skip to Main Content

Miltä maistuu Rapearulla? – Esittelyssä Crunchyroll

Anime on siitä erityinen taidemuoto, että se on päässyt formaattina musiikin ja videon rinnalle. Enää ei siis puhuta animesta video- tai animaatiogenrenä, vaan ihan erillisenä taiteenlajinaan. Mitä tarkoitan tällä?

Kun puhutaan striimialustoista, tarkoitetaan yleensä samalla jollekin tietylle taiteelle suunnatusta esitysalustasta. Musiikille, elokuville, sarjoille, peleille ja kirjoille on jokaiselle omat alustansa ja jokaiselle löytyy useita palveluntarjoajia. Anime on kuitenkin ainoa genre, jolla on ihan omat alustansa. Tai siis luulen sen olevan ainoa. On kuvaavaa, että edes puhtaasti animaatiolle pyhitettyä kanavaa ei ole olemassa. Tämä tietysti kertoo vain siitä kuinka massiivinen juttu anime nykyään on.

Yksi näistä animea esittävistä striimipalveluista on Crunchyroll, jota olenkin toukokuun ajan testaillut. Ajan puutteen vuoksi keskityin katsomaan vain yhtä sarjaa, Attack on Titania. Se ei ehkä anna kuvaa alustan tarjonnasta, mutta uskon saaneeni ihan hyvän tuntuman sen tekniseen toimivuuteen ja sille puolelle tämäkin artikkeli keskittyy.

Hinnoittelu

Crunchyroll sisältää kolme eri hintaa:

  • Ilmainen
  • Premium-jäsenyys ja
  • Premium+ -jäsenyys

Ilmaisella pääsee hyvin alkuun ja sen kautta pääsee katsomaan joitain sarjoja ja mangoja. Katsottavat sarjat sisältävät kuitenkin mainoksia ja laatu on 480p eli ainakin minun makuuni liian epätarkka. Koska päätin katsoa Attack on Titanin ja kun sitä ei ollut ilmaisessa versiossa saatavilla, maksoin kuukausimaksun enkä siksi päässyt testaamaan ilmaisversion laadukkuutta.

Prerium-jäsenyys on kuitenkin verrattain edullinen. Hintaa palvelulle tulee noin 5€ veroineen kuukautta kohden, mikä on tähän asti kokeilemistani striimipalveluista edullisin. Sillä pääsee katsomaan sarjoja rajoituksetta (jos lokalisaatiot ovat kunnossa eli esitysoikeudet myös Suomessa) HD-laadulla ilman mainoksia. Myöskään tiliin liitettyä laitemäärää ei ole rajoitettu ja Crunchyrollin softat ovat käytännössä ladattavissa mille laitteelle vain.

Premium+ on sama kuin Premium, mutta sisältää muutamia VIP-etuuksia kuten esimerkiksi mahdollisuuden hankkia lippuja ennakkoon Crunchyrollin tapahtumiin, pääsyn uusien ominaisuuksien Beta-testeihin ja jotain kosmeettisia virtuaalisia merkintöjä omaan käyttäjäprofiiliin. Hintaa tälle tulee noin 9€/kk. Tätä pakettia en testannut, koska sen ominaisuudet eivät vaikuta tuovan mitään erityistä tällaisen anime-noviisin katselukokemukseen.

Tätä kirjoittaessa Crunchyrollilla on tarjolla 14 päivän ilmainen kokeilu Premium -versiosta.

Tarjonta

Crunchyrollin kirjasto on valtava. Kaltaiseni aloittelija tuskin tulee koskaan törmäämään tilanteeseen, jossa katsottavaa ei löydy. Sarjoja on paljon ja monet niistä tuhottoman pitkiä. Olisi kiva kuulla joltain anime-fanilta mielipide tarjonnan kattavuudesta ja uutuuksien saatavuudesta. Alusta itse mainostaa, että uusimmat tuotokset olisivat käytännössä saatavilla heti kun ne esitetään Japanissa.

Tarjonnan laajuus voi olla ongelma, koska ainakin minun oli vaikea päättää mistä aloittaa. Sain Twitterin puolella hyviä vinkkejä (kiitos auttaneille!), mutta päätin ottaa ensimmäiseksi projektiksi Attack on Titanin ihan vain sen takia, että olen jo pitkään halunnut sen nähdä.

Tarjonnan suodattamiselle on kuitenkin vaihtoehtonsa. Kirjastoa voi lajitella eri vaihtoehdoin ja minusta kätevin on genren mukaan tehtävät suodatukset. Esimerkiksi voin valita kaikki sci-fi aiheiset sarjat ja jos haluan vielä tarkentaa, niin valitsemalla mukaan seikkailukategorian, saan kaikki noiden kahden valinnan alle sopivat sarjat. Voin rankata sarjat myös suosituimpien mukaan ja vaikka aakkosjärjestykseen.

Animea voi valita myös ”pitoon” (queue) eli omalle seurantalistalleen ja siellä olevien teosten järjestystä voi muokata haluamakseen. Katseluhistoriakin tallentuu, mikä helpottaa kesken jääneiden sarjojen seurantaa.

Julkaisukalenterista löytyy taas tulevat jaksot ja minusta on todella hienoa, että ilmaisversion käyttäjillä on mahdollisuus rajata pois kaikki maksullista versiota vaativat sarjat.

Jos nämä eivät helpota valintaa, vinkkejä voi hakea muiden käyttäjien profiilista, Crunchyrollin foorumista tai vaikka heidän uutissyötteestään. Erittäin koukuttava ominaisuus on noppa-painike, joka heittää eteen jonkin satunnaisen sarjan. Huono puoli siinä on se, että se avaa sarjan ensimmäisen jakson, eikä esittely-sivua, kuten itse toivoisin.

Animen lisäksi tarjolla on myös mangaa ja japanilaista life action -draamaa.

Katselukokemus

Crunchyrollin videosoitin on tuttua huttua. Siitä löytyvät painikkeet laadun säätöön ja kieliasetuksiin. Monista muista poikkeavasti kuitenkin 10 sekunnin skippaukset puuttuvat, joten hypyt pitää tehdä aikapalkkia painamalla.

Attack on Titanin hahmoilla on omat mielipiteensä Crunchyrollin videosoittimesta, mutta minusta se ei ole ihan noin paha.

Attack on Titanin kohdalla minua ärsyttää jaksojen lyhyys. 25 minuutin videosta menee intron ja outron lisäksi aikaa tähän astisten tapahtumien selvittämiseen ja tulevan jakson esittelyyn. Pahimmillaan se tarkoittaa että 15 minuutin välein pitää olla skippailemassa videota eteenpäin. Vielä kun se tehdään painammalla videon aikajanaa sokkona, niin sellaista 1-2 tunnin rauhallista löhöaikaa ei oikein saa millään. Tässä auttaisi paljon 10 sekunnin skippaus-nappi, aikajanalle ilmestyvä pikkukuvake tai kuten Netflixistä löytyy, mahdollisuus skipata introt ja outrot kokonaan.

Voisi ajatella, että tämä on pieni ongelma, mutta sen takia harvemmin katsoin edes kahta jaksoa peräkkäin vaan palasin sarjaan lähinnä samalla ruokailessa tai kun halusin 15-20 minuutin paussia. Pitempiä löhöhetkiä varten etsin katsottavaa muualta. Tämä saattaa olla vain tiettyjen sarjojen ongelma, joten kannattaa ehdottomasti testata käyttökokemusta oman lempisarjan parissa.

Toinen huomion arvoinen seikka on kieliasetukset. Jos olet tottunut Netflixin ja HBO:n kaltaisten alustojen lokalisointeihin, niin sinulle voi tulla yllätyksenä ettei Crunchyroll tarjoa tekstitystä suomeksi. Yleensä dubbaus on japaniksi ja tekstitys englanniksi. Toinen näistä kielistä täytyy siis olla hallussa. Onneksi sarjan esittelysivuilla kerrotaan kielivaihtoehdot ja niitä pääsee katselemaan jopa ilman rekisteröitymistä palveluun.

Sarjojen jokainen jakso on käytännössä oma sivunsa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista jaksoa voi kommentoida erikseen (kuten Youtubessa yksittäisiä videoita), jakaa somessa, antaa arvosteluja ja lukea muita tietoja siitä. Itse en tätä ominaisuutta hyödyntänyt, mutta yhteisöllisyyttä kaipaaville luulisin tämän olevan vain plussaa.

Toukokuun aikana minulla ei ollut juurikaan videon toiston kanssa ongelmia, eli sain katsottua jaksot aina HD-laadulla ja äänet synkassa. Kahdesti video jäi latautumaan, mutta kun päivitin sivun uudestaan, niin video lähti pyörimään ongelmitta. Tämä on iso pointti, koska kaikissa muissa striimausalustoissa olen joutunut värkkäämään eri asetusten ja selainten välillä saadakseni parhaan katselukokemuksen. Omalla Windows-koneella Chromella katsoessani en siis mitään mainittavia ongelmia havainnut.

Yhteisöllisyys

Paitsi, että Crunchyroll on striimausalusta, se on myös Anime-fanien yhteisö ja yhteisöllisyys näkyy jo profiilia luodessa. Halutessaan omasta profiilistaan voi tehdä julkisen ja valita haluamansa avataren ja taustakuvan. Esittelyyn voi lisätä jopa oman veriryhmänsä ja horoskooppinsa. Muiden profiilja voi valita kaverilistalleen tai laittaa seurantaan.

Tarjolla on myös eri ryhmiä, jotka ovat pääsääntöisesti jonkin animen tai harrastuksen ympärille rakennettuja. Ryhmien sisällä ovat omat foruminsa.

Crunchyroll on siis hyvin erilainen kokemus kuin muut striimipalvelut. Siinä missä muut keskittyvät itsenäiseen katselukokemukseen ja henkilökohtaiseen kirjastoon, Crunchyroll pohjaa yhteisöllisyyteen, jakamiseen, fanitukseen ja yhteiseen katselukokemukseen. Onneksi omaa profiliaan ei ole pakko jakaa jos ei koe sitä mieluisaksi.

Fanipalvelulle tyypillisesti ja muista poikkeavasti Crunchyrollilla on myös oma krääsäkaupansa, josta voi ostaa oman suosikkianimensa fanitavaraa ihan figuureista vaatteisiin ja karkkeihin. Premium-jäsenyyksillä saa kaupasta hieman alennusta.

Yhteenveto

Crunchyroll on selvästikin animesta kiinnostuneille tai sitä fanittaville. Edullinen kuukausimaksu mahdollistaa myös kaltaiseni sunnuntaiharrastajan kulutuksen ja tuurilla jotain mielenkiintoista voi löytyä ilmaisversiostakin.

Minunlaiselleni animaatioharrastajalle, joka haluaa kuluttaa animaatiota laajemmin, paras vaihtoehto on tähän mennessä ollut Netflix. Netflix tarjoaa myös kohtuullisesti animea, mutta se ei kuitenkaan pääse lähellekään Crunchyrollin tarjontaa.

Jos siis olet aloitteli ja haluat selvittää sopiiko anime sinulle, hyödynnä Netflixin vaihtoehtoja varsinkin silloin jos sinulla on sinne olemassa oleva jäsenyys. Jos taas olet joutunut anime-kärpäsen hyökkäyksen kohteeksi ja saanut kuumeen, tarjoaa Crunchyroll sinulle paljon sarjojen ja yhteisöllisyyden muodossa edulliseen kuukausihintaan.

Muita vastaavia palveluita ovat Wakanim ja HiDive, mutta palataan niihin tarkemmin tulevaisuudessa.

Oletko käyttänyt Crunchyrollia enemmän? Jäikö minulla jotain sanomatta, joka olisi hyvä nostaa esille? Mitä itse pidät palvelusta?

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x