skip to Main Content

Part I The Beginning – Samurai Jack

Oletko kyllästynyt animaatioihin, joissa on aina sama juoni, samat käänteet, samat hahmot ja samat jutut? Etsitkö teosta, joka yllättää ainutlaatuisuudellaan ja joka kestää useita katselukertoja? Minulla on sinulle hyviä uutisia! Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä minulla on sinulle esittelyssä sellainen animaatiojakso kuin Part I The Beginning – Samurai Jack!

Kuten olen aiemmin todennut, animaatio on parhaimmillaan hienoa taidetta. Samurai Jack on yksi tällainen teos. Mutta mikä tekee siitä helmen? Missä se onnistuu muiden kompuroidessa? Otetaanpa asiasta selvää!

Samurai Jack ratsastaa auringonlaskussa

Tämä artikkeli käynnistää juttusarjan Samurai Jack -animaation ensimmäisestä kaudesta. Tulen käymään läpi kauden jokaisen jakson yksityiskohtia myöten kuvien ja videoiden kera. Artikkelit julkaistaan kerran viikossa sunnuntaisin puolen päivän aikaan. Nämä artikkelit sisältävät paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Samurai Jack on animaatio, joka antaa todella paljon ensimmäisellä katselukerralla.

Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tuo kyseinen linkki on kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta sen kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Part I: The Beginning

Sarja alkaa todella voimallisesti. Aurinko pimenee ja alkaa räiskiä sähkömäisiä säteitään. Myös musiikki soi pahaenteisesti ja sähköinen rätinä välittyy myös korviin. Näemme kuinka pahuus herää henkiin ja sarjan pääpahis Aku vapautuu vankilastaan. Yhtäkkiä Akun uho vaihtuu isälliseen tarinaan, jossa kuninkaallinen sankari kertoo pojalleen tarinaa siitä kuinka pahuus alunperin vangittiin. Se onnistui taikaa sisältävän samuraimiekan avulla.

Aku vapautuu vankilastaan jaksossa Part I: The Beginning

Eipä aikaakaan kun saamme huomata maailman pelastamisen vastuun siirtyvän sukupolvelta toiselle. Aku tekee tuhoaan ja miekka sekä prinssi on pelastettava. Aku on aivan liian vahva voitettavaksi nyt. Päähenkilömme joutuu eroon vanhemmistaan ja pelastautuu laivalla uusiin maihin. Tästä käynnistyy todella kaunis montaasi, jossa sankarimme siirtyy kulttuurista toiseen ja oppii jokaisesta hyödyllisiä taitoja.

  • Kauppalaivassa hän oppii merenkulkua ja suunnistusta,
  • Arabiassa ratsastusta,
  • Afrikassa käyttämään taistelusauvaa,
  • Egyptissä kirjoittamaan ja lukemaan,
  • Kreikassa painimaan,
  • Englannissa käyttämään jousta,
  • Skandinaviassa purjehtimaan,
  • Venäjällä käyttämään kirvestä,
  • Mongoliassa keihästä ja
  • Tiibetissä kurinalaisuutta ja kung-futa.

Jokaisella kulttuurilla on oma tunnusmusiikkinsa, värimaailmansa ja tyylinsä, joiden ansiosta ne ovat helposti tunnistettavissa. On todella virkistävää nähdä kuinka kohtaus ja miljöö ruokkii animaatiotyyliä. Näin ei tarvitakaan paperitolkulla dialogia vaan voidaan antaa tunnelman kertoa omaa tarinaansa. Kokosin tämän kohtauksen musiikista videon, joka kannattaa kuunnella. Tunnistat varmasti milloin käynnistyy minkäkin kulttuurin tunnusmusiikki. Mikä näistä on sinun suosikkisi?

https://youtu.be/zJ3l4CQHoD0

Kasvettuaan aikuiseksi, Jack löytää äitinsä ja saa häneltä samuraimiekan, jolla pitäisi pystyä pysäyttämään Aku. Sankarimme ei aikaile, vaan lähtee heti vapauttamaan isäänsä, joka on pakkotyössä kaivoksilla. Jack on valmis taisteluun, mutta hänen isänsä opettaa ettei asioita voi pakottaa uomiinsa. Pahuudella on keinonsa ja liian innokas mieli on helppo sokaista. Lopulta taikamiekka on vain väline, jota ohjaa mieleltään vahva soturi. Ilman soturia miekka on vain telineessä makaava esine.

Oikeudenmukaisuuden nimissä Jack käy Akua vastaan ja vaikka paha ottaa monia muotoja, samuria kukistaa tämän taistelussa. Aku on kuitenkin ovela ja viime hetkellä hän lähettää Jackin ajassa tulevaisuuteen. Tulevaisuutta emme tässä näe, mutta jakson nimi vihjaa, että tarina jatkuu suoraan seuraavassa jaksossa.

Part I: The Beginning -jakson animaatio ja taide

Tämä ensimmäinen jakso summaa hyvin koko sarjan. Vaikka kyseessä on toiminta-animaatio, vauhti pysäytetään monta kertaa ja nautitaan hetkestä ja tunnelmasta. Taistelut on kauniisti animoitu ja siinä käytetään paljon dramaattisia leikkauksia. Tärkeintä ei ole kuitenkaan se, miltä asiat näyttävät vaan se, miltä ne tuntuvat. Jokainen muoto, väri ja ääni kertovat omaa tarinaa ja tuovat lisäulottuvuuden, jota harvoin animaatioissa nykyään näkee. Syy tähän löytyy siitä, että sarjan teossa ei ole käytetty ollenkaan erillisiä käsikirjoittajia. Tarina on rakennettu suoraan kuvakäsikirjoitukselle ja lopputulos onkin tosiaan todella voimakkaan visuaalinen.

Samurai Jack Egyptissa jaksossa Part I: The Beginning

Tästä hyvänä esimerkkinä on todella kaunis kohtaus, jossa Jack kohtaa äitinsä monien vuosien jälkeen ja saa käsiinsä taianomaisen samuraimiekan. Yksityiskohtia on valtavasti, niin animoituna kuin musiikkinakin. Todella koskettava yksityiskohta nähdään kun sankarimme äiti laskee huppunsa ja Jack huomaa kuinka aika on tehnyt työtään. Prinssin pieni hätkähdys jää herkästi ensimmäisellä katselukerralla huomaamatta, mutta se kertoo ihan omaa tarinaansa siitä miten paljon tuo perhe on menettänyt Akun aiheuttaman maanpaon vuoksi.

Realismin sijaan animaation ulkoasu on kuvailevaa ja symboolista. Aku kuvaa todellista ja puhdasta pahuutta ja hänen värinsä on musta. Valkoisella taas kuvataan kunniaa ja hyvyyttä. Kun nuo kaksi kohtaavat, värimaailma heidän taustallaan muuuttuu punaiseksi. Sama teema toistuu läpi koko sarjan.

Aku ja Samurai Jack kohtaavat jaksossa Part I: The Beginning

Äkkiä katsottuna tarina voi vaikuttaa hyvin yksinkertaiselta. Kun ensimmäistä jaksoa katsoo useampaan kertaan, huomaa kuinka lopussa kaivoksille vangitun isän neuvot kasaavat yhteen sen mikä katsojalle kerrottiin visuaalisesti. Nuori Jack tapaa matkoillaan erilaisia ihmisiä ja kulttuureja ja oppii kunnioittamaan niitä. Hänellä ei ole miekkaansa mukana vaan hän keskittyy kehittämään itseään. Paitsi, että hän oppii soturin taitoja, myös hänen mielensä karaistuu. Tämä on todella tärkeä pohjustus koko sarjalle. Kun muistetaan, että muinaisesta Japanista lähtöisin oleva henkilö joutuu tulevaisuuden scifi-maisemiin, ei sankarimme pysty selviytymään siellä mitenkään uskottavasti. Hän on kuitenkin ehtinyt nähdä paljon ja kohdannut erilaisia ihmisiä, joten tulevaisuuden otukset ovat hänelle kuin vieraan kulttuurin kansalaisia, joiden tavat voi omaksua.

Isa opettaa poikaansa jaksossa Part I: The Beginning

Jakson hahmot

Tämä jakso on animaatio-maailmassa todella epätyypillinen. Se sisältää valtavasti hahmoja, mutta ainoastaan pääpahiksen nimi paljastetaan. Robin Hood on ainoa, jonka voi tunnistaa legendoista, mutta muuten opimme tuntemaan hahmot roolin, ei nimen, mukaan. Päähenkilöstäkin tiedämme ensimmäisen jakson perusteella vain sen, että hän on prinssi ja samurai.

Samurai Jack ja Robin Hood jaksossa Part I: The Beginning

Onkin jotenkin hämmästyttävää kuinka paljon hahmoihin kiintyy ilman, että heitä nimetään. Ehkä juuri nimettömyydessä on se voima. Ihmisellä on kuitenkin vahva tarve tunnistaa ja kategorioida asioita ja nimi on oiva väline siihen. Nyt meille ei kuitenkaan anneta nimiä, joten joudumme etsimään hahmoista itse sellaisia asioita, joilla luoda suhteemme niihin. Sen takia hahmoista saattaa tulla tutumpia. Emme oikaise nimen avulla, vaan tarkkailemme niitä aivan kuten oikeissa sosiaalisissa ympyröissä.

Aku on tosiaan ainoa, jonka nimi paljastetaan heti. Aku tarkoittaa japaniksi pahaa, pahuutta tai demonia, eli sekin nimi on ehkä enemmän kuvaava termi tai titteli kuin varsinainen nimi.

Loppufiilikset jaksosta Part I: The Beginning

Part I The Beginning – Samurai Jackin* voima on siinä, että se uskaltaa antaa katsojalle tilaa tehdä omia tulkintojaan eikä selitä kaikkea auki itse. Tilaa on jätetty taiteelle ja se saattaa ikävystyttää nopeaan tempoon tottunutta katsojaa, mutta itselleni näkökulma tuntuu todella raikkaalta.

Tämän artikkelisarjan edetessä esitän omia näkemyksiäni eri yksityiskohdista, mutta tilaa jää aivan varmasti myös sinun vinkkelillesi. Samurai Jack* on ensisijaisesti aistikokemus ja jokaisen aistimukset painottavat eri asioita. Haastankin siis sinut katsomaan kyseinen sarja kanssani ja osallistumaan keskusteluun.

Ensiviikolla matkataan tulevaisuuteen sarjan seuraavan jakson mukana. Vaikka tulossa on aimo annos Jackia, en ole unohtanut muitakaan animaatioita. Pysyttele siis kuulolla!

Ystäväsi,

Guf

0 0 äänet
Article Rating

Guf

Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x