skip to Main Content
Part III The First Fight – Samurai Jack

Part III The First Fight – Samurai Jack

Monissa animaatiossa toiminta on niiden heikointa antia. Ne sortuvat yleensä hirveään kohkaamiseen ja säntäilyyn ja ovat todella epäuskottavia. Samurai Jack -sarjan aloittavan trilogian kolmas ja viimeinen osa Part III The First Fight näyttää meille miten toiminta pitäisi aina rakentaa.

Tämä artikkeli on osa isompaa juttusarjaa Samurai Jack -animaation ensimmäisestä kaudesta. Käyn läpi kauden jokaisen jakson yksityiskohtia myöten kuvien ja videoiden kera. Artikkelit julkaistaan kerran viikossa sunnuntaisin puolen päivän aikaan. Nämä artikkelit sisältävät paljon spoilauksia, joten suosittelen lämpimästi, että katsot sen ensin ennen kuin luet näitä postauksia. Samurai Jack on animaatio, joka antaa todella paljon ensimmäisellä katselukerralla.

Jos haluat, voit katsoa kauden samaan tahtiin kuin minä. Valitettavasti sarjaa ei ole nähtävissä missään suoratoistopalvelussa ja itsekin tilasin oman blu-ray -julkaisun. Kyseinen boksi on kuitenkin todella tyylikäs ja ehdottomasti keräilijälle hieno lisä kokoelmaan. Voit tilata sen täältä. Muistutan vielä, että tuo kyseinen linkki on kumppanuuslinkki, eli saan pienen siivun jokaisesta sen kautta tehdystä ostoksesta. Se ei kuitenkaan lisää hintaan yhtään ylimääräistä enkä suosittele mitään mitä en ole itse ensin testannut. Tästä eteenpäin vastaavat kumppanuuslinkit on merkitty tähdellä.

Part III The First Fight

Kolmas jakso, ja samalla sarjan aloittavan trilogian viimeinen osa, on se jakso, mikä kuvaa Samurai Jack -sarjaa parhaiten. Jakson ensimmäinen puolisko kertoo siitä kuinka Jack ja koirat valmistautuvat Akun robottien hyökkäykseen ja viimeinen puolisko on itse yhteenotto. Tämä sama rytmitys toistuu sarjan useissa jaksossa ja toimii ihan hyvin.

Puolustusstrategiaan keskittyvä osio on sininen ja taisteluun painottuva viimeinen puolisko punainen. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta puoliskot ovat ihan selkeästi eri värisiä. Sen huomaa parhaiten kuvakansiostani, jonne olen kerännyt jaksosta nappaamani kuvakaappaukset. Jaksoa katsellessa asiaan ei välttämättä kiinnitä huomiota, koska yksityiskohta on niin sujuvasti toteutettu. Joka tapauksessa tällaisia asioita voi hyvällä itseluottamuksella kutsua taiteeksi.

Part III The First Fight jakson kuvakaappaustaidetta

Puolustukseen valmistautuminen

Alun sininen osio, eli puolustuksen valmistelu, on montaasi, jossa Jack laatii ensin puolustusstrategian ja sitten ryhtyy koiraystäviensä kanssa valmistelemaan suunnitelmaansa. Montaasi on hieman disneymäinen pienine vitseineen ja yksityiskohtineen. Samalla kun osa koirista rakentaa mielikuvituksellista puollustusta, Jack valmistelee ratsunsa ja sotisopansa.

Alun montaasissa on hauska pieni yksityiskohta. Jack on todella taitava soturi ja strategisti, mutta tulevaisuuden teknologia saa hänet ajoittain ymmälleen. Hän oivaltaa nopeasti miten käyttää hyväkseen koirien laitteita ja teknologiaa, mutta mustekynä aiheuttaa haasteita. No, joskus ne aiheuttavat sitä minullekin kun aina ei tiedä millainen mekanismi kussakin kynässä on. Miksi niistäkin pitää tehdä niin monimutkaisia?

Puolustustaistelu

Jakson punainen osio, eli taistelu, on taas puhdasta toimintaa, jossa yhdistetään monia eri tyylilajeja. Alkuun Jack toteuttaa puolustussuunnitelmaansa, mutta taistelun edetessä meno äityy kaaottisemmaksi ja raivoisammaksi. Suunnitelma unohtuu ja taistelu muuttuu puhtaaksi teurastukseksi. Taistelukohtauksessa käy hyvin ilmi miksi vihollisena ovat robotit eivätkä elolliset olennot. Toiminta on sen verran väkivaltaista ettei sellaista elollisten olentojen teurastusta olisi voinut lapsille esittää.

Taistelu on esitetty taidokkaasti. Varsinkin jos huomioi kuinka vähällä animoinnilla se on tehty. Monta sekuntia kohtauksista menee pysähtyneisiin kuviin tai kohtauksiin, joissa vain pieni osa liikkuu. Isoimmissa liikkeissä on paljon toistuvuutta. Tämä on onnistuttu tekemään niin ettei se heikennä laatua ollenkaan vaan sopii jakson rytmitykseen mainiosti.

Part III The First Fight -jakson loppufiilikset

The First Fight on jakso, josta on vaikea kirjoittaa monisanaisesti. Se ei ole juonellisesti kovinkaan kattava, vaan jakso täytyy itse kokea. Kyseessä on taideteos, jossa leikitellään erilaisilla kuvakulmilla, rytmityksillä ja väreillä. Välillä tempo on nopeaa räjähdyksineen ja välillä fiilistellään samurain puhdasta taisteluraivoa hidastuskuvin. Viimeistään silloin Jack lunastaa nimensä kun taistelun lopussa viimeisen robotit harkitsevat pakoa, samurai toteaa hiljaisella ja pehmeällä äänellään: ”Ei. Täältä ei ole pakotietä.”

Part III The First Fight näyttää roboteille ettei Jackille ryppyillä

Jakso on ehdottomasti oivallinen päätös sarjan käynnistävälle trilogialle. Jos ensimmäiset osat ovat näin huolellisesti rakennettuja, niin meillä on lupa odottaa paljon hyvää jatkossakin. Vaikka tarina ja kerronta on yksinkertaista, piilotettuja merkityksiä ja viittauksia on valtavasti tarjolla. Esimerkiksi tekijöiden rakkaus vanhoihin samurai-elokuviin näkyy kuvakulmissa, hidastuksissa ja rytmityksessä. Näistä saisi kirjoitettua ihan oman artikkelinsa.

Ensiviikolla matkaamme Jackin kanssa villaisten ystävien ja viheliäisten keräilijöiden pariin. Sitä ennen kuulisin kuitenkin, että mikä sinusta on ollut kolmen ensimmäisen jakson parasta antia? Onko jokin kohtaus jäänyt erityisesti mieleesi?

0 0 äänestä
Article Rating
Tilaa
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Back To Top
0
Haluaisin kuulla ajatuksistasi, joten kommentoithanx
()
x