skip to Main Content

Netflix toimii vain reunalla

Ihan ensimmäisenä pitää pyytää anteeksi erästä virhettä SF Anytimeen liittyen. Siitä kirjoittamani artikkeli päättyi siihen, että totesin ettei kyseisestä palvelusta ole oikein mihinkään. Huomasin kuitenkin Netflix-kokeiluni aikana, että kyseiseen johtopäätökseen ajaneet ongelmat johtuivat omista laitteistani, eivätkä siis SF Anytimesta. Palataan näihin edempänä.

Mietin aluksi, että kannattaako minun Netflixiä edes esitellä tai arvioida, koska kyseinen palvelu on jo monille tuttu. Se taitaa olla ehkä tutuin suoratoistaja suomalaisille. Kuukauden aikana tuli vastaan kuitenkin sellaisia ongelmia, joista mielestäni olisi hyvä mainita.

Runsaudenpula

Käydään kuitenkin ensin läpi tarvittavat ennakkoasetelmat ja speksit. Sehän nyt oli itsestään selvää, että Netflix pitää sisällään paljon katsottavaa. Veikkaan etten edes törmännyt kuukauden aikana kaikkiin minua kiinnostaviin vaihtoehtoihin. Kuten myös tekemistäni kuukausittaisista uutiskoosteista voi huomata, valikoima kasvaa jatkuvasti kovaa vauhtia ja iso osa uusista tuotoksista on nähtävissä vain Netflixilla.

Tämä suuri valikoima on tietysti etu, mutta myös ongelma. Ongelman siitä tekee se, että kiinnostavien elokuvien ja sarjojen löytäminen on alun jälkeen todella hankalaa. Ei ole mitenkään ihmeellistä, että se tunti, jonka ajattelit katsoa jotain, meneekin siihen, että pelkästään selailet vaihtoehtoja.

Ongelmassa auttaa tietysti Netflixin oma suosittelutyökalu, joka kerää dataa katsomistasi ohjelmista, tykkäyksistäsi ja omalle listallesi tallentamista materiaaleista. Jos Netflixiä käyttää samassa taloudessa useampi henkilö, jokaiselle voi luoda oman profiilin jottei suositukset mene sekaisin. Lapsille on vieläpä tarjolla “oma Netflix”, josta löytyy pelkästään lastenohjelmia.

Jokaiselle saa luotua oman profiilin.
Lasten Netflix

Olen ennen tätä testijaksoa käyttänyt Netflixiä joskus pari vuotta sitten ja eräs iso parannus niistä ajoista ovat pikakuvakkeesta esille pomppaavat pikatrailerit, joista näkee helposti millaisesta sarjasta tai elokuvasta on kyse.

Netflixin hinta

Palvelun hinta on suhteellisen edullinen. Halvimmillaan mukaan pääsee hintaan 7,99€ per kuukausi, mutta parhaasta kuvanlaadusta ja useamman laitteen yhtäaikaisesta käytöstä joutuu maksamaan 13,99€ per kuukausi. Koska minulle hyvä kuvanlaatu on tärkeä juttu, päätin maksaa sen 13,99€.

Ongelmia paratiisissa

Netflix on saatavilla laitteelle kuin laitteelle. Minä katsoin testikuukauden lähinnä tietokoneellani, mutta testasin myös puhelintani. Puhelimessa Netflix toimi moitteetta ja todella skarpilla kuvanlaadulla, mutta tietokoneella… No, kaikki ei mennyt kun Stromsössä.

Ihan ensimmäisenä palaan tuohon alun anteeksipyyntöön. Huomasin nimittäin, että Netflixillä toistui sama ääniongelman kuin SF Anytimella. Selvisi, että vika on tietokoneeni äänikortissa ja kun liitin kuulokkeet eri liittimeen, äänen jätättäminen loppui. Tämä ääniongelma oli suurin yksittäinen syy siihen miksi en voinut SF Anytimea suositella, mutta kun tuon sain kuntoon, niin itse asiassa vuokrasin tammikuun aikana sieltä kolme sellaista Marvel-elokuvaa, joita Netflixistä ei löytynyt.

Kun ääniongelma selvisi, törmäsin uuteen haasteeseen. Alkuun kuva oli todella skarppi, mutta noin 5-10 minuutin katselun jälkeen se alkoi ikävästi repeillä ja pikselöityä. Selainikkunan päivittäminen auttoi taas 5-10 minuutiksi, mutta sitten ongelma palasi. Alkuun arvelin vian olevan nettiyhteydessä, mutta esimerkiksi Youtube ja SF Anytime pyörittivät videoita ongelmitta. Samoin netin nopeustestit kertoivat kaistan olevan riittävä.

Koska Netflix toimi moitteetta puhelimellani, aloin epäillä, että vika olisi tietokoneeni ja Netflixin lähetystekniikan yhteensopivuudessa. En kuitenkaan löytänyt siihen mitään viitteitä. Vasta viikkoa ennen testikuukauden päättymistä törmäsin foorumiin jossa joku kertoi ongelman olevan siinä, ettei Netflix tue korkeinta kuvanlaatua (Ultra HD) muilla selaimilla kuin Microsoft Edgellä. Käsittämätöntä ettei siitä mainittu mitään tilausta tehdessä!

Kun sitten testasin asiaa, niin tosiaan, ongelmia on Chromella ja Firefoxilla, mutta Edge pyörittää videot moitteetta. Onneksi Edge on Windows 10 -koneissa vakiona. Konsoleissa ja mobiililaitteissa sitä ei luonnollisesti tarvita, mutta jos aiot katsoa Netflixiä koneellasi, huomioi tämä.

Sopiiko Netflix animaatioiden ystäville?

Disney-fani joutunee pettymään. Suurin osa Netflixin tarjonnasta sisältää Disneyn life-action -materiaalia. Jos Marvel -brändi on tullut lähelle sydäntä sen jälkeen kun Disney nappasi sen itselleen, niin sitten minulla on hyviä uutisia. Marvel-elokuvia on vaikka kuinka (joskaan ei niitä kaikkia), puhumattakaan monista Netflixin omista Marvel-sarjoista. Mukana on myös muutamia saman aiheen animaatio-elokuvia ja -sarjoja.

Pixar on kuitenkin heikossa hapessa. Itse en törmännyt kuin Autot 2 ja 3 elokuviin. Illuminationin elokuvia en löytänyt ollenkaan. Sen sijaan DreamWorks on selvästikin hyvin edustettu. Kokoelmasta taisi löytyä jos ei ihan kaikkia niin ainakin suurin osa.

Muita mielenkiintoisia sarjoja löytyi esimerkiksi:

  • Hilda,
  • Adventure Time,
  • Family Guy,
  • Rick & Morty,
  • She-Ra,
  • Over The Garden Wall,
  • Disenchantment
  • Big Mouth ja
  • The Dragon Prince

Onhan siellä paljon muutakin, mutta nuo olivat niitä, joita ehdin omalle listalleni haalia. Mukaan mahtui myös pitkä lista animea, mutta koska olen vasta-alkaja anime-puolella, niin pitää tutkailla vaihtoehtoja ajan kanssa. Jos sinulla on jotain vinkkejä, niin kerro ihmeessä!

Loppufiilikset

Omaa listaa katsoessa iskee ahdistus. Katsottavaa oli liikaa jo ennen Netflix-kokeilua ja nyt sitä tuli moninkertaisesti enemmän. Onneksi tämän suoratoistopalvelun voi laittaa tauolle, jolloin siitä ei tarvitse maksaa mikäli kuluttaa viihdettä omasta kirjastostaan tai päättää tehdä ihan jotain muuta. Kaikki ohjelmat eivät kuitenkaan säily Netflixissä ikuisesti vaan ohjelmien löytyminen perustuu kulloisenkiin sopimukseen. Netflixin oma tuotanto tuskin häviää, joten katsomisen priorisoimisessa kannattaa suosia kyseisen puljun ulkopuolista tuotantoa.

Jos katsot elokuvia tai sarjoja harvoin (noin 1-2 kuukaudessa) tai tykkäät katsoa niitä omasta fyysisestä kokoelmastasi, niin silloin Netflix voi olla sinulle turha hankinta. Samoin Disney-klassikot ja muutamat harvinaisemmat teokset joudut hakemaan muualta. Koska esimerkiksi SF Anytimestä saat vuokrattua leffan 4-5 eurolla ja sen kokoelma on ihan ok, niin kannattaa edellä mainituissa tapauksissa kurkata ensin sinne.

Jos taas sinä tai perheesi kulutatte videoviihdettä viikonloppuisin tai useammin, niin Netflix on kohtuuhintainen. Ainakin kotimaisiin kanavapaketteihin verrattuna ero on huomattava. Kallein kuukausimaksu tukee neljän laitteen yhtäaikaista käyttöä, joten ohjelman valinnastakaan ei pitäisi syntyä tappelua.

Suosittelen kuitenkin testaamaan etukäteen, että toimiiko Netflix niillä laitteilla ja laaduilla, joita haluat käyttää. Ensimmäinen tutustumiskuukausi on ilmainen ja siinä ajassa ehtii palvelun soveltuvuutta varmistella.

Helmikuun kuulumiset

Helmikuun aikana testailen HBO:ta. Hieman epäilen sen soveltuvan animaatioharrastajalle, mutta pianhan siihen saadaan varmistus. HBO joutuu kilpailemaan huomiosta, sillä helmikuussa on tarjolla Räyhä-Ralf ja uusi Muumi-sarja. “Onneksi” Muumit alkavat vasta loppukuusta (25.02), joten ehdin kyseistä palvelua ainakin raottamaan.

Jos sinulla on mielessäsi jokin suoratoistopalvelu, jota haluat että kokeilen, niin laita ehdotuksesi tuohon kommenttiosioon.

Vastaavatko sinun kokemuksesi omiasi vai jäikö jotain olennaista minulta huomaamatta?

Räyhällistä helmikuuta!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x