skip to Main Content
Oscar 2020 Short Film Animated

Oscar 2020 – Animaatiolyhytelokuvat

Oscar-gaalaa tulee seurattua todella vähän, mutta siellä on kaksi gategoriaa, jotka erityisesti kiinnostavat. Ehdolla olevia animaatioelokuvia ei ole vaikea ennustaa, kunhan muistaa seurata kuluneen vuoden tarjontaa, mutta lyhytanimaatioista voi löytää sellaisia helmiä, jotka muuten voisivat jäädä pimentoon.

Ajattelin, että voisi olla kiva esitellä 10 parhaimman joukkoon yltäneet ehdokkaat ja kysyä, että mikä näistä on sinun suosikkisi.

Valitettavasi kaikista ei ole vielä julkaistu yleiseen jakoon muuta kuin traileri, mutta jos lisäät tämän sivun kirjanmerkkeihisi tai suosikkeihisi, niin voit käydä vaikka kesällä kurkkaamassa onko kokonainen pätkä tullut katsottavaksesi. Yleensä näin tapahtuu festarikauden jälkeen.

Mutta nyt asiaan!

Daughter

Aloitellaan tsekkiläisen Daria Kashcheevan lyhärillä Daughter. Se kertoo naisesta, jonka isä on kuolemaisillaan ja tytär käy läpi lapsuuden kokemuksiaan. Trailerissa niissä esitetään yksi, jossa isä ei ehdi huomioida tytärtään kotiaskereiden lomasta.

Animointi on stop-motion -tekniikkaa ja tekijän mukaan kuvauksessa on haettu dokumentaarista otetta. Itse pätkä on hieman pidempi pätkä, koska tälle animaatiolle kertyi pituutta 15 minuuttia. Jo traileri ehtii koskettaa, joten odotan kovasti valmiin version näkemistä.

Hair Love

Isä ja tytär -linjalla jatketaan. Tässä yhdysvaltalaisessa Matthew A. Cherryn teoksessa Hair Love päästään seuraamaan kuinka isä joutuu ison haasteen eteen joutuessaan vastaamaan tyttärensä tukan kampauksesta. Tämä yli kuuden minuutin pätkä on todella koskettava aina loppuun saakka.

Tähän lyhäriin liittyy pari mielenkiintoista triviaa. Se sai nimittäin alkunsa Kickstarter-projektina. Haussa oli 75.000 dollaria, mutta se keräsi lopulta 300.000 dollaria. Ei hassummin! Lopulta Sony nappasi sen jakeluunsa ja animaatio nähtiin teattereissa Angry Birds 2:n alussa.

Onneksi animaatio löytyy kokonaisuudessaan, joten:

He Can’t Live Without Cosmos

Yhdysvalloista päästään luontevasti Venäjälle ja Konstantin Bronzitin teokseen He Can’t Live Without Cosmos. Isä ja tytär -asetelma käännetään toisinpäin ja tarjolla on äidin ja pojan välistä suhdetta. Poika on selvästikin innostunut avaruudesta ja äiti yrittää pärjätä asian kanssa.

Animaatiosta on hyvin vähän tietoa saatavilla ja sekin on venäjäksi. Jos yritätä itse googlailla, niin älä sekoita tätä lyhäriin We Can’t Live Without Cosmos, joka on saman tekijän aiempi teos.

Hors Piste

Seuraavaksi on tarjolla ranskalaista huumoria. Tässä Julien Depariksen animaatiossa Hors Piste kaksi pelastajaa Salami ja Parmesan joutuvat haastaviin tilanteisiin yrittäessään pelastaa vuorilla pulaan joutunutta matkailijaa.

Vaikka tyyli on selvästikin saanut vaikutteita stop-motionista, on kyseessä kuitenkin puhdas tietokoneanimaatio. Toistaiseksi katsottavissa on vain traileri, mutta onneksi ihan kelpo sellainen.

Kitbull

Pixarin Kitbull on tullut täällä esiteltyä aiemmin jo vuoden 2019 keväällä. Tämä Rosana Sullivanin animaatio on kuitenkin niin herttainen, että se kannattaa katsoa toistamiseen. Onneksi se on tarjolla kokonaan.

Kadulla elelevä kissanpentu kohtaa huonossa jamassa olevan koiran. Paitsi , että tarjolla on harvinaista piirrosanimaatiota, kyseessä on Pixar-teos. Minua ei haittaisi ollenkaan nähdä Pixarilta lisää perinteistä animaatiota.

Mémorable

Bruno Colletin Memorable ei päästä helpolla. Traileri ei sitä suoraan paljasta, mutta luvassa on Alzheimerin tautiin liittyvää kuvausta nukkeanimaationa esiteltynä. Valitettavasti trailerissa kuullaan ranskaa, mutta eiköhän lopullisessa versiossa ole tarjolla tekstityskin. Toisaalta animaatio näyttää niin tasokkaalta, että tätä katsoisi ymmärtämättä puhetta.

Mind My Mind

Tanskalainen Floor Adams tarjoilee meille Mind My Mind -animaation, jonka käsin piirretty jälki näyttää omaleimaiselta. Maailma on täynnä sanattomia sääntöjä ja hiljaisia sopimuksia, joita voi olla joskus vähän vaikea seurata. Tai näin on ainakin tarinan päähenkilömme tapauksessa.

Traileri muistuttaa mieleen Inside Outin ihmisen sisällä elävine hahmoineen, joskin tässä otuksia näyttäisi olevan vain yksi. Itse autismin kirjon henkilöiden kanssa työskentelevänä olen innoissani siitä, että tästä aiheesta on tehty animaatio. Odotan kovasti kokonaisen version näkemistä!

The Physics of Sorrow

Vahamaalaustekniikka on vanha kuvataiteessa käytetty tekniikka, mutta animaatiossa sitä ei ole juuri nähty. Kanadalainen Theodore Ushev väittääkin, että hänen The Physics of Sorrow onkin siinä ensimmäinen.

Theodore kuvaa maahanmuuttajan matkaa Bulgarista Kanadaan ja hänen taustansa tuntien kyseessä voi olla omista kokemuksista vaikutteita ottava teos. Ainakin animaatio on vaikuttavan näköistä, joskin kovin pitkään tällaisen katsominen voisi olla uuvuttavaa.

Sister

Siqi Songin Sister on kuvaus siitä miltä tuntuu olla tyttö ja perheen toinen lapsi ajassa ja kulttuurissa, jossa harjoitetaan yhden lapsen politiikkaa ja jossa suositaan poikalapsia.

Tarjolla on laadukkaan näköistä stop-motion -animaatiota huopanukeilla ja lyhärin pituus on 8 minuuttia. Valitettavasti tämä kuitenkin kuuluu siihen porukkaan, josta on juuri nyt tarjolla vain traileri.

Siqillä menee tällä hetkellä hyvin. Paitsi, että tämä Sister-lyhäri sai oman Oscar-ehdokkuutensa, hän on ollut mukana rakentamassa Missing Link -elokuvan esineistöä ja kulisseja. Erittäin lahjakkaasta animaattorista on siis kyse.

Uncle Thomas: Accounting for the Days

Viimeinen teos Uncle Thomas: Accounting for the Days on Regina Pessoan kertomus hänen omista koohtaamisistaan Tío Tomás -nimisen miehen kanssa, jolla oli omaleimainen tapa elää elämäänsä. Reginan eno oli taiteellinen persoona ja Reginan mukaan enollaan oli iso vaikutus siihen, että hänestä tuli aikuisena elokuvatekijä.

On aina mielenkiintoista päästä kurkkaamaan taiteilijoita inspiroiviin juurisyihin. Valitettavasti sitä tilaisuutta pitää tässäkin tapauksessa hieman odottaa ja tyytyä todella lyhkäiseen traileriin.


Arvaatko mikä lyhäri nappasi Oscarin? No, se oli ansaitusti Hair Love. Omaa suosikkia on tietysti vaikeaa valita kun osasta vaihtoehdoista on tarjolla vain traileri. Vaikka Hair Love on mielestäni todella hieno animaatio ja ansaitsee kaikki kehut, itse kiinnostuin kovasti Mind My Mindista ja odotan kovasti millaisen kuvauksen Floor Adams on onnistunut autismin kirjon piirteet omaavan henkilön elämästä tekemään.

Mikä näistä herätti sinun kiinnostuksesi ja miksi?

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x