skip to Main Content

Outoja olentoja ja maailmoja – Rick & Mortyn ensikokemus

Mitä saadaan kun sekoitetaan unenomaiset maisemat, karu piirrostyyli ja suodattamaton mielikuvitus keskenään ja tehdään niistä aikuisten animaatio? No tietysti jo klassikoksi noussut Rick & Morty! Rick & Morty on kuin Adventures Time, mutta kaikki nupit väännettynä kaakkoon. Siksi en malta odottaa, että pääsen kirjoittamaan tästä sarjan ensimmäisestä kaudesta lisää.

Rick & Morty on minulle suht tuore tuttavuus. En kuitenkaan katsonut ensimmäistä kautta tätä artikkelia varten, mutta näin sen kuitenkin vasta pari vuotta sitten. Katsoin kauden uudelleen tätä artikkelia varten ja koetan muistella samalla miltä ensimmäinen katselukierros tuntui.

Ensimmäiset fiilikset

Ensimmäinen pilotti-jakso lähtee käyntiin suoraan altaan syvästä päästä. Känninen Rick ilmestyy Mortyn huoneeseen, herättää hänet ja raahaa lentoalukseen. Ensimmäinen kohtaus käytännössä summaa heti sen mistä sarjassa ja Rickin ja Mortyn suhteessa on kyse. Morty raahataan Rickin juttuihin mukaan vaikka väkisin ja Morty-parka yrittää selvitä parhaansa mukaan erilaisten seikkailujen pyörteessä, jotka vastuuton Rick on aiheuttanut tahallaan tai tahattomasti.

Tämä kuva summaa hyvin mistä sarjasta on kyse.

Seuraavaksi onkin vuorossa sarjan tunnari, joka jostain syystä kolahti minuun jo ensimmäisellä kerralla. Tunnarin musiikki on kuin jostain scifi-kauhusta ja sitä tukee tunnariin kerätyt kohtaukset. Koko paketissa on jotain unenomaista ja sen hirviöt ovat kuin paremmin piirrettyjä versioita omista lapsuuden piirrustuksistani. Esimerkiksi pyöreät sammakko-oliot ovat todella tuttuja. Minun piirrustuksissani niillä oli vain kaksi jalkaa ja vihaiset silmät ison suun yläpuolella.

Muutenkin koko konsepti on kuin murrosikäisen päiväunista vain sillä erotuksella, että Mortya auttava tiedemies Rick on alkoholisoitunut ja itseriittoinen ääliö ja Morty itse paikasta toiseen raattava reppana, joka rohkaistuu lähinnä pakon edessä tai tilanteissa, joissa hänen oikeamielisyytensä niin vaatii. Asetelma on kuin paholaisen kanssa tehdyssä sopimuksessa eli Mortyn elämä on täynnä siistejä scifi-seikkailuja, mutta pienelle on präntätty kaiken painajaiseksi tekemiä ehtoja.

Sarja kestää ehdottomasti useamman katselukerran. Kaiken kaaottisuuden ja mustan huumorin taakse on piilotettuna sellaista filosofiaa, jota ei välttämättä heti huomaa. Myös hahmoista voi löytää monenlaista symboliikkaa, joiden bongailu on todella viihdyttävää.

Hahmot

Tällaiseen animaatiosarjaan tyypillisesti kaikilla mukana olevilla hahmoilla on omat ongelmansa. Hyvin herkästi tulee fiilis siitä, että kaikki on automaattisesti huonosti ja elämä yhtä selviytymiskamppailua muutamia onnenpilkahduksia lukuunottamatta. Minun on vaikea keksiä sarjasta mitään huonoa sanottavaa, mutta tämä seikka minua harmitta. Olisi joskus mukavaa nähdä hahmo, joka elää tasapainoista elämää olematta kuitenkaan yltiöpositiivinen tai muuten ärsyttävä.

On kuitenkin ehkä juuri tarkoituksenmukaista nähdä tämänkin sarjan hahmoilla jatkuvia epäonnistumisia. Se luo jännitettä katsojan ja hahmon välille ja koukuttaa katsomaan seuraavan jakson. Hyvä esimerkki tällaisesta on Mortyn ja Jessican välinen suhde. Jessica hädin tuskin huomaa Mortya, mutta Mortyn toiveet tietäen katsoja toivoo, että heidän välilleen tulisi jotain. Jos kaikki sujuisivat aina hyvin, katsoja ei välttämättä jaksaisi innostua seuraavasta jaksosta enää. Dualismi on tehokas väline.

Rick Sanchez

Rick Sanchez on siis Mortyn ukki ja Mortyn äidin Bethin isä. Rick on lähinnä kiinnostunut omista asioistaan ja käyttää Mortya omien ongelmiensa ratkaisemiseen välittämättä pojasta oikeasti. Joissain jaksoissa saamme viitteitä muusta, mutta yleensä hän auttaa Mortya vain siinä tapauksessa että siitä on hänelle jotain hyötyä. On jotenkin outoa ja kiehtovaa, että näin etovaa hahmoa voidaan käyttää toisena päähahmoista. Yleensä tällaiset ovat pahiksia.

Morty Smith

Morty Smith on 14-vuotias poika, joka yrittää parhaansa mukaan selvitä ukkinsa tempauksista. Hän ei ole koulussaan kauhean suosittu ja on muutenkin helppo kohde Rickin raahata häntä mukanaan. Itse pidän Mortysta siksi, että vaikka hän on kovin pelokas ja epävarma hahmo, hän ei pelkää nousta ukkiaan vastaan silloin kun Rick menee liian pitkälle. Morty on siis se hahmo, jolle toivoisi hänen epäonnestaan huolimatta jatkuvasti kaikkea hyvää.

Summer Smith

Summer Smith on Mortyn isosisko ja myöskin mielenkiintoinen hahmo. Vaikka hän käyttäytyy hyvinkin tyypillisesti ikäisekseen, hän on hyvin huolehtiva Mortya kohtaan olemalla joskus ainoa häntä puolustava hahmo. Hän myös näkee tarkasti muiden esitysten ja naamioiden läpi ja heittelee oivallisen sarkastisia kommentteja.

Beth Smith

Beth Smith on Mortyn ja Summerin äiti. Hänet nähdään sarjassa usein Jerryn ja Rickin välissä sovittelijana. Jerry ei pidä Rickistä, mutta Beth ei taas halua ajaa isäänsä vanhainkotiin.

Jerry Smith

Jerry Smith on taas Mortyn ja Summerin isä. Luonteeltaan hän on kuin aikuiseksi kasvanut Morty, mutta paljon omahyväisempi. Hänelle on tärkeää olla perheelle se mies, joka huolehtii asioista ja onkin mustasukkainen ja kateellinen Rickille.

Päähenkilökaksikkoa lukuunottamatta muut ihmishahmot ovat samaa kuvastoa kuin missä tahansa muussakin aikuisten animaatiossa. Poikkeuksia löytyy lähinnä muiden planeettojen ja ulottuvuuksien hahmoista ja parhaiten mieleeni jäi Mr. Meeseeks ja Scary Terry. Yleensäkin monet kertakäyttöhahmot ovat oivaltavia.

Vaikka kritisoin hahmojen synkkää yleisvirettä ja sitä että heillä on paljon ratkaisemattomia ongelmia, Rickiä lukuunottamatta he kaikki pyrkivät hyvään. Moni sarjan tarinoista kertookin samalla myös sitä miten Smithin perhe pyrkii lopulta huomioimaan perheen yhteisen hyvinvoinnin huolimatta omista henkilökohtaisista toiveistaan ja tavoitteistaan.

Piirrosjälki ja animointi

Rickyn & Mortyn piirrostyyli on mainio. Alkuun minun oli vaikea tottua rujoihin hahmoihin, mutta pian tyylivalinta alkoi muuttua selkeästi edukseen. Kaikki hahmot näyttävät siltä kuin ne osaisi itsekin piirtää ja sen takia niihin kiintyy. Ne tuntuvat jotenkin omilta. Kaikki muu on kuitenkin tarkkaa ja yksityiskohtaista jälkeä ja etenkin värit ovat kauniit. Rujosta tyylistä huolimatta kaikesta huomaa, että taustalla on todella ammattitaitoisia animaattoreita.

Myös animointi on sujuvaa ja uskottavaa. Kyseessä taitaa olla sekoitus 2D- ja 3D-animaatiota ja erityisesti alusten ja kulkuneuvojen liikkeistä huomaa, että ne on toteutettu tietokoneella. Ainakin hirviöistä huomaa sellaisen pala- ja nukkeanimaatioista tutut nytkähtelevän liikkeen, joka ilmeisesti johtuu siitä, että kaikkia liikkeitä ei animoida niin tarkasti. Tai ainakin näin amatöörinä veikkaan, että joitain frameja jätetään väliin. Viisammat korjatkoon.

Dubbaus

Justin Roiland tekee dubbausten kanssa todella vaikuttavaa työtä. Äänet ovat uskottavia ja omaperäisiä ja tunnistaisin ne vaikka unissani. Se on ainakin omalla kodallani iso juttu, koska en tunnistaisi muita hahmoja, joita Animaahisissa on tavattu. Tai noh, onhan täällä nähty Aku Ankka, mutta noin niinku muuten.

Jälkifiilikset

Ensimmäisen kauden katsottuani jäin odottamaan lisää vaikka kokonaisuudesta tuli hyvin hengästynyt olo. Kuten jo aiemmin sanoin, sarja kestää useita katselukertoja laajan sisällön vuoksi, mutta sen lisäksi meno on aika vauhdikasta. Amerikkalaiselle aikuisten piirretylle ominaisesti suvantovaiheita ei juuri ole vaan toimintaa riittää jatkuvasti. Monesti jaksoissa nähdään samaan aikaan kaksi eri toisiinsa löyhästi limittyvää tarinalinjaa, joista pääjuoni on varattu Rickylle ja Mortylle ja toinen juoni heidän perheelleen.

Vaikka en pidä aikuisten animaatioista siinä, että niiden huumori on miltei järjestäen hyvin mustaa ja kaksimielistä, niin Rickyssa ja Mortyssa on paljon omaperäistä otetta, jonka vuoksi siitä jaksaa innostua. Itseäni kiehtoi aina nähdä millaisia maailmoja ja olentoja nähdään seuraavassa jaksossa. Muuten tässäkin teoksessa nähdyt parisuhde- ja ikäkriisit ovat jo kyllästymiseen asti nähtyjä. Jos ei tiedefantasia nappaa, niin vaikea kuvitella, että sarjasta löytyisi jotain muuta mikä saisi innostumaan siitä.

Sarja löytyy ainakin Netflixistä, mutta minä tilasin oman blurayni Amazonista. Jostain ihmeen syystä levyn ensimmäisessä osassa on jotain outoa, koska siinä ei toimi äänet eikä tekstitys. Kommenttiraita oli ainoa mikä suostui pelittämään. Muissa jaksoissa ongemaa ei ollut.

Bluray-versio on muutenkin pienoinen pettymys. Lisämateriaalina ovat vain Behind the Scenes, kommenttiraita ja jokaisen jakson luonnosversiot. Sisältö olisi ok DVD:ltä mutta blurayksi aivan liian suppea.

Blurayn Behind The Scenes -dokkari on ihan hauska.

Oletko sinä katsonut Rick & Mortyä? Mitä pidit ja miksi? Kenelle suosittelisit sarjaa?

Ei muuta kuin piirtelemään outoja hirviötä paperille!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x