skip to Main Content

Over the Garden Wall – Ensikokemus

Tällä kertaa jätetään Disney sivummalle ja tutustutaan Cartoon Networkin tuotantoon. Ollakseni ihan rehellinen, kyseessä on toinen kerta kun katson minisarjan Over the Garden Wall:n läpi, mutta se ei haittaa yhtään. Sen verran laadukkaasta animaatiosta on kyse.

Törmäsin Over the Garden Wall -animaatioon erään Youtube-kanavan kautta, jossa kanavan omistaja esitteli itselleen tärkeitä animaatioita. Kuvaus sai minut kiinnostumaan sarjasta sen verran, että tilasin omani Amazonista

[HUOM: Kyseinen linkki on kumppanuuslinkki, joten jos ostat tuotteen kyseisen linkin kautta, saan myynnistä pienen siivun itselleni. Tämä ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä. Jos päätät käyttää linkkiäni, iso kiitos sinulle!]

Tunnelma

Animaation kuvasto on hyvin satukirjamainen. Värit ja tunnelma ovat hyvin syksyisiä ja sopivat lokakuiseen fiilikseen. Piirrosjälki on tyylikästä ja ihmishahmoista tulee mieleen muumien sivuhahmot. Musiikki on kaunista ja henkii 1800-luvun lopun synkkää eleganssia. En ole taiteiden enkä kulttuurin tutkija, joten toivottavasti annat anteeksi mikäli termistöni johtaa hieman harhaan, mutta ehkä saat kuvista paremman käsityksen mitä tarkoitan.

Over the Garden Wall välittää jotain samaa, mitä esimerkiksi Pinochhio, mutta ihan samaan tunnelmaan ei päästä. En tiedä johtuuko se siitä, että ympäristö on kovin staattinen eikä ole vuorovaikutuksessa hahmojen kanssa. Jos olet nähnyt esimerkiksi Chiblin elokuvia, tiedät mitä tarkoitan.

Ulkoasu

Ympäristöstä puheenollen, taustat ovat piirretty todella kauniisti. Värit ovat hyvin syksyiset ja huokuvat halloween-tunnelmaa. Animaatio sisältää kohtauksia, joista saisi todella upeita taustakuvia ja joita voisi katsella pitkään. Valitettavasti niistä huokuu läpi mainitsemani staattisuus. Suurin huomio on keskittynyt hahmojen toimintaan ja niiden lähiympäristöön.

Vaikka Over the Garden Wall tarjoilee huikeita näkymiä, ovat taustat hieman staattisia.

Jaksot ovat hyvin lyhyitä ja ehkäpä sen vuoksi hahmoja ympäröivään maailmaan ei ehdi kiinnittää tarpeeksi huomioita. Sen on sääli, sillä metsää ja sen pieneliöstöä esittelemällä olisi taatusti saatu aikaan ihan toisen luokan mestariteos, johon palaisi joka syksy ihan vain fiilistelemään.

Hahmot

Hahmot ovat hyvin persoonallisia. Vaikka sarjan loppuun mennessä hahmoista oppii välittämään, kovin syvää suhdetta niihin ei ehdi kehittämään.  Osa hahmoista on mukana vain luomassa oivaltavia wtf-hetkiä, joita sarjassa riittää.

Tässä kohtauksessa leikitään leikkiä, jonka tarkoituksena on löytää mahdollisimman monta vanhaa kissaa…

Wirt on itsestään epävarma teini-ikäinen, jolla on taipumusta pessimistisyyteen ja pelokkuuteen. Hän on kuitenkin selvästi sarjan keskiössä.

Gregory on veljeksistä nuorempi ja hyvin leikkisä tapaus. Ilman Gregorya monet sarjan seikkailuista jäisivät kokematta. Hän tuo kolmikkoon paljon eloa ja hauskuutta.

Beatrice lyöttäytyy mukaan todella varhaisessa vaiheessa. Hänellä on selvästikin omat salaisuutensa kannettavanaan, mutta ne saat selvittää itse.

Tarina

Tarinan parhaimmat hetket löytyvät ehkä yksittäisten jaksojen sisältä. Ne sisältävät todella mielenkiintoisia kertakäyttöisiä hahmoja, joiden taustasta kuulisi mieluusti lisää.

Tarinan idea on, että päähenkilöt eksyvät metsään, jota kutsutaan Tuntemattomaksi, The Unknown. Pian saadaan selville ettei eksyminen ole ainoa huoli, sillä metsässä vaeltaa Peto, The Beast, ja mutkia matkaan tuovat myös monet muut möröt ja seikkailut.

Kaikkea verhoaa teema että, asiat eivät ole sitä miltä aluksi näyttää. Yllätyksiä nousee esiin jatkuvasti ja se on mielestäni tämän sarjan suurin voima. Nyt kun katsoin sarjan toistamiseen, huomasin paljon sellaisia asioita mitä en ensimmäisellä kerralla pannut merkille. Sarja sisältää myös monia viittauksia muihin tunnettuihin teoksiin, joten uskon etten vieläkään huomannut niitä kaikkia.

Loppusanat

Voin lämpimästi suositella sarjaa jokaiselle animaatio-fanille. Vaikka sarja sisältää paljon halloween-elementtejä, se sopii myös lapsille. Osa kuvastosta voi olla liian jännää, mutta niillä ei mässäillä. Kyseessä on ehdottomasti koko perheen animaatiosarja.

Vaikka Over the Garden Wall on monella tapaa hankinnan arvoinen, paljon potentiaalia jää hyödyntämättä.  Ja siksi animaatio aiheuttaa minulle ristiriitaisia tunteita. Haluaisin pitää siitä enemmän, mutta jotain siitä puuttuu sellaista, joka jäisi minun tunnemaailmaani elämään pidemmäksi aikaa. Olen kuitenkin iloinen, että omistan sen ja varmasti tulen katsomaan sen useampaan otteesee.

Toinen ongelma liittyy saatavuuteen. Itse en löytänyt sitä muualta kuin Amazonista ja jenkkien Netflixistä. Onneksi sen saa Amazonista edullisesti DVD-versiona ja teen pian oman esittelyni kyseisen DVD-julkaisun sisällöstä. Voit sitten miettiä onko se sinun kokoelmasi arvoinen.

LISÄYS 29.10.2018: Paula mainitsi kommenteissa, että sarja on kuin onkin saatavilla myös Suomen Netflixissä nimellä Piha-aidan tuolla puolen. Sen voi katsoa sieltä suomeksi ja englanniksi. Kiitos Paula!

Jos siis kaipaat jotain halloween-teemaan ja syksyyn sopivaa animaatiota, joka ei kuitenkaan mene kauhun kanssa liian hurjaksi, tsekkaa tämä. Pituutta sarjalla on alle kaksi tuntia, joten sen jaksaa katsoa läpi vaikka joka vuosi.

Voit katsoa sarjan ensimmäisen osan tästä:

Mitä mieltä olet sarjasta kertomani ja ensimmäisen jakson pohjalta? Jos olet nähnyt sen kokonaan, suosittelisitko sitä muille?

Tein omistamastani DVD-julkaisusta arvion. Käythän lukemassa sen!

Oikein hyvää ja tunnelmallista syksyä sinulle!

Ystäväsi,

Guf

Kaikkien artikkelissa esiintyvien kuvien oikeudet omistaa Cartoon Networks.

[convertkit form=819001]
0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x