaksi. Hyvä (tai huono) esimerkki tästä on James Stuart Blacktonin Lightning Sketches (1907), joka valitettavasti käynnistyy arvelluttavalla tavalla.

Cartoon Roots - Lightning Sketches

Tekijä: James Stuart Blackton
Studio: The Vitagraph Company of America
Ohjaaja: James Stuart Blackton
Tyyli: Vaudeville
Vuosi: 1907
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Kieli: Englanti
Ääni/Mykkä: Mykkä
Väri/MV: Mustavalkoinen
Kesto: 2:18 min
Katsottavissa: Löytyy Cartoon Roots-levyltä.

Lightning Sketches (1907) – Huonoa huumoria

Lightning Sketches (1907) löytyy ostamastani Cartoon Roots-kokoelmastani ja on sen vanhin teos.

Animaatiossa animaattori James Stuart Blackton esiintyy vasemmalla laidalla ja piirtää kuvia edessään olevalle taululle. Ensimmäinen kuva sisältää rasistista huumoria. James kirjoittaa taululle ensimmäisenä sanan ”coon”, joka on lyhenne sanasta racoon eli pesukarhu. Rasistisen ilmaisusta tekee sen, että tuolloin mustia kutsuttiin kyseisellä ilmaisulla. James piirtääkin mustaa miestä esittävän pilakuvan tekstin ympärille. Seuraavaksi taululle ilmestyy sana ”cohen” eli juutalainen rabbi ja sen ympärille piirretään juutalaista esittävä pilakuva.

Tämän jälkeen ruudulle astelee toinen mies, joka istuu oikealle laidalle ja James piirtää hänestä karikatyyrin. Piirroksen jälkeen James antaa miehelle sikarin ja mies poistuu kuvasta. James käy piirtämässä karikatyyrillekin sikarin ja hänen poistuessaan, hahmo paperilla alkaa hymyillä ja sikarista nousta savua samalla kun se pienenee.

Kolmanteen piirrokseen tulee lasi, viinipullo ja ilmesiesti soodavesipullo. Yhtäkkiä viinipullosta pomppaa korkki irti ja se kaataa itsestään viiniä lasiin. Lopuksi toinen pullo suihkuttaa soodavettä samaiseen lasiin ja siihen animaatio päättyykin. Viinipullossa muuten lukee sana ”Medoc”, joka on viineistään kuulu ranskalainen alue.

Paljon melua tyhjästä?

Pakkohan se on myöntää ettei näistä vaudeville-tyyppisistä piirrosesityksistä saa oikein mitään kunnollista irti. Erityisesti nämä James Stuart Blacktonin tekeleet ovat hyvin yksinkertaisia tuherruksia, joiden vitsit koostuvat lähinnä tupakasta, alkoholista ja karikatyyreistä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä olivat lähinnä tekniikkademoja, joiden juttu oli liikkuvassa piirroksessa eikä laadukkaassa sisällössä tai vitseissä. Animaatiota käytettiinkin pitkään lähinnä taikuuden tai yliluonnollisuuden esittämiseen vaudevillessa ja elokuvissa. Idea tarinallisesta animaatiosta alkoi yleistyä vasta 1920-luvun paikkeilla.

Yritän kunkin animaation kohdalla miettiä, että kenelle sitä voisi suositella ja tämän kohdalla olisi niin helppo todeta ettei kenellekään. Tämän takia ei voi oikein suositella minkään kokoelman ostamista mutta onneksi uteliaat tai animaatiohistoriasta kiinnostuneet voivat käydä katsomassa sen vaikkapa Vimeosta ilmaiseksi.

Jos nyt kuitenkin haluat kerätä mahdollisimman täydellisen animaatiokokoelman, suosittelen tutustumaan Cartoon Roots -julkaisuun josta muun muassa tämä kyseinen animaatio löytyy.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x