skip to Main Content
Matched Appeal (1899) - Lahjoituspyyntö Seinällä

Matches Appeal (1899)

Sota, tuo ihmisen keksinnöistä pahin, on nykinyt teknologiaa eteenpäin niin, että samalla on syntynyt ihmisen keksinnöistä parhaimpia. Kuten sanotaan, asiat eivät ole mustavalkoisia, ja kovin vaikeaa sävyjen määrittely on nytkin. Paitsi, että se minkä aion sinulle nyt esitellä, on hyvinkin mustavalkoista.

Hyvät animaatioiden ystävät! Matches Appeal (1899)!

Matched Appeal (1899) - Lahjoituspyyntö seinällä
 Nimi: Matches Appeal (1899) (tai Matches: An Appeal)
Tekijä: Arthur Melbourne-Cooper
Studio: Alpha Cinematograph Company
Tyyli: Stop-motion
Vuosi: 1899
Valmistusmaa: Englanti
Kieli: Englanti
Ääni/Mykkä: Mykkä
Väri/MV: Mustavalkoinen
Kesto: 0:25
Genre: Propaganda, mainos

Vuonna 1899 Englanti kävi sotaa Afrikassa ja kyseinen taisto tunnetaan nykyään nimellä ”Toinen buurisota”. Kävi kuitenkin niin, että brittiläisillä sotilailla alkoi käydä tulitikut vähiin, joten jotain oli tehtävä. Naiset käärivät kotimaassaan hihat ja päättivät pistää pystyyn keräyksen, jonka tarkoituksena oli paikata tikkuvajetta. Kampanjalle tarvittiin kuitenkin näkyvyyttä.

”Hyvä Guf! Kiitos mainiosta historian oppitunnista, mutta minä olen täällä lukemassa animaatioista, en sodista. Mitä tämä oikein on?!”

Jaksa vielä hetki, sillä pian päästään asiaan. Nimittäin brittiläinen tulitikkuyhtiö Bryan & May näki tilaisuuden markkinointiin ja lähti sponsoriksi markkinointikampanjalle. Tuon yhteistyön tuloksena syntyi filmi nimeltään Matches Appeal (tai Matches: An Appeal).

Historiaa syntyi, sillä Matches Appeal on nähtävästi ensimmäinen koskaan filmille julkaistu animaatio. Koska kyse on tulitikuista, niin on luonnollista, että animaatiotyyliksi valikoitui tulitikku-ukoilla toteutettu stop-motion. Lyhytelokuvan toteutti visionääri Arthur Melbourne-Cooper yhtiönsä Alpha Cinematograph Companyn alla.

Matches Appeal -animaation sisältö

Itse animaatio on hyvin yksinkertainen. Siinä tulitikku-ukko kirjoittaa katsojille lyhyen viestin, joka kuuluu: ”For one guinea, Messrs Bryant & May will forward a case containing sufficient to supply a box of matches to each man in a battalion: with name of the sender inside. N.B. Our soldiers need them.” Pätkä ei kestä kuin alle minuutin eikä ole kovin viihdyttävä. Tästä kuitenkin käynnistyi uusi animaatiokäytänne ja saivatpa tulitikku-ukotkin vielä kaksi elokuvaa. Niistä myöhemmin lisää.

Tässä filmistä säilynyt osuus. Tiettävästi siitä puuttuvat intro ja outro.

Sota. Tuo harmaiden sävyjen moraalisten, eettisten ja filosofisten ongelmien möykky synnytti mustavalkoisen vallankumouksen, filmille tuotetun animaation. Ai mitenkä siinä sodassa sitten kävi? Englantilaiset voittivat. Animaation ansiotako? No, se jääkööt itse kunkin pähkäiltäväksi.

Nimet sekaisin

Kuten tuossa artikkelin elussa tulikin jo ilmi, Matched Appeal (1899) tunnetaan myös nimeltä Matches: An Appeal. Tulitikuista on myös kaksi muuta pätkää, mutta googlettaessa saatta tulla vastaan nimi Animated Matched. Tuolla 1908 julkaistulla tekeleellä ei ole mitään tekemistä Arthurin töiden kanssa. Nickelodeonin arkistot nimittäin paljastavat, että kyseessä on toisen tekijän yksittäisillä tulitikuilla animatoitu filmi. Valitettavasti kyseistä teosta ei löydy enää mistään, mutta tämä on hyvä tiedostaa jos teet omaa tutkintaa tai kartutat kokoelmiasi.

Mitä mieltä sinä olet kyseisestä tarinasta ja animaatiosta? Jaksoitko katsoa sen? Haluaisitko, että teen lisää juttuja näistä animaatiohistorian ensimmäisistä teoksista?

Tutustuin esimmäistä kertaa Matched Appeal -animaatioon kirjan ”A New History of Animation” kautta. Kyseinen kirja antaa kattavan läpileikkauksen animaation historiaan ja on siksi jokaisen animaatioharrastajan ja -keräilijän pakollinen ostos.

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Anna K-T
Anna K-T
1 vuosi sitten

Kiitos tämän mahtavan animaation jakamisesta! Jaksoin katsoa sen alusta loppuun. Ihana nähdä, mistä stop-motion animaatiot saivat alkunsa. Historian tiedot eivät myöskään haittaa minua yhtään, kiva vaan oppia lisää! 😉

Back To Top
2
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x